Απεργία πείνας ξεκίνησε ο βραβευμένος Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί για να διαμαρτυρηθεί για τις άθλιες συνθήκες κράτησής του.

Ο Παναχί βρίσκεται στις φυλακές της Τεχεράνης εδώ και έξι μήνες. Συνελήφθη στις 11 Ιουλίου 2022, πριν αρχίσει το κύμα των διαμαρτυριών που συγκλονίζει από το Σεπτέμβριο το ιρανικό καθεστώς, αφού είχε παρευρεθεί στη δίκη ενός άλλου σκηνοθέτη, του Μοχαμάντ Ρασουλόφ, ο οποίος είχε συλληφθεί μερικές ημέρες νωρίτερα.

Οι ταινίες του Ιρανού σκηνοθέτη έχουν βραβευθεί σε ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ και η σύλληψή του προκάλεσε διεθνές αντιδράσεις τόσο από το Φεστιβάλ του Βερολίνου όσο και του Φεστιβάλ των Καννών.

Ο Ιρανός σκηνοθέτης, Τζαφάρ Παναχί

Το δικαστήριο επέβαλλε στον Ιρανό σκηνοθέτη να να εκτίσει ποινή κάθειρξης έξι ετών  για «προπαγάνδα κατά του συστήματος».

Όμως στις 15 Οκτωβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την καταδίκη και διέταξε να διεξαχθεί νέα δίκη, δίνοντας στους δικηγόρους του ελπίδες για την απελευθέρωσή του.

Παρά τις ελπίδες για την απελευθέρωσή του τον περασμένο μήνα, ο Τζαφάρ Παναχί παραμένει φυλακισμένος στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης.

Η δήλωση του σκηνοθέτη

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράνομη και απάνθρωπη συμπεριφορά των δικαστικών και ασφαλιστικών μηχανισμών και την ομηρεία τους, ξεκίνησα απεργία πείνας από το πρωί της 12ης Μπαχμάν (1η Φεβρουαρίου)», έγραψε ο Παναχί σε ανακοίνωσή του.

Και συνεχίζει γράφοντας: «Δεν μου μένει πια καμία επιλογή παρά να διαμαρτυρηθώ απέναντι στην απάνθρωπη στάση με ό,τι έχω σημαντικότερο, την ίδια μου τη ζωή. Έτσι λοιπόν, δηλώνω ότι εναντιώνομαι στις παράνομες και απάνθρωπες συμπεριφορές της Δικαιοσύνης μας, αρχίζοντας απεργία πείνας και θα αρνηθώ να φάω και να πιώ οποιοδήποτε φαγητό και φάρμακο μέχρι να ελευθερωθώ. Θα παραμείνω στην κατάσταση αυτή μέχρις ότου πιθανά το άψυχο σώμα μου ελευθερωθεί αυτό από την φυλακή. Με αγάπη για το Ιράν και τον λαό του, Τζαφάρ Παναχί».

«Είμαστε κινηματογραφιστές. Είμαστε μέρος του ιρανικού κινηματογράφου. Για εμάς το να ζούμε είναι να δημιουργούμε. Επομένως, αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία μας βλέπουν ως εγκληματίες. Ο ανεξάρτητος κινηματογράφος αντανακλά την εποχή την οποία ζούμε. Αντλεί έμπνευση από την κοινωνία. Και δεν μπορεί να είναι αδιάφορος σε αυτό. Η ιστορία του ιρανικού κινηματογράφου είναι μάρτυρας της συνεχούς και ενεργού παρουσίας ανεξάρτητων σκηνοθετών που αγωνίστηκαν να εμποδίσουν τη λογοκρισία και να εξασφαλίσουν την επιβίωση αυτής της τέχνης. Στη διαδρομή αυτή, ορισμένοι τους απαγόρευσαν να κάνουν ταινίες, άλλοι αναγκάστηκαν να εξοριστούν ή περιορίστηκαν σε απομόνωση. Κι όμως, η ελπίδα το να δημιουργήσουμε ξανά είναι λόγος ύπαρξης. Δεν έχει σημασία που, πότε ή υπό ποιες συνθήκες, ένας ανεξάρτητος σκηνοθέτης είτε δημιουργεί είτε σκέφτεται τη δημιουργία. Είμαστε κινηματογραφιστές, είμαστε ανεξάρτητοι», κατέληξε στη δήλωσή του ο Παναχί.

Ο Τζαφάρ Παναχί κέρδισε ένα Χρυσό Λιοντάρι στη Μόστρα της Βενετίας το 2000 για την ταινία του «Ο Κύκλος».

Το 2015 τιμήθηκε με τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο για την ταινία του «Ταξί στην Τεχεράνη» και το 2018 κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ των Κανών για τα «Τρία Πρόσωπα».