Χωρίς τέλος είναι η δράση των υποτιθέμενων γιατρών που παραπλανούν εκατοντάδες ασθενείς και οδηγούν δεκάδες από αυτούς στον θάνατο.

Με δεκάδες επιτήδειους να εκμεταλλεύονται ασθενείς με εκφυλιστικές, μη ιάσιμες νόσους, να τους υπόσχονται τάχα σωτηρία και να τους προτείνουν να εγκαταλείψουν τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν.

Οι μεθοδεύσεις του 66χρονου φυσικοθεραπευτή στη Σαρωνίδα, που φέρεται ότι πωλούσε θεραπείες με ανύπαρκτα βλαστοκύτταρα, αποκαλύπτονται μόλις λίγους μήνες μετά την καταδίκη του 50χρονου ιδιώτη, τάχα ογκολόγου, Dr Kontos (και οι δύο μαζί φέρεται να ευθύνονται για 12 θανάτους πελατών τους). Κι ενώ φαίνεται να έχει εντοπιστεί και νέα περίπτωση ψευτογιατρού σε επαρχιακή πόλη που έχει δεκάδες πελάτες.

Με περίπου 15 παρόμοιες υποθέσεις να έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια αστυνομικές και δικαστικές Αρχές, όπως και τους ιατρικούς συλλόγους. Με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και γιατρούς να αποδίδουν αυτή τη δραματική εκμετάλλευση ανυποψίαστων πολιτών στη φύση των ασθενειών τους και την απόγνωσή τους, ώστε να γίνονται ευάλωτοι σε τέτοιου είδους αδίστακτους «πωλητές ελπίδας».

Ομως εκτιμούν ότι δεν είναι άσχετη η αμφισβήτηση από χιλιάδες πολίτες των επιστημονικών δεδομένων και της κλασικής ιατρικής, όπως φάνηκε εν μέρει και με το κίνημα των αντεμβολιαστών ή με τις συμβουλές αρμοδίων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ερευνα

Οπως προέκυψε λοιπόν έπειτα από πολυετή έρευνα της υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη, ο 66χρονος φυσικοθεραπευτής που ερχόταν σε επαφή με ασθενείς οι οποίοι έπασχαν από νόσους που τους προκαλούσαν κινητικά προβλήματα, τους υποσχόταν θεραπεία σε συνεργασία με γερμανό γιατρό σε κλινική της Στουτγάρδης.

Οι δύο εμπλεκόμενοι στην εγκληματική απάτη ζητούσαν από τους ασθενείς να εγκαταλείψουν τη φαρμακευτική αγωγή που λάμβαναν, ενώ πολλές φορές τούς ανέφεραν ότι δεν πάσχουν από εκφυλιστικές νόσους αλλά έχουν απλές φλεγμονές. Καθώς και ότι η υποτιθέμενη αποκατάσταση της υγείας των άτυχων πελατών τους θα γινόταν με ενέσεις βλαστοκυττάρων και όχι μόνο.

Στον φάκελο της υπόθεσης δεν περιλαμβάνονται μόνο οι καταθέσεις των θυμάτων ή συγγενών αυτών που έχασαν τη ζωή τους. Υπάρχουν και αναφορές γιατρών ή φυσικοθεραπευτών που παρακολουθούσαν και υποβοηθούσαν τους ασθενείς, μέχρι αυτοί να αρχίσουν να ακολουθούν τις οδυνηρές υποδείξεις του 66χρονου ψευτογιατρού και του γερμανού συνεργού του. Με τα θύματα του 66χρονου να θεωρείται ότι είναι πολλαπλάσια (μέχρι στιγμής έχουν αναδειχθεί 15) αφού η δραστηριότητά του ήταν άνω των 15 ετών.

Το προβληματικό σημείο αυτής της υπόθεσης είναι ότι η πρώτη καταγγελία για τις ύποπτες μεθοδεύσεις του 66χρονου έγινε ύστερα από μήνυση που κατατέθηκε στις δικαστικές Αρχές για μια απλή εξαπάτηση (το θύμα σταμάτησε να λαμβάνει τα εν λόγω σκευάσματα) χωρίς την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. και χωρίς να υπάρξει γενικότερη έρευνα.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο καταδικάστηκε σε οκτώ φορές ισόβια ο 50χρονος Dr Kontos που οδήγησε στον θάνατο επτά καρκινοπαθείς, ανάμεσά τους και δύο ανήλικα παιδιά.

Ο 50χρονος, προτού προχωρήσει στη φονική απάτη ως ψευτογιατρός, είχε παραπλανήσει πολλούς επιχειρηματίες προτείνοντας, υποτίθεται, κερδοφόρες επενδύσεις με επικοινωνίες μέσω… στρατόσφαιρας και υποσχόταν μυστικές συναντήσεις με τους προέδρους των ΗΠΑ.

Με τον δικηγόρο Στυλιανό Σούρλα, που είχε χειριστεί από την πλευρά των θυμάτων τη δραστηριότητα του Dr Kontos, να επισημαίνει ότι «ο κόσμος πλέον θα πρέπει να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός σε πρωτοποριακές τάχα θεραπείες, να διασταυρώνει όσα του υπόσχονται και να μη δέχεται αβίαστα όποιον του πουλάει ελπίδα».

Αλλες περιπτώσεις

Χωρίς τέλος είναι οι περιπτώσεις ψευτογιατρών που έχουν παραπλανήσει εκατοντάδες ασθενείς. Ενδεικτική ήταν η περίπτωση του ιδιώτη Δημήτρη Π., ο οποίος από το 1988 ως τις αρχές του 1991 εξαπάτησε 114 ασθενείς παριστάνοντας τον γιατρό.

Ακόμη, τον Φεβρουάριο του 1997 είχε αποκαλυφθεί η απάτη 35χρονου φοιτητή της ιατρικής σχολής ιταλικού πανεπιστημίου που κατηγορήθηκε ότι είχε ανοίξει ιατρείο στον Περισσό και παρείχε υπηρεσίες… πλαστικού χειρουργού!

Τον Οκτώβριο του 2000 είχε αποκαλυφθεί η περίπτωση του βιετναμέζου βελονιστή (έχει αποβιώσει) που ζούσε στην Ελλάδα από το 1982 και προχωρούσε σε παραπλανητικές γνωματεύσεις ασθενειών, με στόχο να πουλήσει τις εναλλακτικές θεραπείες του.

Το καλοκαίρι του 2014 είχε γνωστοποιηθεί η δραστηριότητα του 56χρονου «γιατρού» Ιωάννη Κ., ο οποίος είχε φτάσει – όπως προέκυψε από έρευνα του τότε επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή – στη θέση διευθυντή του ΕΣΥ στη Σκύρο χωρίς να διαθέτει πτυχίο Ιατρικής.

Ακόμη στο στόχαστρο του Ιατρικού Συλλόγου είναι κατά καιρούς 4-5 ψευτογιατροί ή πωλητές σκευασμάτων που διαφημίζουν θεραπεία από τον καρκίνο κι άλλα νοσήματα, παραπλανώντας δεκάδες χιλιάδες ασθενείς.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»