Η εξάπλωση της πανδημίας στην Κίνα απειλεί σημαντικά τις δραστηριότητες της Apple, με τους ειδικούς της εφοδιαστικής αλυσίδας να προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος διακοπής της παραγωγής iPhone για μήνες αυξάνεται.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας χρειάστηκε να αντιμετωπίσει περισσότερο από έναν μήνα χάους στο μεγάλο εργοστάσιο συναρμολόγησης της Foxconn στο Zhengzhou της Κίνας, γνωστό ως «iPhone City», μετά την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

Αυτά είναι τα κινητά τηλέφωνα που σταματούν να λειτουργούν από το 2022

Η Foxconn έχει μεταφέρει μέρος της παραγωγής της σε άλλα εργοστάσια σε όλη την Κίνα, ενώ η Apple συνεργάζεται με προμηθευτές εξαρτημάτων για να μειώσει τους ασυνήθιστα υψηλούς χρόνους αναμονής: σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής τράπεζας UBS οι πελάτες που αγοράζουν iPhone υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ χρειάζεται να περιμένουν περίπου 23 ημέρες.

Μακροχρόνιοι κίνδυνοι

Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, καθώς η κινεζική κυβέρνηση αρχίζει να αντιστρέφει την πολιτική της για μηδενική Covid, διαφαίνεται πλέον ένας μακροχρόνιος κίνδυνος, οι πιθανές ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε εργοστάσια εξαρτημάτων ή εργοστάσια συναρμολόγησης σε ολόκληρη τη χώρα.

«Θα πρέπει να δούμε πολλές λειτουργίες να επηρεάζονται από τις απουσίες, όχι μόνο στα εργοστάσια αλλά και στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, διανομής, εφοδιαστικής και μεταφοράς», δήλωσε ο Bindiya Vakil, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Resilnc, στην Καλιφόρνια, ο οποίος παρακολουθεί στοιχεία για την παροχή υπηρεσιών χαρτογράφησης εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η Apple προειδοποίησε για «σημαντικές» διακοπές ενόψει της εορταστικής περιόδου στις 6 Νοεμβρίου. Η σπάνια δήλωση ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου τα στελέχη προέβλεψαν υποτονική αύξηση πωλήσεων κάτω από 8% κατά την κρίσιμη περίοδο γύρω στα Χριστούγεννα.

Πτώση στις πωλήσεις

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι τα έσοδα της εταιρείας αυτό το τρίμηνο θα μειωθούν ελάχιστα από το ρεκόρ των 123,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δημιούργησε την ίδια περίοδο πέρυσι, με τα καθαρά κέρδη πιθανόν να περιοριστούν κατά περισσότερο από 8. Αυτό θα έσπαζε ένα σερί 14 τριμήνων αύξησης των πωλήσεων, καθώς η Apple αντιμετωπίζει έλλειψη μεταξύ 5 και 15 εκατομμυρίων iPhone.

Πολλοί αναλυτές είχαν αρχικά αυξήσει τις προβλέψεις τους για τους επόμενους έξι μήνες καθώς υπέθεταν ότι οι εκκρεμείς εντολές θα αναβληθούν αντί να ακυρωθούν.

Διαφοροποίηση

Ωστόσο, οι κίνδυνοι για τα κέρδη της Apple για το 2023 έχουν αυξηθεί καθώς τα μοντέλα έδειξαν ότι 1 εκατομμύριο Κινέζοι κινδυνεύουν να πεθάνουν από Covid τους επόμενους χειμερινούς μήνες μετά την άρση του αυστηρού ελέγχου της πανδημίας.

Ένα κατάστημα της Apple στην κύρια εμπορική περιοχή του Πεκίνου χρειάστηκε να μειώσει τις ώρες λειτουργίας την περασμένη εβδομάδα επειδή όλοι οι εργαζόμενοι ήταν άρρωστοι.

Το ένα πέμπτο των εσόδων της Apple προέρχεται από πωλήσεις στην Κίνα, ενώ πάνω από το 90% των iPhone συναρμολογούνται εκεί. Η ανταγωνιστική Samsung για smartphone εγκατέλειψε την Κίνα το 2019 και τώρα έχει μια διαφοροποιημένη συναρμολόγηση σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες.

Ο Horace Dediu, ανεξάρτητος αναλυτής στην Asymco, μια εταιρεία συμβούλων, είπε ότι τα κατασκευαστικά και λειτουργικά προβλήματα της Apple τους τελευταίους μήνες θα μπορούσαν να ακολουθηθούν από πτώση της ζήτησης στην Κίνα, καθώς οι καταναλωτές επαναπροσδιορίζουν τις συνήθειες δαπανών τους.

Οι βασικοί προμηθευτές της Apple στην Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων των Foxconn, Pegatron και Wistron, ανταποκρίθηκαν επιχειρώντας να επεκτείνουν τις νεοφυείς δραστηριότητές τους στην Ινδία.