Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο προσπαθεί να αμερικανοποιήσει το λαοφιλές άθλημα προτείνοντας «καθαρό» αγωνιστικό χρόνο και πιθανόν ημίχρονα των 30 λεπτών.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλές το ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο:

  • Γιατί με δύο πέτρες στήνεις το τέρμα και παίζεις από την παραλία μέχρι το Εβερεστ.
  • Γιατί μπορεί να παίξει ο κοντός και ο ψηλός.
  • Γιατί το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια μπάλα, ακόμα κι αν είναι φτιαγμένη από κουρέλια, και ένα ζευγάρι παπούτσια, έστω και τρύπια.
  • Γιατί δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος, ο πιο ισχυρός, ο πιο πλούσιος.
  • Γιατί έχει απλούς κανόνες.

Αυτή η απλότητα που φτάνει στα όρια της απλοϊκότητας δεν αρέσει πια σε ορισμένους. Εχοντας συνηθίσει να παρακολουθούν τους αγώνες από πολυτελείς σουίτες, φορώντας κοστούμια Armani με χρυσά μανικετόκουμπα και Louis Vuitton Manhattan Richelieu, τύποι σαν τον Αρσεν Βενγκέρ και τον Τζιάνι Ινφαντίνο προσπαθούν να μετατρέψουν το άθλημα των φτωχών σε κάτι που μοιάζει περισσότερο με αμερικάνικο φούτμπολ.

Το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει στο Λονδίνο το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου (IFAB), το μόνο αρμόδιο για τους κανόνες του αθλήματος και στην ατζέντα των υπό συζήτηση θεμάτων υπάρχει η πρόταση της διακοπής της μέτρησης του χρόνου όταν η μπάλα δεν κυλά στο χορτάρι. Με άλλα λόγια, προτείνεται το ποδόσφαιρο να πάψει να είναι ποδόσφαιρο.

Η σκέψη είναι να καταργηθεί το 90λεπτο και να αντικατασταθεί από δύο 30λεπτα ημίχρονα καθαρού αγωνιστικού χρόνου. Η ιδέα ανήκει στον ιδιοφυή πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, που έμαθε όλα τα μυστικά της μπάλας κλωτσώντας την πιτσιρικάς, στην αυλή του σπιτιού του.

Καλένδες

Το πιθανότερο είναι να απορριφθεί με τη γνωστή μέθοδο της μετάθεσής της στις ελληνικές καλένδες. Γι’ αυτό άλλωστε μεταξύ των άλλων προτάσεων που θα συζητηθούν είναι να περιλαμβάνονται οι πανηγυρισμοί μετά από γκολ στις καθυστερήσεις του αγώνα.

Ο διευθυντής σε θέματα εξέλιξης του ποδοσφαίρου (εμπνευσμένη η θέση από τον Ινφαντίνο), Αρσέν Βενγκέρ προτείνει με τη σειρά του αλλαγή στον κανονισμό του οφσάιντ. Σύμφωνα με την πρόταση του Αλσατού, ο επιτιθέμενος δεν πρέπει να θεωρείται σε θέση οφσάιντ αν το τελευταίο μέρος του σώματός του είναι ευθυγραμμισμένο με τον αμυντικό. Ετσι του επιτρέπει να βρίσκεται το σώμα του πιο μπροστά από του αντιπάλου του.

Από τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας ξεχωρίζουν η πρόταση να θεωρείται κανονικό το γκολ μιας ομάδας ακόμα κι αν υπάρχουν αναπληρωματικοί ή άλλα μέλη του σταφ στον αγωνιστικό χώρο, αρκεί να μην συμμετέχουν στη φάση. Κάτι ανάλογο συνέβη στον τελευταίο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο γκολ που πέτυχε ο Μέσι.

Επίσης θα γίνει αποδεκτή η πρόταση, να απαγορευτούν στους τερματοφύλακες οι προσπάθειες αποσυντονισμού των εκτελεστών πέναλτι, όπως έκανε ο Αργεντινός Ντιμπού Μαρτίνες στο Μουντιάλ.