Η αστυνομία της Φιλαδέλφειας αναγνώρισε πρόσφατα το «αγόρι στο κουτί», που βρέθηκε ξυλοκοπημένο μέχρι θανάτου το 1957 – αλλά δήλωσε ότι η απόδειξη του ποιος σκότωσε τον 4χρονο Τζόζεφ Αγκούστους Ζαρέλι θα είναι μια «δύσκολη μάχη».

«Οι ντετέκτιβ εντόπισαν την οικογένεια και γνωρίζουν ποιοι είναι οι νεκροί πλέον γονείς του αγοριού, αλλά απέφυγαν να αποκαλύψουν ποιος πιστεύουν ότι ευθύνεται για τον θάνατο του μικρού» δήλωσαν οι αρχές.

Η ιστορία από την αρχή

Το παιδί ζούσε στη Δυτική Φιλαδέλφεια, κοντά στην αγορά και την 61η οδό, σύμφωνα με τον αστυνόμο της αστυνομίας της Φιλαδέλφειας, Τζέισον Σμιθ. Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και η αστυνομία εξακολουθεί να ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα μπορέσει να αποδώσει τη δολοφονία σε έναν ύποπτο – ο Σμιθ, ωστόσο, μετρίασε αυτές τις προσδοκίες.

«Θα είναι μια δύσκολη μάχη για εμάς να προσδιορίσουμε οριστικά ποιος προκάλεσε το θάνατο αυτού του παιδιού» δήλωσε ο Σμιθ στους δημοσιογράφους.

«Αν αυτή η τεχνολογία ήταν στη διάθεσή μας πριν από 20 χρόνια, μπορεί να ήταν μια εντελώς διαφορετική ιστορία – γιατί μόλις εντοπίσεις την ταυτότητα του παιδιού, αρχίζεις να παίρνεις συνεντεύξεις από τα μέλη της οικογένειας. Λοιπόν, σε αυτό το χρονικό σημείο, πολλά από τα μέλη της οικογένειας που θα μπορούσαν να θυμηθούν οποιοδήποτε περιστατικό που θα μπορούσε να έχει συμβεί, έχουν πεθάνει προ πολλού».

Δείτε το βίντεο

Ελπίδες για «χιονοστιβάδα αναμνήσεων»

Το αγόρι γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1953. Η αστυνομία αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την οικογένεια του θύματος ή ακόμη και να χαρακτηρίσει την αντίδραση των οικείων του Τζόζεφ όταν οι αστυνομικοί τους ενημέρωσαν για τα ευρήματά τους.

«Ο Τζόζεφ έχει έναν αριθμό αδελφών που ζουν και από σεβασμό προς αυτούς οι πληροφορίες των γονέων τους παραμένουν εμπιστευτικές» δήλωσε ο Σμιθ.

«Γνωρίζουμε ποιος είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Τζόζεφ; Η απάντηση, προς το παρόν, είναι δυστυχώς όχι. Έχουμε τις υποψίες μας για το ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος. Αλλά θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να μοιραστώ αυτές τις υποψίες, καθώς αυτό παραμένει μια ενεργή ποινική έρευνα».

Οι ντετέκτιβ ελπίζουν ότι η είδηση της αναγνώρισης του αγοριού θα ξυπνήσει τις αναμνήσεις κάποιου πριν από δεκαετίες και θα οδηγήσει σε μια «χιονοστιβάδα από εικόνες» δήλωσε ο Σμιθ.

«Θα φιλτράρουμε κάθε μία από αυτές τις πληροφορίες και μέσα σε αυτή τη χιονοστιβάδα μπορεί να βρεθεί ένα διαμάντι. Είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχει κάποιος που είναι στα μέσα-τέλη της δεκαετίας του 70, ίσως και στα 80, που θυμάται αυτό το παιδί. Το παιδί έζησε μέχρι λίγο μετά την ηλικία των 4 ετών. Οπότε θα υπήρχε κάποιος εκεί έξω που θα είχε δει αυτό το παιδί, ίσως ένα άλλο μέλος της οικογένειας που δεν έχει βγει μπροστά, ενδεχομένως ένας γείτονας που θυμάται να έχει δει αυτό το παιδί, θυμάται ό,τι συνέβαινε στο συγκεκριμένο νοικοκυριό».

Βρέθηκε πτώμα αγοριού στη γειτονιά Fox Chase

Το εύρημα μιας από τις παλαιότερες, ανεξιχνίαστες έρευνες της Αμερικής ήρθε μέσω πρόσφατων τεχνολογικών ανακαλύψεων DNA και με τη βοήθεια εθελοντών ντετέκτιβ που βοήθησαν την αστυνομία να περιορίσει τους πιθανούς συγγενείς του θύματος.

Το πτώμα ενός μικρού αγοριού, που τότε πιστεύεται ότι ήταν μεταξύ 4 και 6 ετών, βρέθηκε τυλιγμένο σε μια κουβέρτα και μέσα σε ένα χαρτόκουτο στη γειτονιά Fox Chase της Φιλαδέλφειας στις 25 Φεβρουαρίου 1957.

«Τις τελευταίες 6 1/2 δεκαετίες, όχι μόνο δεν έχει λογοδοτήσει ποτέ κανείς για τη δολοφονία του – πριν από το πρωί της Πέμπτης, δεν ήταν γνωστό ούτε το όνομα του θύματος».

Ολόκληρες γενιές της Φιλαδέλφειας γνώριζαν το νεαρό θύμα απλά ως το «αγόρι στο κουτί».

Η ανατριχιαστική υπόθεση αναθερμάνθηκε τα τελευταία χρόνια, όταν εθελοντές της Vidocq Society, μιας λέσχης εξιχνίασης εγκλημάτων στη Φιλαδέλφεια, έδωσαν μια σημαντική βοηθεία στην αστυνομία.

Το μη κερδοσκοπικό σωματείο Vidocq Society αποτελείται από πρώην μέλη της αστυνομίας και επαγγελματίες της εγκληματολογίας που μοιράζονται το ενδιαφέρον τους για τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα.

Δείτε το βίντεο

Εθελοντές ντετέκτιβ, DNA και γενεαλογία

Μετά από χρόνια ερευνών και δύο εκταφές του πτώματος του αγοριού που απέδωσαν δείγματα DNA, το γενετικό αυτό υλικό έφτασε στο μέλος της Vidocq Society και τη διάσημη ιατροδικαστική γενεαλόγο Κολίν Φίτζπατρικ.

Η Φίτζπατρικ παρομοίασε τα λείψανα του αγοριού και το διαθέσιμο DNA με «κομφετί», καθιστώντας το έργο της σχεδόν αδύνατο.

«Αυτή ήταν η πιο δύσκολη υπόθεση σε ολόκληρη την καριέρα μου» δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια για να φτιάξουμε το DNA (για να γίνει η κατάλληλη εξέταση), ήταν τόσο άσχημα».

Η ανάλυση του DNA και η γενεαλογική της ανάλυση βοήθησαν στην κατάρτιση ενός καταλόγου πιθανών συγγενών του αγοριού, χάρη στα δημόσια διαθέσιμα γενετικά αρχεία. Στη συνέχεια, η αστυνομία μπόρεσε να εντοπίσει την οικογένεια του Τζόζεφ και βρήκε ακόμη και το πιστοποιητικό γέννησής του.

«Παίρνεις μια λίστα με ταυτίσεις που σχετίζονται με το αγόρι και βασικά αν σχετίζονται μαζί του, σχετίζονται μεταξύ τους» δήλωσε η Φίτζπάτρικ στο NBC Philadelphia την Πέμπτη.

«Έτσι, αυτό που κάνουμε είναι να παίρνουμε αυτούς τους ανθρώπους και είναι σαν ένα μεγάλο παζλ Sudoku όπου τους μετακινείς και χρησιμοποιείς εργαλεία και τελικά έχεις μια συνεπή εικόνα για το ποιος σχετίζεται με ποιον και όλα ταιριάζουν μεταξύ τους και το μόνο σημείο που λείπει είναι το άτομο που προσπαθείς να αναγνωρίσεις».

Η Φίτζπατρικ πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, είναι ο Τζόζεφ Αγκούστους Ζαρέλι».

Δεν είναι πλέον το «αγόρι στο κουτί»

Ο Μπιλ Φλέσερ, συνιδρυτής της Εταιρείας Vidocq, δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες σκέφτηκε πολύ τους αστυνομικούς ερευνητές που εργάστηκαν για την υπόθεση αυτή επί δεκαετίες – αλλά είχαν πεθάνει πριν από την πρόσφατη ανακοίνωση.

«Αισθάνομαι ότι οι ψυχές τους στέκονται εδώ αυτή τη στιγμή μαζί μας» δήλωσε ο Φλέσερ, πρώην αστυνομικός της Φιλαδέλφειας και πράκτορας του FBI.

«Τώρα το παλικάρι μας δεν είναι πια αυτό το «αγόρι στο κουτί». Έχει όνομα. Μεγάλωσα πιστεύοντας ότι όταν λες το όνομα δυνατά το άτομο αυτό εξακολουθεί να ζει σαν πνεύμα ανάμεσά μας».

Τα λείψανα του «αγοριού στο κουτί» βρίσκονται στο νεκροταφείο Ivy Hill με μια ταφόπλακα που τον χαρακτηρίζει ως «το άγνωστο παιδί της Αμερικής».

Η ταφόπλακα θα αλλάξει σύντομα για να προστεθεί το όνομα του αγοριού.

«Ο Τζόζεφ Αγκούστους Ζαρέλι δεν θα είναι πλέον αυτό το «αγόρι στο κουτί», δεν θα είναι πλέον άγνωστος» δήλωσε ο Φλέσερ.

*Με στοιχεία από today.com