Τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εμφάνιση ενός νέου υποστελέχους της μετάλλαξης Ομικρον του κορωνοϊού στις ΗΠΑ υπογράμμισε χθες, σε συνέντευξή του, ο ερευνητής – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ, Γεώργιος Παυλάκης, κάνοντας λόγο για στέλεχος προερχόμενο από τη Βόρεια Αμερική το οποίο μοιάζει με τα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού, «χτυπά» κυρίως ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες και βρέφη και προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με όσα είναι ήδη γνωστά από άλλες μεταλλάξεις.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει δείξει απότομα τα δόντια του στις ΗΠΑ ένα νέο στέλεχος από τη Βόρεια Αμερική, το XBB15. Υπολογίζεται πως είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη, που είναι κι αυτά καινούργια, και δυστυχώς φαίνεται ότι θα επικρατήσει πολύ – πολύ σύντομα.

Είναι σίγουρο ότι θα έρθει και στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν καταφέρουμε να κρατήσουμε άμυνα για αρκετό καιρό ώστε να μπει η άνοιξη τουλάχιστον, ελπίζοντας σε καλύτερο καιρό και σε λιγότερα θύματα», ανέφερε ο Γ. Παυλάκης σημειώνοντας πως είναι ευκολότερη πλέον η αντιμετώπιση καινούργιων στελεχών είτε επειδή έχουμε εμβολιαστεί είτε επειδή έχουμε περάσει κορωνοϊό, άρα υπάρχει κυτταρική ανοσία. «Χρειάζεται προσοχή», τόνισε ο ίδιος, «που ξέρουμε τι είναι, αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων, καθαρός αερισμός των εσωτερικών χώρων με φίλτρα και μάσκες υψηλής προστασίας».

Στην Ελλάδα

Για το νέο στέλεχος από τις ΗΠΑ και το κατά πόσο αυτό αποτελεί μεγάλη απειλή για την Ελλάδα μίλησε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Αυτό είναι ένα στέλεχος που έχει προκύψει από τον «Ομικρον 2» και από τον «Κένταυρο», είναι ένα συνδυαστικό στέλεχος. Δεν έχει επικρατήσει σε όλη τη Βόρεια Αμερική παρά σε συγκεκριμένες περιοχές, στη Νέα Υόρκη και τη βορειοανατολική πλευρά των ΗΠΑ. Λογικό είναι ότι κάποτε θα έρθει και στη χώρα μας αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα επικρατήσει, δεν συμπεριφέρονται όλα τα στελέχη με τον ίδιο τρόπο.

Δεν νομίζω ότι θα είναι κάποια ιδιαίτερη απειλή για την Ελλάδα. Από τα πρώτα στοιχεία δεν φαίνεται να είναι ένα στέλεχος το οποίο αλλάζει πολύ την αντιμετώπιση καθώς δεν έχει πολύ διαφορετική νοσογόνο δύναμη ούτε, θα λέγαμε, την ικανότητα να σκοτώνει», ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ δεν είναι επιβαρυμένο από νοσηλείες Covid. «Είμαστε στις 180 – 200 εισαγωγές καθημερινά, οι νοσηλευόμενοι είναι γύρω στους 100 – 110.

Χάνουμε όμως 130 – 150 Ελληνες την εβδομάδα από κορωνοϊό, οπότε θα πρέπει να προσέξουμε παραπάνω. Ο πολύ καλός καιρός στην Ελλάδα μας βοηθά αυτή τη στιγμή να εμβολιαστούμε και με το καινούργιο εμβόλιο για τον κορωνοϊό και με το εμβόλιο για τη γρίπη, ώστε να προστατευτούμε από δύο νοσήματα που εν δυνάμει μπορούν να απειλήσουν τη ζωή των ανθρώπων».