Χωρίς τέλος η τραγωδία στην Τουρκία.

Δύο νέοι σεισμοί 6.4 και 5.8 Ρίχτερ έπληξαν τη νότια επαρχία του Χατάι, τρομοκρατώντας όσους είχαν παραμείνει μέσα στα ερείπια από τη μαύρη Δευτέρα της 6ης Φεβρουαρίου.

Οι τελευταίες σεισμικές δονήσεις, λιγότερο δυνατές από τα 7.8 και 7.5 Ρίχτερ που έπληξαν στις αρχές του μήνα τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, προκαλώντας τον θάνατο 47.000 ανθρώπων, ήρθαν για να ολοκληρώσουν το έργο της καταστροφής.

Νεκροί και πολλοί παγιδευμένοι

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 3 νεκρούς, 213 τραυματίες και πολλούς ακόμα παγιδευμένους εξαιτίας της κατάρρευσης αρκετών κτιρίων και μιας γέφυρας.

Όπως περιγράφει η Μούνα αλ Ομάρ, εναπομείνασα κάτοικος της περιοχής, «η γη παραλίγο και πάλι να ανοίξει στα δύο κάτω από τα πόδια μου».

Κρατώντας τον 7χρονο γιο της αγκαλιά, ρωτά με τον φόβο και την απελπισία να χρωματίζει τη φωνή της, «θα υπάρξουν κι άλλοι μετασεισμοί;», γράφει το BBC.

Το επίκεντρο των δύο νέων σεισμών εντοπίζεται ανατολικά του Σαμάνταγ, περί τα 15 χιλιόμετρα νοτίως της Αντιόχειας. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 7,7 χιλιόμετρα, ενώ σχεδόν αμέσως εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Προειδοποίηση για τσουνάμι

Συγκεκριμένα η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD κάλεσε τους κατοίκους της επαρχίας Χατάι να μην πλησιάζουν στις ακτές, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να ανέβει η στάθμη της θάλασσας μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς.

Ο σεισμός έγινε αισθητός φυσικά και στη Συρία, με αναφορές από τη Λατάκια και την Ιντλίμπ να μιλούν για μεγάλη ένταση.

Αξιοσημείωτη είναι η προειδοποίηση προ ημερών του διάσημου Τούρκου καθηγητή, Νατζί Γκιορούρ, ότι «υπάρχει μια συνέχιση αυτού του ρήγματος προς την Αντιόχεια και τα Άδανα. Τα τμήματα που δεν έχουν σπάσει εκεί μπορεί επίσης να σπάσουν και να προκαλέσουν νέους σεισμούς».

Μετασεισμών συνέχεια

Σύμφωνα με ανάρτηση του καθηγητή, Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν, στο Twitter οι δύο αποψινοί μεγάλοι σεισμοί θεωρούνται μετασεισμοί των δίδυμων σεισμών που συγκλόνισαν την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες.

Ο ίδιος τόνισε ότι το Ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και το Ρήγμα της Νεκράς Θάλασσας συγκρούστηκαν.

«Όλοι πρέπει να κοιμούνται σε σπίτια κοντέινερ, στα αυτοκίνητά τους, σε σκηνές. Τέτοιοι μετασεισμοί δυστυχώς θα συνεχίσουν να συμβαίνουν».

Την ώρα του νέου σεισμού το Haberturk ήταν σε live σύνδεση από το Χατάι και οι δημοσιογράφοι του απαθανατίστηκαν κατά τη στιγμή που χτύπησε εκ νέου ο Εγκέλαδος.

Στην περιοχή του Χατάι βρίσκεται σήμερα και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με τον εκλογικό του εταίρο και ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.