Ενα διεθνές κέντρο για τη δίωξη των εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία θα δημιουργηθεί στη Χάγη, ανακοίνωσε χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο. «Θα συντονίζει τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και θα ενσωματωθεί στην κοινή ομάδα έρευνας που υποστηρίζεται από την υπηρεσία μας Eurojust», είπε η πρόεδρος η Φον ντερ Λάιεν, που κατέφθασε στην ουκρανική πρωτεύουσα μαζί με περισσότερους από δώδεκα άλλους ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ για διήμερες συνομιλίες υψηλού επιπέδου.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρότρυνε την ΕΕ να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και δήλωσε ότι συζήτησε ένα νέο πακέτο κυρώσεων με την πρόεδρο της Κομισιόν. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η ταχύτητα της εκστρατείας κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας «επιβραδύνθηκε ελαφρώς», ενώ η Ρωσία «αύξησε τον ρυθμό προσαρμογής της στις κυρώσεις». Η Φον ντερ Λάιεν του απάντησε πως η ΕΕ θα έχει έτοιμο ένα νέο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για τις 24 Φεβρουαρίου, την επέτειο της έναρξης του πολέμου πριν από έναν χρόνο.

Πρόσθεσε ότι το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου που αποφάσισαν η ΕΕ και οι εταίροι της στην G7 στοιχίζει στη Ρωσία 160 εκατ. δολάρια την ημέρα και πως επίκειται άλλο ένα πλαφόν στα πετρελαϊκά προϊόντα. «Κάνουμε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να πληρώσει για τον φρικτό πόλεμό του», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα καθώς οι κυρώσεις μας διαβρώνουν την οικονομία της, πηγαίνοντάς την πίσω μία γενιά. Θα συνεχίσουμε να ανεβάζουμε κι άλλο την πίεση».

Υποσχέσεις

Παράλληλα χθες ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Zoζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του αριθμού των ουκρανικών στρατευμάτων που θα εκπαιδευτούν από την ΕΕ σε 30.000 φέτος. Υποσχέθηκε επίσης 25 εκατ. ευρώ για την αποναρκοθέτηση περιοχών που ανακαταλήφθηκαν από την Ουκρανία, ενώ έγραψε στο Twitter ότι «η Ευρώπη στάθηκε ενωμένη με την Ουκρανία από την πρώτη μέρα. Και θα εξακολουθήσει να στέκεται μαζί σας για να νικήσετε και να ανοικοδομήσετε».

Μέσα σε όλα αυτά εντύπωση προκάλεσε η δημοσιοποίηση ενός εσωτερικού σημειώματος στην Κομισιόν, το οποίο έδωσε στους επιτρόπους που συνόδευαν τη Φον ντερ Λάιεν σαφείς ενδυματολογικές οδηγίες, προτρέποντάς τους να μη φορέσουν ρούχα σε χακί αποχρώσεις. Οπως ανέφερε το Politico, το σημείωμα προέρχεται από υπηρεσία της Κομισιόν με συμβουλές όπως «να πάρετε παλτό γιατί κάνει κρύο, να είστε ντυμένοι επίσημα γιατί μπορεί να χρειασθεί να πάτε από το τρένο κατευθείαν σε επίσημες συναντήσεις» και «απαγορεύονται ενδυμασίες με πράσινο, χακί ή πολύ έντονα χρώματα».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, πήρε πρωτοβουλία για το επόμενο βήμα στη στήριξη της Δύσης στην ουκρανική προσπάθεια. Την ώρα που έχει ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το εάν οι χώρες-σύμμαχοι του Κιέβου, μετά τα άρματα μάχης που ζητούσε τόσον καιρό, θα πρέπει ή όχι τώρα να προχωρήσουν στην παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών, ο Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στο να προμηθεύσει την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16, εάν η απόφαση λαμβανόταν από κοινού με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Σε συνέντευξή του στην «Bild», τόνισε ότι η εκτίμησή του «βασίζεται σε αυτό που αποφασίζουν από κοινού οι χώρες του ΝΑΤΟ» και ότι η απόφαση απαιτεί τη «στρατηγική εξέταση ολόκληρης» της συμμαχίας.

Η προειδοποίηση

Απέναντι σε όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε χθες ότι η Ρωσία θα κάνει μεγαλύτερη χρήση των δυνατοτήτων της ως απάντηση, καθώς η Δύση αυξάνει τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία. «Καθώς νέα όπλα στέλνονται συλλογικά από τη Δύση, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό το δυναμικό της για να απαντήσει στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε ποια θα είναι η απάντηση του Πούτιν.

Χθες ο ρώσος πρόεδρος βρέθηκε στο Βόλγκογκραντ, πρώην Στάλινγκραντ, για την 80ή επέτειο της νίκης επί των ναζιστικών στρατευμάτων. Στην ομιλία του τόνισε πως η Ρωσία θα νικήσει την Ουκρανία την οποία ελέγχουν οι συνεχιστές του ναζισμού και επιτέθηκε στη Γερμανία επειδή εξοπλίζει το Κίεβο. Τέλος, τόνισε, όχι για πρώτη φορά, ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που διαθέτει η Ρωσία, μεταξύ των οποίων και τα πυρηνικά.