Νέα επικοινωνία είχαν σήμερα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Θέμα της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας η προετοιμασία για την εξαγωγή και άλλων προϊόντων διατροφής και βασικών αγαθών μέσω του διαδρόμου των σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα.

Συζητήθηκαν επίσης οι διμερείς δεσμοί ανάμεσα στην Μόσχα και την Άγκυρα, θέματα ενέργειας και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Οι συναντήσεις Πούτιν -Ερντογάν

Ο Ερντογάν έχει συναντηθεί με τον Πούτιν τρεις φορές τους τελευταίους τρεις μήνες και έχει τακτικές συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθώς έχει προσπαθήσει κατά διαστήματα να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή

Σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις, του με τον Ερντογάν, ο ρώσος πρόεδρος είχε τονίσει ότι «θέλουμε να κάνουμε την Τουρκία το μεγαλύτερο κέντρο φυσικού αερίου στον κόσμο». Είχε προτείνει δε, η Τουρκία να γίνει βάση για προμήθειες φυσικού αερίου, αφού οι αγωγοί Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα υπέστησαν ζημιές τον Σεπτέμβριο από εκρήξεις.

«Όλες οι συμφωνίες που έγιναν τον Αύγουστο εκπληρώνονται. Οι αρμόδιοι υπουργοί εκπληρώνουν όλους τους στόχους που έχουν τεθεί. Πραγματοποιούνται μελέτες τόσο για την επενδυτική διαδικασία όσο και για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Άκουγιου», είχε πει.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με την ιδέα.