Εργάζεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τα τελευταία 38 χρόνια και είναι ο πιο πολυφωτογραφημένος χρηματιστής στη Wall Street. Μετά την κάταρρευση της Silicon Valley Bank, οι μετοχές την περασμένη εβδομάδα έκαναν βουτιά εν μέσω ανησυχιών για μετάδοση της κρίσης.

Το πρωί της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, της μεγαλύτερης τραπεζικής χρεοκοπίας από το 2008, ο Peter Tuchman είχε πιει τέσσερα σφηνάκια εσπρέσο, δύο ποτήρια χυμό πορτοκάλι και προετοιμάστηκε για την ημέρα.

Οι μετοχές εκείνο το πρωί έπεσαν. Ο S&P 500 είχε τη χειρότερη εβδομάδα του χρόνου. Οι αγορές έπαιρναν φωτιά λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης. Με 38 χρόνια εμπειρίας, ο χρηματιστής Peter Tuchman είναι το πρόσωπο της Wall Street.

 

Έχει ζήσει το κραχ του 1987, το σκάσιμο της φούσκας των dot coms, τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και το sell off του κορωνοϊού το 2020.

Ήταν στις 10 Μαρτίου που η Silicon Valley Bank κατέρρευσε, με το τηλέφωνο του Peter Tuchman να παίρνει φωτιά. Επενδυτές και δημοσιογράφοι άρχισαν να του τηλεφωνούν για να πάρουν τον παλμό της αγοράς. Για να μάθουν τι συμβαίνει από την πηγή.

«Τι συμβαίνει; Πόσες είναι οι εντολές πώλησης; Πόσες είναι οι εντολές αγοράς; Πού βρισκόμαστε;», τον ρωτούσαν διαχειριστές από hedge funds, μεγάλους οργανισμούς, εύποροι επενδυτές και πελάτες που είχαν μεγάλες ανοικτές θέσεις.

«Είναι σημαντικό μέσα στον κόσμο της ρευστότητας και των διακυμάνσεων να υπάρχει ένας άνθρωπος στο σημείο εκτέλεσης, εκεί όπου παίρνονται οι αποφάσεις, και όχι μια μηχανή, όχι ένα ρομπότ, όχι ένας αλγόριθμος», σημείωσε στο Business Insider ο Peter Tuchman.

Επικρατούσε πανικός στη Wall Street. Οι μετοχές έπεφταν κατακόρυφα. Όλοι ανησυχούσαν πως θα κατέρρεαν και άλλες τράπεζες υπό το βάρος της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed και την κρίση της Silicon Valley Bank.

Οι τραπεζικής μετοχές ηγήθηκαν ηγήθηκαν της πτώσης εκείνη την Παρασκευή, στις 10 Μαρτίου. Ήταν η χειρότερη εβδομάδα τους από το 2020.

Χτυπήθηκαν τράπεζες όπως οι Western Alliance Bancorp και Signature Bank, που έχασαν η κάθε μία πάνω από το 20% της αξίας τους εκείνη την ημέρα.

«Δεν έχουμε δει ποτέ την αστάθεια που βλέπουμε εδώ. Την ενδοσυνεδριακή τρέλα», σημειώνει ο Peter Tuchman για το πώς κινούνται οι αγορές τα τελευταία χρόνια.

«Πράγματα που χρειαζόταν να περάσουν γενιές για να γίνουν, τώρα μπορεί να συμβούν ανάμεσα στο μεσημεριανό και το διάλειμμα για καφέ, σωστά; Μπορεί να είμαστε σε bear market στις 11 το πρωί και έως τις 3 το μεσημέρι να έχουμε μπει σε bull market», συμπλήρωσε.

«Λοιπόν, αυτό είναι τρελό. Αυτό χρειαζόταν 20 χρόνια για να συμβεί. Τώρα συμβαίνει όσο διαρκεί το διάλειμμα για μεσημεριανό», εξηγεί.

Εκείνη την Παρασκευή, ο Peter Tuchman δεν έφαγε μεσημεριανό. Όπως άλλωστε κάνει και τις περισσότερες ημέρες.

Τα σημάδια ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό

Στο trading floοr, ο Tuchman καταλαβαίνει ότι «κάτι σοβαρό συμβαίνει», όταν υπάρχει διακοπή συναλλαγών σε αρκετές μετοχές την ίδια στιγμή. Ο μηχανισμός του limit up και του limit down έχει σκοπό να περιορίσει τις ακραίες διακυμάνσεις.

«Δίνουμε σε όλους την ευκαιρία να σκεφτούν τι θέλουν να κάνουν, γιατί όταν οι μετοχές ανεβαίνουν 30 μονάδες και πέφτουν 40 μονάδες, κανείς δεν έχει το πλεονέκτημα. Είναι απλά παράλογο», εξηγεί ο Tuchman. «Δίνει σε όλους ένα λεπτό για να ηρεμήσουν, να δουν πού είναι θαμμένα τα πτώματα και να πάρουν μια απόφαση για το επόμενο βήμα».

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και οι άλλες μετοχές

Εκείνο το πρωί, πριν περάσει ένα λεπτό από το άνοιγμα της αγοράς, η First Republic Bank σταμάτησε να διαπραγματεύεται για έξι λεπτά. Οι συναλλαγές της διακόπηκαν 12 φορές ακόμα εκείνη την ημέρα. Οι συναλλαγές στη μετοχή της Western Alliance διακόπηκαν για 20 φορές.

Στο trading floor της Wall Street, οθόνες καλύπτουν κάθε εκατοστό. Traders που μιλούν γρήγορα είναι σκυμμένοι πίσω από τους υπολογιστές τους, μιλώντας στα τηλέφωνα, ενώ «ζυγίζουν» τους τίτλους των ειδήσεων για να διαπιστώσουν τι κινεί τις αγορές.

«Περιτριγυριζόμαστε από όλη την πληροφορία που φτιάχνει την αγορά. Κάθε δευτερόλεπτο που περνά, κοιτάζω τι συμβαίνει με όλη την πληροφορία. Βλέπεις τα πάντα σε πραγματικό χρόνο», λέει, δείχνοντας τις εκατοντάδες οθόνες γύρω του.

Καθώς οι traders πήγαιναν σπίτι τους για το Σαββατοκύριακο, είχαν την αίσθηση ότι περισσότερα προβλήματα «μαγειρεύονταν». Οι αμερικανικές αρχές δεν ανακοίνωσαν ότι οι καταθέσεις των πελατών της SVB και της Signature Bank ήταν προστατευμένες παρά μόνο το βράδυ της Κυριακής.

«Στις αγορές δεν αρέσουν το άγνωστο και το άγχος», σημειώνει ο Peter Tuchman. «Δεν είχαμε πολλές πληροφορίες. Τότε είναι που έχεις φόβο στην αγορά και γι’ αυτό είχαμε το τεράστιο sell-off την Παρασκευή».

«Την αποκαλώ τέλεια καταιγίδα. Έχουμε έλλειψη πληροφόρησης, διαφάνειας και σαφήνειας. Έχουμε ένα Σαββατοκύριακο που πλησιάζει. Έχουμε μια επικείμενη συνεδρίαση της Fed. Έχουμε τον κόσμο να προσπαθεί να βγει από μια πανδημία.

Έχουμε ένα περιβάλλον τεράστιας αύξησης των επιτοκίων. Έχουμε έναν τεχνολογικό τομέα που δέχεται πιέσεις. Έχουμε πωλήσεις από επενδυτές λιανικής στο χρηματιστήριο. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αγορά».

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από