Η επιθετική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τη χώρα μας, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς ενώ όσο πλησιάζει η 14η Μαΐου, όπου θα διεξαχθούν οι τουρκικές εκλογές, αναμένεται να ενταθεί.

Όπως εκτιμάται, ο Τούρκος πρόεδρος όσο βλέπει την άσχημη θέση του στις δημοσκοπήσεις τόσο θα επιχειρεί με πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδας να τονώσει το προφίλ του για να διεκδικήσει μια ακόμη θητεία.

Τουρκία: Ακύρωσε την επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας

Απειλεί την Ελλάδα με γιουρούσι

Σε σκληρή ρητορική εναντίον της Ελλάδας επέστρεψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς απείλησε την Αθήνα με «γιουρούσι των τρελών Τούρκων».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, αφού υποστήριξε πως στην Ελλάδα φοβήθηκαν τον πύραυλο Tayfun, τόνισε πως «εμείς δεν έχουμε τέτοιο μέλημα να χτυπήσουμε την Αθήνα,  αρκεί εσείς να είστε έξυπνοι».

Ο κ. Ερντογάν, όμως, αμέσως μετά δήλωσε ότι «εάν εσείς στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, εμείς θα καθόμαστε με δεμένα τα χέρια; Κοίτα Μητσοτάκη, πάλι μιλάς δεξιά και αριστερά. Να ξέρεις καλά το εξής: εάν προσπαθήσεις να κάνεις κάποιο λάθος, να ξέρεις ότι οι τρελοί Τούρκοι θα κάνουν γιουρούσι. Αλλά αν μείνεις έξυπνος και φρόνιμος, δεν έχουμε δουλειά μαζί σου».

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, από το Νταβός, αναφέρθηκε στις τουρκικές αξιώσεις για νησιά, σημειώνοντας: «Υπάρχει πολύς θόρυβος στην Τουρκία για το γεγονός ότι η Ελλάδα ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Και ρωτώ, υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά απειλούν την τουρκική ενδοχώρα; Ή είναι πιο ρεαλιστική η άποψη ότι η τουρκική χώρα αποτελεί για τα ελληνικά νησιά;[…] Δεν μπορούμε να συζητήσουμε θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε το γεγονός ότι η Τουρκία υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με την Λιβύη, αρνούμενη οποιοδήποτε δικαίωμα της Κρήτης σε θαλάσσιες ζώνες. Αυτές είναι απαράδεκτες αιτιάσεις».

Οι ΗΠΑ έκλεισαν την πόρτα

«Ο Ερντογάν θέλει οπωσδήποτε να κερδίσει τις εκλογές και η αντιπολίτευση, του το κάνει λίγο εύκολο, αφού ακόμα δεν έχουν βγάλει υποψήφιο. Από τη άλλη, βλέπει πως τα μεγάλα ευτράπελα είναι στην οικονομία. Αυτά που είπε χθες για το γιουρούσι, δεν υπήρχαν σε πολλές εφημερίδες σήμερα. Φαίνεται πως μέχρι τις εκλογές θα συνεχίσει να κάνει προσωπικές επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακόμη και στις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου δεν πήρε αυτά που ήθελε. Ζήτησε μια επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον πριν τις εκλογές αλλά δεν πήρε το πράσινο φως», είπε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρομπόπουλος, μιλώντας σήμερα στο MEGA.

Παιχνίδια σε διπλό ταμπλό

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η στάση της απέναντι στην Τουρκία παραμένει σκληρή.

«Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η Τουρκία είχε μια λογική ‘θα είμαι σε δύο βάρκες, θα απειλώ την Ελλάδα, θα έχω καλές σχέσεις με τη Ρωσία και θα είμαι και στο ΝΑΤΟ’. Οι Αμερικανοί έχουν κρατήσει πολύ σκληρή στάση», δήλωσε ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, και συνέχισε λέγοντας:

«Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μετά τις εκλογές είμαι λίγο επιφυλακτικός. Δυστυχώς αυτή η εθνικιστική ρητορεία κατέχει το σύνολο του τουρκικού πολιτικού συστήματος. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν περίπου 25% σε εθνικιστικά κόμματα στην Τουρκία».