Η δήλωση του πρωθυπουργού για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, καθώς και οι αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με την διαδικασία ταφής του, δεν άφησαν το παραμικρό περιθώριο στα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναφέρουν το οτιδήποτε και να ασκήσουν την όποια κριτική.

Από την άλλη, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, οι φωνές αντίδρασης σχετικά με την ταφή του τέως ως ιδιώτη δεν έλειψαν και αναμένεται μάλιστα να ενταθούν τις επόμενες ώρες.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του έκπτωτου βασιλιά; – Τα νεότερα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν’ όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, γνώριζε πολύ καλά ότι θα υπάρχουν… γαλάζιες αντιδράσεις. Και η αλήθεια είναι ότι δεν τον προβλημάτισαν στο ελάχιστο.

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Διχάζει τη ΝΔ η κηδεία του «τέως βασιλιά» – Δεν είναι ώρα για εσωστρέφεια, το μήνυμα του Μαξίμου

Πώς ο Αντώνης Σαμαράς… ενίσχυσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, βγήκε μπροστά και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο τέως βασιλιάς υπήρξε ο συνταγματικός ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς και ότι «οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στο θεσμό της Βασιλείας -ήδη από το 1974».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «ο θάνατος ενός πρώην ανώτατου άρχοντα όμως -πέρα από την ανθρώπινη πλευρά- έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους. Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους».

Ο πρώην πρωθυπουργός, με αυτά τα λόγια ικανοποίησε  ένα κομμάτι των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που έχουν ακριβώς την ίδια άποψη σχετικά με τον τέως βασιλιά.

Άρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να κάνει καμία δήλωση και χωρίς να πάρει καμία απόφαση με την οποία θα παρέκκλινε από τον στόχο να πλευρίσει του ψηφοφόρους του κέντρου, δεν πρόκειται να χάσει ούτε μία ψήφο από την μερίδα των ψηφοφόρων που ήθελαν να ακούσουν μια καλή κουβέντα για τον έκπτωτο μονάρχη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος τόνισε ότι «η ελληνική δημοκρατία είναι ώριμη και μας δίνει την δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε χωρίς κομπλεξισμούς ζητήματα που άπτονται της ιστορίας. Από την άλλη είναι θεμιτό να υπάρχουν άνθρωποι που προσεγγίζουν το θέμα ανάλογα με τις πεποιθήσεις τα συναισθήματα και τις επιδιώξεις τους».

Ο Γιάννης Οικονόμου πρόσθεσε επίσης ότι «η κυβέρνηση οφείλει να βλέπει το θέμα συνολικά, θεσμικά και ολιστικά. Να βάζει το συνολικό πάνω από το μερικό και δεν είναι καιρός να καλλιεργήσουμε εντάσεις, εσωστρέφεια και διαξιφισμούς. Αυτό που στοχεύουμε είναι η διαχείριση του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος. Η ελληνική δημοκρατία είναι μια σύγχρονη αστική και φιλελεύθερη δημοκρατία και δεν κινδυνεύει από τίποτα και από κανέναν».

Θα γίνει τελικά η ταφή του τέως ως απλού ιδιώτη;

Μπορεί η τελετή να γίνει χωρίς τις τιμές αρχηγού κράτους, αλλά εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να αποφευχθούν κάποιες διαδικασίες που δεν τις βλέπουμε στην ταφή ενός ιδιώτη.

Αν και τυπικά δεν προβλέπεται, η σορός αναμένεται να μεταφερθεί το πρωί της Δευτέρας στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στη Μητρόπολη και τότε όσοι θέλουν θα έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν. Χωρίς πάντως να έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα, μέχρι αυτή την ώρα.

Το κρατικό κανάλι θα είναι εκεί για να καλύψει το γεγονός, δεδομένου και του ενδιαφέροντος που θα έχει στο εξωτερικό, εξαιτίας της άφιξης των γαλαζοαίματων που θα παρευρεθούν.

Την ίδια, ώρα η ΕΛ.ΑΣ έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για τα μέτρα ασφαλείας και το επιχειρησιακό σχέδιο για τους υψηλούς προσκεκλημένους που θα φτάσουν στη χώρα μας από το εξωτερικό. Πρόκειται για ένα μεγάλο δίχτυ ασφαλείας που θα στηθεί, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υπηρεσία φύλαξης «υψηλών» προσώπων τόσο με ένστολους αστυνομικούς όσο και αστυνομικοί με πολιτικά. Σύμφωνα με το MEGA, θα χρησιμοποιηθούν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, ελικόπτερα αλλά και drones.

Επισήμως, η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κι εντέλει κι από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο.

Ποιους άλλους γαλάζιους βουλευτές θα δούμε στο Τατόϊ;

Το Μέγαρο Μαξίμου όπως αφήνει να διαρρεύσει έχει δώσει «ελευθέρας» σε όσους επιθυμούν να πουν το ύστατο χαίρε στον τέως βασιλιά και να συλλυπηθούν από  κοντά την οικογένειά του.

Εκτός από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου που είναι βαφτισιμιά του Κωνσταντίνου, πολλά είναι τα ονόματα από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας που σκέφτονται να παραστούν στην κηδεία.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης αποκάλυψε ότι θα δώσει το παρών στην τελετή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσει και ο δεύτερος βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μάντας. Και οι δύο ανήκουν στην πτέρυγα Σαμαρά.

Παράλληλα στα ονόματα που ακούγονται είναι και αυτό του στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, βουλευτή Θεσσαλονίκης Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

Μένοντας στην Θεσσαλονίκη, άγνωστο παραμένει το τι θα κάνει ο Περιφερειάρχης  Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο πατέρας του οποίου ήταν συμμαθητής του τέως  ενώ ο ίδιος διατηρεί φιλικές σχέσεις με την οικογένεια.

Η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά, παραμένει αίνιγμα.

Από τα υπόλοιπα εκ δεξιών κόμματα, στη Μητρόπολη θα βρεθεί σίγουρα ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του κόμματος ΠΑΤΡΙΔΑ Κωνσταντίνος Μπογδάνος,

Από μέρους της Εθνικής Δημιουργίας, παρών αναμένεται να είναι και ο Φαήλος Κρανιδιώτης.