Δέκα ημέρες πλέον μετά τους φονικούς σεισμούς των 7,8 και 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία, η κατάσταση παραμένει δραματική με τις εικόνες καταστροφής και τον ανθρώπινο πόνο να εξακολουθούν να κυριαρχούν.

Μάλιστα ακόμα χιλιάδες πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα χαλάσματα.

Το MEGA βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στα χαλάσματα, καταγράφοντας εικόνες γροθιά στο στομάχι, τόσο ισοπεδωμένων κτιρίων που έγιναν σκόνη και μπάζα, όσο και χαροκαμμένων ανθρώπων, που αν και κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τα ερείπια, έχασαν οικογένεια, συγγενείς και περιουσίες.

Βιβλική καταστροφή στην Αντιόχεια

Η Αντιόχεια, μια πολύ περίπου 200.000 κατοίκων, πλέον μοιάζει με πόλη φάντασμα.

Δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει, άλλα κρέμονται στον αέρα και πολλά έχουν ζημιές που τα καθιστούν απαγορευτικά για στέγαση, με πάνω από το 90% της πόλης να μην είναι κατοικήσιμη.

Η παρουσία των ενόπλων δυνάμεων είναι αυξημένη στην περιοχή, με σκοπό να περιοριστούν έκνομες ενέργειες, την ώρα που οι πολίτες προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν παραμείνει στην περιοχή, μένουν είτε στα αυτοκίνητά τους, είτε στους πρόχειρους καταυλισμούς που έχουν στηθεί σε αλάνες.

Μηδενικές συνθήκες υγιεινής, κρύο και τρόμος είναι οι σύντροφοί τους, σε μια πόλη που δε θυμίζει σε τίποτα αυτό που ήταν παλιά.

Οι δράσεις των εθελοντών είναι καίριες, καθώς μοιράζουν ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης στους σεισμόπληκτους, ενώ σε κεντρικά σημεία έχουν στηθεί και μαγειρεία προκειμένου να μπορούν να σιτίζονται.

Γροθιά στο στομάχι οι εικόνες από νέους τάφους που ανοίγονται, προκειμένου να θαφτούν εκεί οι νεκροί των σεισμών, καθώς τα κοιμητήρια της χώρας έχουν γεμίσει.