Ο κυρίαρχος λαός μίλησε. Και η επιλογή του για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης με 52%. Πολιτικό «παιδί» του απερχόμενου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων του.

«Παιδί» του Δημοκρατικού Συναγερμού», όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αν και στις εκλογές κατέβηκε ως ανεξάρτητος, με τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος, της Δημοκρατικής Παράταξης, του ΚΣ ΕΔΕΚ και με τον ΔΗΣΥ στο δεύτερο γύρο να καλεί ψήφο κατά συνείδηση και να εμφανίζεται βαθιά διχασμένος και πληγωμένος μετά τον εμφύλιο που προκάλεσε ο αποκλεισμός του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν ο χαμένος της δεύτερης Κυριακής των εκλογών, ακόμα και αν κατάφερε να συγκεντρώσει ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 48%.

Συγχαρητήρια

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στις πρώτες του δηλώσεις και πριν φτάσει στο στάδιο «Ελευθερία – Τάσσος Παπαδόπουλος» για την επίσημη ανακήρυξη του έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα κάνει ότι μπορεί για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κυπριακού λαού.

Ανακοίνωσε ότι η πρώτη του επίσκεψη θα είναι στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στα συγχαρητήρια που δέχτηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ καθώς και την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, μεταξύ άλλων.

Κυπριακό

Δήλωσε ότι για εκείνον η λύση του Κυπριακού είναι «ύψιστη προτεραιότητα» ενώ προανήγγειλε ότι θα επιδιώξει συναντήσεις με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, τόσο με τον Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ , όσο και με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου με στόχο μία κυβέρνηση «ευρείας κοινωνικής αποδοχής».

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης από την πλευρά του ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν και δήλωσε ότι θα μείνει «ενεργός πολίτης» στον αγώνα για την «επανένωση της πατρίδας μας».

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε με την ανακοίνωση του αποτελέσματος ότι το κόμμα του θα είναι «δίπλα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στα δύσκολα για τον τόπο μας. Για τον χειρισμό του εθνικού μας ζητήματος, την οικονομία, τα κοινωνικά ζητήματα και το μεταναστευτικό. Δεν χρειάζεται η συμμετοχή στην Κυβέρνηση για να συμπεριφέρεσαι υπεύθυνα για τον τόπο σου», επιμένοντας επί της ουσίας στη θέση ότι το κόμμα δεν θα πάρει υπουργικές θέσεις. Προς το παρόν τουλάχιστον αφού το ΔΗΣΥ προχωρά σε εσωκομματικές εκλογές στις 11 Μαρτίου.

Συγχαρητήρια έδωσε στον νέο πρόεδρο και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, υπογραμμίζοντας ότι το ΑΚΕΛ θα είναι αντιπολίτευση με «υπευθυνότητα, διεκδικητικότητα, σοβαρότητα και πατριωτισμό».

Όγδοος πρόεδρος

Ο Χριστοδουλίδης είναι ο όγδοος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξελέγη σε ηλικία 49 ετών επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις που τον χαρακτήριζαν φαβορί. Και το ερώτημα είναι τι θα φέρει η επόμενη μέρα της εκλογής του στο νησί. Τόσο στο Κυπριακό, όσο και στους τομείς της οικονομίας και της διαφθοράς. Θεωρείται ο συνεχιστής της πολιτικής του Νίκου Αναστασιάδη και σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό που βρίσκει την κυπριακή κοινωνία σε συντηρητικές θέσεις.

Με αρκετά στελέχη του ΔΗΣΥ, όπως ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης να έχουν εκφράσει δυσπιστία όσον αφορά τις θέσεις του για το Κυπριακό.

Οι προθέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει αναμένεται να φανούν από το υπουργικό συμβούλιο που θα διορίσει. Σημαντικό για αρκετούς και το ποια πρόσωπα θα επιλέξει σε θέσεις κλειδιά όπως ο διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών.