Φθηνότερο ρεύμα με ενέργεια από τον ήλιο έρχονται να δώσουν πάνω από 100.000 φωτοβολταϊκά συστήματα σε νοικοκυριά, αγρότες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Οι προαναφερόμενες ομάδες καταναλωτών θα μπορούν να απολαύσουν χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από τρία προγράμματα που ετοιμάζει αυτή την περίοδο η κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, θα έχουν τη δυνατότητα διεκδίκησης επιδότησης για την εγκατάσταση πάνελ στις στέγες τους αλλά και μπαταριών προκειμένου να αποθηκεύεται η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και να χρησιμοποιείται τις ώρες που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια.

Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», μέχρι τις 31 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες», το οποίο είχε εξαγγείλει από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ και προβλέπει επιδοτήσεις για την τοποθέτηση 255.000  φωτοβολταϊκών ισχύος 10 κιλοβάτ το καθένα. Με αυτά είναι εφικτό να απολαύσουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια 180.000 νοικοκυριά και 75.000 αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η επιδότηση για την τοποθέτηση απλά ενός φωτοβολταϊκού πάνελ είναι έως 30%. Στην καινοτομία του προγράμματος περιλαμβάνεται και η ενίσχυση έως 60% για την εγκατάσταση και συστήματος αποθήκευσης (μπαταρία).

Δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, το πρόγραμμα να σπάσει και για τους αγρότες να βγει με ξεχωριστή προκήρυξη. Οπως και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι οδηγοί των προγραμμάτων αναμένεται να δημοσιευτούν τον επόμενο μήνα ώστε οι καταναλωτές να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμοί. Η κυβέρνηση φέρεται να μην έχει καταλήξει για το αν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια ή αν η διαδικασία επιλογής θα έχει μοναδικό κριτήριο τη σειρά προτεραιότητας: Δηλαδή αυτός που θα υποβάλλει πρώτος αίτηση συμμετοχής.

Οι αιτήσεις, σύμφωνα με πηγές, αναμένεται να υποβάλλονται σε ειδική πλατφόρμα που αναπτύσσει ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας καθώς απαιτείται η σύνδεση με το δίκτυο.

Με την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων οι καταναλωτές μέσω της τεχνολογίας του net metering θα έχουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν το ρεύμα που οι ίδιοι παράγουν και να φτάνουν στο σημείο ακόμη και να μηδενίζουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Πέρα όμως από τις τρεις προαναφερόμενες ομάδες των καταναλωτών, η κυβέρνηση εντός του 2023 αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση άλλων δύο προγραμμάτων για την αξιοποίηση της φθηνής ηλιακής ενέργειας.

Το ένα αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για πρόγραμμα ύψους 160 εκατ. ευρώ το οποίο θα επιδοτεί τους συγκεκριμένους καταναλωτές για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών προκειμένου να παράγουν επίσης το ρεύμα που χρειάζονται για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.

Το άλλο πρόγραμμα, ύψους 100 εκατ. ευρώ, θα αφορά τους δήμους και τις κοινότητες για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε οικονομικά ευάλωτους πολίτες.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»