Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε σήμερα πως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Βαλέρι Γκεράσιμοφ αναλαμβάνει επικεφαλής των δυνάμεων της Μόσχας που συμμετέχουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Η ανάρτηση του Independent του Κιέβου

«Ειδική στρατιωτική επιχείρηση» είναι ο όρος που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να περιγράψει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Από τον περασμένο Οκτώβριο τα ηνία των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία κινούσε ο επονομαζόμενος «στρατηγός Αρμαγεδδών», Σεργκέι Σουροβίκιν, φημισμένος για την σκληρότητά του. Ο στρατηγός Σουροβίκιν θα παραμείνει αναπληρωτής του Γκεράσιμοφ.

Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως ο διορισμός του στρατηγού Γκεράσιμοφ αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, περίπου δέκα μήνες αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεση στη γειτονική της χώρα.

Τόσο ο Γκεράσιμοφ όσο και ο Σοϊγκού έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις από στρατιωτικούς αναλυτές σχετικά με τις αποτυχίες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σε μια εκστρατεία που το Κρεμλίνο εκτιμούσε ότι θα ολοκληρωνόταν σύντομα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες ο Σουροβίκιν

Ο διαβόητος Σεργκέι Σουροβίκιν είχε αναλάβει επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στις αρχές Οκτωβρίου. Το Κρεμλίνο τον είχε επιλέξει για την αδυσώπητη ηγεσία του στη Συρία.

Πολλά ήταν τα διεθνή Μέσα που αναφέρονταν στον Σουροβίκιν με τρόμο, καθώς ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για μια σειρά αιματοχυσίες.

Ο Guardian, σε ανάλυσή του, θύμιζε ότι είχε δηλώσει ότι σε μια τελετή στη Μόσχα το 2017: «Όταν εκτελούσαμε πολεμικές αποστολές στη Συρία, ούτε για ένα λεπτό δεν ξεχάσαμε ότι υπερασπιζόμασταν τη Ρωσία».

Η «υπεράσπιση» των συμφερόντων της Μόσχας στη Συρία από τον Σουροβίκιν περιλάμβανε δεκάδες αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους και υποδομές, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2020, η οποία αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπό τις διαταγές του έπληξαν συριακά «σπίτια, σχολεία, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και αγορές – τα μέρη όπου οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν».

Τελικά, όμως, ούτε ο Σουροβίκιν κατάφερε να προχωρήσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως επιθυμεί το Κρεμλίνο.