Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε στη βελγική εφημερίδα Le Soir την Τετάρτη, ότι δέκα ευρωβουλευτές της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) έστειλαν στις 13 Φεβρουαρίου επιστολή στην πρόεδρο του Σώματος, Ρομπέρτα Μετσόλα, με την οποία καταγγέλλουν τις συνθήκες, υπό τις οποίες η πρώην συνάδελφός τους, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, κρατείται στις φυλακές Χάρεν από τις 9 Δεκεμβρίου για την υπόθεση Qatarargate.

«Η πρόεδρος έλαβε την επιστολή και θα την εξετάσει. Συνηθίζεται οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι και οι ομάδες να εκφράζουν τις ανησυχίες τους στην Προεδρία με επιστολή. Οι επιστολές αυτές δεν είναι δημόσιες», δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του ΕΚ, προσθέτοντας ότι «η πρόεδρος βρίσκεται σε επαφή με τις βελγικές αρχές».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αναφέρει η Le Soir, η επιστολή αυτή συντάχθηκε από 10 ευρωβουλευτές, όλοι ιταλικής υπηκοότητας.

Όπως σχολιάζει, μάλιστα, η εφημερίδα, «αυτό είναι εντυπωσιακό, δεδομένης της φύσης του θέματος, το οποίο αφορά κυρίως σε άτομα που βρίσκονται κοντά ή δραστηριοποιούνται στο S&D και έχουν ιταλική υπηκοότητα».

«Δεν πρόκειται για πρωτοβουλία της ομάδας S&D, αλλά για ατομική πρωτοβουλία ευρωβουλευτών», διευκρίνισε η εκπρόσωπος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, παραπέμποντας στους υπογράφοντες για περισσότερες πληροφορίες.

Δεν είναι κίνηση «πίεσης»

Αυτοί οι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Μπράντο Μπενιφέι και η Αλεσάντρα Μορέτι, επισημαίνουν κυρίως την φερόμενη «έλλειψη ανθρωπιάς» εκ μέρους της δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος απέναντι στην Εύα Καϊλή.

«Δεν έγινε για να ασκήσουμε πίεση σε κανέναν, καθόλου», δήλωσε ο Μπράντο Μπενιφέι την παραμονή της εμφάνισης της Καϊλή στο προδικαστικό συμβούλιο, που θα πρέπει να αποφασίσει για το αίτημα αποφυλάκισης της καθαιρεθείσας αντιπροέδρου του ΕΚ, «αλλά για να αναδείξουμε το γεγονός ότι ένα άτομο στερείται το δίχρονο παιδί του», τόνισε.

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, εξάλλου, είχαν εκφράσει δημόσια τη λύπη τους για το γεγονός ότι η πελάτισσά τους είχε μπορέσει να δει την κόρη της μόνο δύο φορές τον Ιανουάριο.

Κατά τα λοιπά, ο Μπράντο Μπενιφέι δήλωσε ότι η επιστολή γράφτηκε με πρωτοβουλία ενός συναδέλφου του – του Μασιμιλιάνο Σμερίλιο – ο οποίος συνηθίζει να συντάσσει τέτοιες επιστολές για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.