Σπίτια, οικόπεδα και επιχειρηματικά ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας βγάζει στο ηλεκτρονικό σφυρί η ΑΑΔΕ σήμερα, εντείνοντας την πίεση στους φορολογούμενους με χρέη στην Εφορία και ειδικά στους μεγαλοοφειλέτες για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Την ίδια ώρα, «τρέχει» σε όλες τις Εφορίες της χώρας το Eispraxis, το νέο σύστημα με το οποίο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παρακολουθούν το προφίλ κάθε οφειλέτη σε πραγματικό χρόνο αντλώντας όλα τα στοιχεία εισοδήματος και περιουσίας από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.).Κάθε φορά που ένα χρέος γίνεται ληξιπρόθεσμο με αυτοματοποιημένο τρόπο παράγεται ηλεκτρονικό ενημερωτικό μήνυμα προς τον φορολογούμενο και εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση ρύθμισης της οφειλής τότε επίσης αυτοματοποιημένα ξεκινούν οι διαδικασίες κατάσχεσης από τις τράπεζες.

Οπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, χρέη στην Εφορία έχουν 4.094.981 φορολογούμενοι. Σχεδόν ένας στους δύο οφειλέτες ή συνολικά 2.045.764 φυσικά και νομικά πρόσωπα βρίσκονται στον προθάλαμο των δεσμεύσεων και κατασχέσεων τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, ενώ σε 1.406.550 οφειλέτες έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Το ηλεκτρονικό σφυρί της ΑΑΔΕ θα χτυπήσει σήμερα για:

Μία κατοικία αποτελούμενη από υπόγειο 223 τ.μ. και ισόγειο διαμέρισμα 203 τ.μ. στην περιοχή Νέοι Επιβάτες του Δήμου Θερμαϊκού. Τιμή πρώτης προσφοράς: 636.000 ευρώ. Το ακίνητο βρίσκεται σε οικόπεδο 511 τ.μ.

Ενα διαμέρισμα 54,34 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη.

Ενα υπόγειο οικοδομής 176,48 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη.

Κληροτεμάχιο με εργοστάσιο 2.520,66 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη. Τιμή 1ης προσφοράς: 175.000 ευρώ.

Ενα ισόγειο οικοδομής 176,48 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη.

Από τη λίστα με τα ακίνητα των οφειλετών της Εφορίας που βγαίνουν σε πλειστηριασμό το επόμενο διάστημα ξεχωρίζουν ένα οικόπεδο άρτιο με οικοδομή το οποίο βρίσκεται στην οδό Κύμης στη Ν. Ιωνία, με τιμή πρώτης προσφοράς 2,65 εκατ. ευρώ, ένα οικόπεδο 209 τ.μ. άρτιο με οικοδομή στην Καλογρέζα σε τιμή πρώτης προσφοράς 380.000 ευρώ, ένα ακίνητο 221 τ.μ. στο Ρέθυμνο Κρήτης με την τιμή πρώτης προσφοράς να διαμορφώνεται στο ποσό των 301.000 ευρώ και ένα επιχειρηματικό γήπεδο με κτιριακό συγκρότημα 4.552 τ.μ. στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης με τιμή πρώτης προσφοράς 471.000 ευρώ.