Ραγδαίες εξελίξεις αναμένεται να φέρει η κατάθεση του φερόμενου «εγκεφάλου» της υπόθεσης Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι, ενώ η Εύα Καϊλή παραμένει στη φυλακή.

Ο Παντσέρι αποφάσισε να συνεργαστεί με τις βελγικές Αρχές και έχει δεσμευθεί να δώσει ονόματα, να αποκαλύψει πώς λειτουργούσε η οργάνωση, καθώς και ποιες άλλες χώρες και πρόσωπα εμπλέκονται στο Qatargate.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι με τη συμφωνία που υπέγραψε ο Παντσέρι αναλαμβάνει να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη συγκεκριμένα για τον τρόπο λειτουργίας, τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη, τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν, τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη, καθώς και τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν.

Ο δικηγόρος του Παντσέρι, σε πρόσφατες δηλώσεις του στην ιταλική «Corriere della Sera», σχολίασε για την ελληνίδα ευρωβουλευτή ότι «η Καϊλή προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ο Παντσέρι θα μιλήσει, θα πει την αλήθεια. Η συμφωνία με την εισαγγελία προβλέπει μια προκαταρκτική δήλωση, αλλά δεν θα είναι ο κατήγορος των άλλων».

Χθες, οι συνήγοροι της κόρης του Παντσέρι, Σίλβια, προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρώμης κατά της απόφασης έκδοσής της στο Βέλγιο. Ανάλογη προσφυγή έχει κατατεθεί και κατά της απόφασης έκδοσης της συζύγου του Παντσέρι, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι. Οι δύο αυτές υποθέσεις αναμένεται να εξεταστούν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας στις 31 Ιανουαρίου.

Ενας από εκείνους που έχει κατονομάσει ο Παντσέρι για συμμετοχή στο σκάνδαλο, ο ιταλός κεντροαριστερός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, μιλώντας χθες στην επιτροπή δικαστικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποποιήθηκε τη βουλευτική του ασυλία και δήλωσε ότι δεν φέρει καμία ποινική ευθύνη. Πρόσθεσε ότι οι κατηγορίες εις βάρος του είναι «πολύ γενικού περιεχομένου» και υποστήριξε ότι ουδέποτε δωροδοκήθηκε με οποιοδήποτε χρηματικό ποσό. «Αγνοώ πλήρως τις δραστηριότητες των κυρίων Τζόρτζι και Παντσέρι», δήλωσε, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Ισπανική εμπλοκή στο σκάνδαλο

Εν τω μεταξύ, όπως φαίνεται, η πολιτική σκηνή της Ισπανίας είναι η επόμενη στην οποία γίνονται αισθητοί οι κλυδωνισμοί εξαιτίας του σκανδάλου Qatargate. Ισπανικά ΜΜΕ εμπλέκουν στην υπόθεση της διαφθοράς την Ιράτχε Γκαρθία Πέρεθ, πρόεδρο της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πιθανή σύνδεση της Πέρεθ με την Καϊλή, τον Φραντσέσκο Τζόρτζι και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές του σκανδάλου προκύπτει, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα esdiario.com, από μια σειρά φωτογραφιών. Σε αυτές έχουν απαθανατιστεί, σε διάθεση ανέμελων διακοπών, η Εύα Καϊλή μαζί με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, που επίσης έχει συλληφθεί για το Qatargate, ενώ δίπλα της βρίσκεται η Λόρα Μπαγιαρίν, προσωπάρχης και διευθύντρια του γραφείου της Πέρεθ.

Η χαρούμενη συντροφιά Καϊλή – Τζόρτζι – Μπαγιαρίν και άλλων φαίνεται πως τα καλοκαίρια της περιόδου 2019-2021 ταξίδευε με ιστιοπλοϊκό ανά τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και συγκεκριμένα των Αντίπαξων.

Ποιος πλήρωνε τις κρουαζιέρες

Το δημοσίευμα του esdiario.com αποπειράται να συναγάγει σχέση μεταξύ Καϊλή και Πέρεθ, μέσω της Λόρα Μπαγιαρίν. Με τη λογική ότι «δεν μπορεί να είναι τόσο κολλητοί, ήδη από το 2018, και να μην έχουν μιλήσει καθόλου για «δουλειές»».

Οι φωτογραφίες φέρνουν σε δύσκολη θέση την πρόεδρο των Ευρωσοσιαλιστών, διότι η Μπαγιαρίν, εκτός από επικεφαλής του επιτελείου της Γκαρθία, είναι γραμματέας Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Πολιτικής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλωνίας. Ως εκ τούτου, αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις για την ιδιοκτησία του ιστοπλοϊκού καθώς και για το ποιος πλήρωνε τις κρουαζιέρες της Καϊλή και των υπολοίπων στη Μεσόγειο.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»