Τραγικό δυστύχημα με τρένο συνέβη το βράδυ της Τρίτης έξω από τα Τέμπη. Επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με εμπορική και βαγόνια τυλίχτηκαν στις φλόγες. Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών, πολλοί οι σοβαρά τραυματισμένοι επιβάτες, εγκαυματίες και ακρωτηριασμένοι.

Τα nea.gr παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή και μεταφέρουν τις εξελίξεις από τη σιδηροδρομική τραγωδία. Βίντεο του in.gr από το σημείο της σύγκρουσης, μαρτυρίες, οι επίσημες ανακοινώσεις των Αρχών και η τεράστια επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Στον τόπο της τραγωδίας το in

     

Η επιβατική αμαξοστοιχία, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη και αναχώρησε στις 19:22, εκτροχιάστηκε έξω από τη σήραγγα των Τεμπών στο ύψος του χωριού Ευαγγελισμός, μετά τη σφοδρή σύγκρουση με εμπορική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα.

Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00 και βαγόνια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

6:18 Στους 32 οι νεκροί

Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής οι νεκροί πλέον ανέρχονται στους 32. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 55 τραυματίες κάποιοι εκ των οποίων σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Πλέον οι έρευνες των διασωστών επικεντρώνονται στα δύο πρώτα βαγόνια που έχουν σχεδόν διαλυθεί από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης . Γερανοφόρα σηκώνουν τα βαγόνια προκειμένου να απεγκλωβίσουν ανθρώπους.

Η τραγωδία από drone

  

To Mega στο σημείο της σύγκρουσης

6:04 Πολλοί νέα παιδιά μεταξύ των επιβατών

 

5:44 Στο ΑΤ Λάρισας ο σταθμάρχης

Στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας οδηγήθηκε ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα καθώς.

Για προανάκριση βρίσκονται στο Τμήμα και ο κλειδούχος, καθώς και ο εκπρόσωπος της Hellenic Train και εξετάζονται προανακριτικά.

5:35 Πρώτες στιγμές μετά την τραγωδία – Βίντεο

5:29 Από τον ασύρματο είπαν «πάμε και όπου βγει»

Όπως κατήγγειλε επιβάτης της αμαξοστοιχίας, το τρένο είχε καθυστέρηση στο Παλαιοφάρσαλο και άκουσε από τον ασύρματο να λέγεται: «Πάμε και όπου βγει».

«Όταν ακούσαμε τον οδηγό να μιλάει με τον υπεύθυνο εισιτήριων και να λέει ‘πάμε και όπου βγει’, σίγουρα, είσαι προϊδεασμένος ότι κάτι δεν πάει καλά. Το άκουσα μέσω των ασυρμάτων, ‘πάμε και όπου βγει’. Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο.

5:10 Στους 29 οι νεκροί

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για αύξηση των νεκρών από το δυστύχημα. Στους 29 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής

4:40 Σοκαριστικά βίντεο και μαρτυρίες από τη σύγκρουση

«Ξαφνικά ακούστηκε ένα μπαμ… τι να πω δεν ξέρω… δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε… το τρένο ήταν γεμάτο…», λέει επιβάτης. Σοκαρισμένοι επιβάτες περιγράφουν τι έζησαν.

4:20 Λανθασμένη διαχείριση της κυκλοφορίας

Η πρώτη εκτίμηση για τα αίτια του δυστυχήματος κάνει λόγο για λάθος στη διαχείριση της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών στον κόμβο της Λάρισας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εμπορικό τρένο και η αμαξοστοιχία IC 62, που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη με περίπου 350 επιβάτες και 20 άτομα προσωπικό, να συγκρουστούν μετωπικά.

4:02 Στους 26 οι νεκροί

Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός: 26 νεκροί από τη σιδηροδρομική τραγωδία, σύμφωνα με τη νεότερη επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής. 85 τραυματίες έχουν ήδη μεταφερθεί στα νοσοκομεία.

Νεότερη έκτακτη ενημέρωση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα με πυρκαγιά, στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών πραγματοποίησε σήμερα, 01 Μαρτίου 2023, στις 04:00, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

«Καλημέρα σας και πάλι από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών, συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης από τις δυνάμεις, του Πυροσβεστικού Σώματος με συνολικά 150 πυροσβέστες και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας με 40 ασθενοφόρα.

Το έργο τους συνδράμουν 32 αστυνομικοί με 15 περιπολικά.

Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης των δύο τρένων, στο έργο απεγκλωβισμού συνδράμουν και γερανοφόρα οχήματα.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 26, ενώ έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία 85 τραυματίες.

Οι υπόλοιποι επιβάτες που είναι καλά στην υγεία τους έχουν μεταφερθεί ήδη με λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη.

Οι σοροί μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Λάρισας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

3:30 «Ακούγαμε άτομα να φωνάζουν καιγόμαστε» – Νέες μαρτυρίες από τη σύγκρουση τρένων

Πολλοί τραυματίες, με αίματα και σκισίματα στα ρούχα έφτασαν με λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη και ξέσπασαν σε λυγμούς.

Το πρώτο λεωφορείο του ΚΤΕΛ και το οποίο ήταν γεμάτο με 50 άτομα έφτασε λίγο πριν τις 2 το βράδυ στον σταθμό του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων σύμφωνα με το thesstoday.gr υπήρχαν και πολλοί τραυματίες οι οποίοι ξέσπασαν σε λυγμούς μόλις συνειδητοποίησαν ότι είναι ασφαλείς και πλέον μαζί με τους συγγενείς τους.

03:00  Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής ανακοίνωσε πως υπάρχουν 16 νεκροί ενώ 85 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα συντρίμμια των τρένων.

02:50 Για τουλάχιστον 10 νεκρούς κάνουν λόγο οι τελευταίες πληροφορίες. Στους 25 οι σοβαρά τραυματισμένοι. Ήδη κάποιοι έχουν διασωληνωθεί.

Διασώστες μιλούν για μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων που δεν επικοινωνούν, γιατί προφανώς έχουν χάσει τις αισθήσεις τους.

H Τραγωδία

Τραγικό δυστύχημα με τρένο συνέβη το βράδυ της Τρίτης έξω από τα Τέμπη. Επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με εμπορική και βαγόνια τυλίχτηκαν στις φλόγες. Για νεκρούς και σοβαρά τραυματισμένους επιβάτες, εγκαυματίες και ακρωτηριασμένους μιλούν οι Αρχές.

Η επιβατική αμαξοστοιχία, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα και αναχώρησε στις 19:22, εκτροχιάστηκε έξω από τη σήραγγα των Τεμπών στο ύψος του χωριού Ευαγγελισμός, μετά τη σφοδρή σύγκρουση με εμπορική αμαξοστοιχία.

Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00 και βαγόνια τυλίχθηκαν στις φλόγες

Για τουλάχιστον 10 νεκρούς κάνουν λόγο οι τελευταίες πληροφορίες. Στους

Από την πρώτη στιγμή υπήρξε τεράστια Αυτή την ώρα, υπάρχει τεράστια κινητοποίηση των Αρχών, με δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους, για πολλούς τραυματίες και για φωτιές στις γραμμές, όπως ενημέρωσε το thessaliatv η αδελφή επιβάτη, που απεγκλωβίστηκε από σπασμένο παράθυρο και έβλεπε παντού τραυματίες και αίματα.

Δυστυχώς, δεν λείπουν όσο περνά η ώρα οι πληροφορίες για εγκαυματίες και ακρωτηριασμένους, ενώ στις 3 το πρωί, ανακοινώθηκε ότι υπήρχαν 16 νεκροί, οι οποίοι βρίσκονταν στα πρώτα βαγόνια που από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα.

Τραυματίστηκαν παιδιά

«Από την πρώτη στιγμή συντονιστήκαμε και ήδη οι πρώτοι δέκα τραυματίες, βρίσκονται στο νοσοκομείο μας», λέει στο GRTimes ο διοικητής του Πανεπιστημίου Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Δημήτρης Κατσικονούρης, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι τρεις εξ αυτών έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

«Ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν και παιδιά», προσθέτει ο διοικητής, προσθέτοντας ότι κατόπιν συνεννόησης θα ανοίξει εφημερία και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο διαθέτει Παιδοχειρουργική Κλινική, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί τα τραυματισμένα ανήλικα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο τρένο υπήρχαν και αρκετοί φοιτητές που είχαν φύγει από τη Θεσσαλονίκη λόγω τριημέρου. Αναστατωμένοι γονείς μαζεύονται στη Θεσσαλονίκη.

40 πυροσβέστες – 30 ασθενοφόρα

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς και απεγκλωβισμού ατόμων από αμαξοστοιχία, πλησίον της περιοχής Ευαγγελισμός Λάρισας. Επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα.

Ανοίγουν εκτάκτως νοσοκομεία

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε η κυβέρνηση και κινητοποιήθηκαν μεγάλες δυνάμεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, ενώ ανοίγουν εκτάκτως νοσοκομεία της περιοχής για να δεχθούν τους τραυματίες.

Όπως αναφέρουν πηγές από το Μαξίμου, για τη σύγκρουση των τρένων κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική και ΕΜΑΚ, Αστυνομία και Στρατός, ενώ 30 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν σπεύσει αυτή την ώρα στο σημείο για διακομιδές.

Όπως προσθέτουν, εφημερεύει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας και ανοίγουν εκτάκτως το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το Νοσοκομείο Κατερίνης.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μεταβαίνει αυτή τη στιγμή προς τα νοσοκομεία. Και ο γγ του υπουργείου Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, μεταβαίνει προς το σημείο της σύγκρουσης.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, είναι στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Ενημερώνεται ο πρωθυπουργός συνεχώς.

Η 1η Στρατιά και οι μονάδες της Περιοχής Θεσσαλίας ενεργοποιούνται και μπαίνουν σε πρωτόκολλο συναγερμού, όπως προβλέπεται σε περίπτωση τέτοιων ατυχημάτων.

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν τεθεί σε επιφυλακή, εάν χρειαστεί να υποδεχθούν τραυματίες.

Με εντολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, μεταβαίνει στα Τέμπη ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του κόμματος, Νίκος Παππάς.

Έσβησε η φωτιά

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η φωτιά από την σύγκρουση έχει κατασβεστεί, ενώ καπνοί υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόνο από τα λάδια της μηχανής.

Συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα δύο πρώτα επιβατικά βαγόνια, ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν πολλοί τραυματίες, ενώ υπάρχουν και αναφορές για άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.

Παράλληλα, σε επιφυλακή τέθηκε και το Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, που έχει ειδικό τμήμα για εγκαυματίες.