Την ώρα που η χώρα μας έχει αρχίσει να μπαίνει σε προεκλογικό ρυθμό και ήδη ανεβαίνουν οι τόνοι, φαίνεται πως παρόμοια αντίστοιχη κατάσταση βρίσκεται και η γειτονική Τουρκία.

Ήδη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ανακοινώσει εκλογές στις 14 Μαΐου, έχει ξεκινήσει και… τσακώνεται με όλους, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μην χάσει την εξουσία.

Στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου μπήκε τώρα ένα πρώην… δικό του παιδί και συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος πλέον είναι πρόεδρος του κόμματος Ανάπτυξης και Προόδου DEVA και συχνά βάλλει κατά των πρακτικών του Ερντογάν κυρίως αναφορικά με την τουρκική οικονομία.

Μάλιστα, ο Μπαμπατζάν φέρεται να διεκδικεί το χρίσμα της εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές.

«Τράβα να πουλήσεις πάνες»

Όλα άρχισαν με επικριτικά σχόλια του πρώην τσάρου της τουρκικής οικονομίας για κονδύλια από κρατικά ταμεία που μεταφέρθηκαν στην Baykar, εταιρεία συμφερόντων του γαμπρού του Ερντογάν, που κατασκευάζει τα drone Βayraktar.

Τα σχόλια αυτά του Μπαμπατζάν, που επικρίνει συχνά πυκνά τους χειρισμούς του Ερντογάν για την οικονομία, προκάλεσαν την οργή του Τούρκου προέδρου, ο οποίος μιλώντας σε συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του σχολίασε απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό του: «Μόνον οι διαταραγμένοι επιτίθενται σε αμυντική βιομηχανία της χώρας τους. Το να γκρινιάζει η Ελλάδα το θεωρώ φυσιολογικό. Όπως είναι καθήκον μας να υπερασπιζόμαστε κάθε αξία στη χώρα μας, έτσι είναι και υποχρέωσή μας να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση σε αυτή τη μοχθηρή επίθεση. Ξέρεις τι είναι ανταγωνισμός; Τράβα να πουλήσεις πάνες, ή να πλέκεις υφάσματα. Δεν είναι δουλειά σου. Ήσουν μαζί μου επί 15 χρόνια και δεν έμαθες τίποτε από μένα».

Μπαμπατζάν: Και εσύ πούλαγες κουλούρια και σουτζούκια

Ο Μπαμπατζάν σήκωσε το γάντι και απάντησε στον Ερντογάν: «Είναι ντροπή να πουλάει κανείς πάνες; Ναι, είμαι γόνος οικογένειας βιοτεχνών. Ναι, όταν ήμουν παιδί, ακόμα και όταν ήμουν στο δημοτικό, δούλευα στους αργαλειούς. Δούλευα από μικρός. Πάντα δούλευα με φιλότιμους εργάτες. Ευτυχώς, έβγαζα πάντα το ψωμί μου. Και εξακολούθησα να εργάζομαι για να βγάζουμε τα προς το ζην με την οικογένειά μου και τους υπαλλήλους μας. Τα χρήματα που βγάζαμε ήταν τίμια. Όπως εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή τη χώρα, είναι τιμή μου να δουλεύω και να βγάζω με τον ιδρώτα μου το ψωμί μου.

Τώρα στέκομαι ενώπιόν σας ως πολιτικός. Κύριε Ερντογάν, και συ πουλούσες κουλούρια, μπισκότα και σουτζούκια. Υπήρχαν χρόνια που έβγαζες τα προς το ζην με τον ιδρώτα του προσώπου σου. Όταν μπήκες στην πολιτική, είπες “έχω μόνο ένα δαχτυλίδι”. Τι έγινε στη συνέχεια;»