Κλειστή είναι ο οδός Αγίου Κωνσταντίνου καθώς οι ηθοποιοί και καλλιτέχνες πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το Εθνικό Θέατρο διαμαρτυρόμενοι για το προεδρικό διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία τους.

Η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας γίνεται με δυσκολία και γίνεται εκτροπή των οχημάτων στη Σωκράτους και την πλατεία Ομονοίας.

H ΚΥΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Παρασκευής, η κυβέρνηση κάνει λόγο για ένα σχέδιο που αφορά στο μισθολογικό καθεστώς των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού στο Δημόσιο ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησης και η οποία καθιερώνει έναν ορθολογικό και ισότιμο τρόπο αμοιβής.

Ωστόσο οι ηθοποιοί δηλώνουν πως δεν είναι ικανοποιημένοι από τις τροποποιήσεις της ΚΥΑ και όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Άρης Λάσκος, μιλώντας στην ΕΡΤ, «δεν καταργεί το προεδρικό διάταγμα ή το τροποποιεί όπως εμείς ζητούσαμε η εν λόγω ρύθμιση».

Μάλιστα όπως σημείωσε η ΚΥΑ προβλέπει η μισθολογική αναβάθμιση να γίνεται οριζόντια σε όσους κάνουν καλλιτεχνικό έργο στο δημόσιο, και όχι σε όσους μετέχουν της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Οι πρώτες αντιδράσεις που θα γίνονται όλο και πιο εμπεριστατωμένες σταδιακά -καθώς τη μελετάμε αναλυτικά με νομικούς και με ανθρώπους που δουλεύουν ήδη στο δημόσιο- είναι καταρχάς ότι μιλάμε για μια νομοθετική διαδικασία που είναι κοινή υπουργική απόφαση και όχι νομοθετική ρύθμιση, που σημαίνει ότι αφενός προσβάλλεται πολύ εύκολα στο Συμβούλιο της Επικράτειας και κυρίως ότι είναι υποδεέστερη ενός προεδρικού διατάγματος.

Επομένως, δεν καταργεί το προεδρικό διάταγμα ή το τροποποιεί όπως εμείς ζητούσαμε και στο ουσιαστικό κομμάτι σε αυτά που ορίζει, ενώ εξασφαλίζει μεν μια μισθολογική αναβάθμιση εξισώνοντας τις αμοιβές μας με αυτές της τεχνολογικής εκπαίδευσης, την ίδια στιγμή όμως δίνει αυτή την αναβάθμιση, ανεξαρτήτως του διπλώματος.

Στο επίδικο -των κινητοποιήσεων εδώ και δυο μήνες που κάνουμε- τι είναι αυτά τα διπλώματα, και στο αίτημα μας να αναγνωριστούν επαγγελματικά τα διπλώματα μας των ανώτερων σχολών, των καλλιτεχνικών θεάτρων, χορού, κινηματογράφου, δεν απαντάει, καθώς η μισθολογική αυτή αναβάθμιση γίνεται οριζόντια σε όσους κάνουν καλλιτεχνικό έργο στο δημόσιο, και όχι σε όσους μετέχουν της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».

Βασικά σημεία της προτεινόμενης ΚΥΑ είναι:

  • Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε 1037€, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.
  • H ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. (Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς ακολουθείται για αυτές διακριτό προσοντολόγιο).
  • Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους. Ικανοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, λύνεται ένας γόρδιος δεσμός εικοσαετίας, διορθώνεται η στρέβλωση που παγιώθηκε το 2017 με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε εδώ όσα προβλέπει η ΚΥΑ