Δύο καλάθια με καλύτερες τιμές θα περιμένουν τους καταναλωτές στις αλυσίδες σουπερμάρκετ και στα καταστήματα που πωλούν παιχνίδια τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Δημιουργούνται δύο καλάθια, το «Καλάθι των Χριστουγέννων» και το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη», τα οποία θα βρίσκονται σε ισχύ, το μεν πρώτο από τις 14 Δεκεμβρίου έως και τις 4 Ιανουαρίου, το δε δεύτερο από τις 14 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Ιανουαρίου.

Επίσης από την Τετάρτη έως και τις 11 Ιανουαρίου 2022 θα υπάρχει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-katanalotis ειδικό πεδίο για να μπορούν οι καταναλωτές να ενημερώνονται ποια προϊόντα έχει το καλάθι κάθε αλυσίδας και σε ποια τιμή. Μάλιστα τα παιχνίδια και οι κατηγορίες που συμπεριλαμβάνονται στο καλάθι θα ελέγχονται από τη ΔΙΜΕΑ ως προς το περιθώριο του κέρδους με βάση το κέρδος των επιχειρήσεων την 1η Δεκεμβρίου 2021.

Διαβάστε επίσης: Καλάθι του Αι Βασίλη: Κατατέθηκε η τροπολογία για τα παιδικά παιχνίδια

Στο «Καλάθι των Χριστουγέννων» θα περιέχονται τα 51 είδη που ισχύουν μέχρι σήμερα και προστίθενται στο ήδη υπάρχον καλάθι γαλοπούλα, μοσχάρι, τσουρέκι / βασιλόπιτα και σοκολάτα, δηλαδή συνολικά 55 κατηγορίες προϊόντων.

Καλάθι παιχνιδιών

Για το δεύτερο καλάθι, αυτό του «Αϊ-Βασίλη», όπως ανέφερε ο υπουργός, στόχος ήταν να μη δοθεί ένα σήμα πως πρέπει όλα να πάνε στα σουπερμάρκετ. «Αποφασίσαμε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των παιχνιδιών στην Ελλάδα, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών, να φτιάξουμε το «καλάθι του Αϊ-Βασίλη» κι έτσι από την επόμενη Τετάρτη 14 του μηνός και έως τις 11 Ιανουαρίου 2023 όλα τα καταστήματα παιχνιδιών θα έχουν το δικό τους καλάθι για τις γιορτές». Το υπουργείο για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων βάζει ως υποχρεωτική προϋπόθεση τζίρο από 1 εκατ. ευρώ και πάνω, ενώ στα πολύ μικρά καταστήματα το μέτρο δεν θα είναι υποχρεωτικό, ωστόσο θα μπορεί όποια επιχείρηση θέλει να συμμετάσχει εθελοντικά.