Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, έγινε λίγο πριν τις 17:30 το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο σεισμός προκλήθηκε από την ίδια σεισμογόνο περιοχή της Εύβοιας, που τα προηγούμενα 24ωρα είχαν προκληθεί αλλεπάλληλοι σεισμοί, μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ προκαλώντας ανησυχία στον κόσμο.

Ο σεισμός καταγράφηκε στον ίδιο εστιακό χώρο κοντά στο χωριό Ζάρακες της Εύβοιας ενώ το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε και αυτή τη φορά, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, είναι το ίδιο ή κάποιο παρακλάδι του, με εκείνο που έδωσε τους προηγούμενους σεισμούς.

Ο σεισμός προήλθε από βάθος περίπου 13,5 χιλιομέτρων και για τον λόγο αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην ευρύτερη περιοχή και στην Αττική.

Ο συνδυασμός του μικρού βάθους του επικέντρου του σεισμού και της κατεύθυνσης των σεισμικών κυμάτων, έκαναν ιδιαίτερα αισθητή τη δόνηση όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε ολόκληρο το νομό όπως εξάλλου και στην κεντρική και νότια Εύβοια.

Ο κόσμος στην Εύβοια, όχι μόνο στους Ζάρακες αλλά και στα Νέα Στύρα βγήκαν φοβισμένοι από τα σπίτια τους και πολλοί εξ αυτών παραμένουν εκτός φοβούμενοι νέα ισχυρότερη δόνηση.

Επί του παρόντος στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, δεν έχουν καταγραφεί ζημιές και προπαντός κάποιος τραυματισμός.

Τι λένε επιστήμονες

Σε ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης αναφέρει ότι «παρά το μικρό του μέγεθος και την μεγάλη απόσταση έγινε πολύ αισθητός στην Αθήνα λόγω κατευθυντικότητας της διάρρηξης» και προσθέτει πως η σεισμική δόνηση «εντάσσεται στην μετασεισμική ακολουθία του πρόσφατου σεισμού».

Ο καθηγητής Γεωολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο in ανέφερε πως δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά για ζημιές από τη νέα σεισμική δόνηση, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το γεγονός ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα μειώνεται η πιθανότητα το εν λόγω ρήγμα να δώσει μεγαλύτερο σεισμό από τα 5 Ρίχτερ.

«Ο νέος σεισμός εντάσσεται στη μετασεισμική δραστηριότητα, γεγονός που είναι θετικό για την εξέλιξη του φαινομένου», ανέφερε.

Για ομαλά εξελισσόμενη μετασεισμική ακολουθία έκανε λόγο και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, που σημείωσε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν θα έχουμε και άλλους μετασεισμούς στην περιοχή αλλά μικρότερους των 5 Ρίχτερ, ενώ δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτεροι της νέας σεισμικής δόνησης, πράγμα ωστόσο που είναι σπάνιο, πρόσθεσε.