Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης, ο Μπάμπης για όσους έχουμε την τύχη να τον γνωρίζουμε, δεν κέρδισε τυχαία πριν από δύο εβδομάδες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Δρόμου. Τα τελευταία χρόνια έβλεπες σταθερά την πρόοδό του στο σκληρό αγώνισμα των 42.195 μέτρων και σε συνδυασμό με το ταλέντο και την πειθαρχία του στην προπόνηση ήταν θέμα χρόνου να μπει στο Καλλιμάρμαρο κερδίζοντας τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας.

«Ο Μπάμπης, ό,τι του βάζω στο πρόγραμμα, το κάνει ακριβώς», μου είχε εκμυστηρευτεί σε μια κουβέντα μας στο παρελθόν ο προπονητής του και ένας από τους κορυφαίους στη χώρα μας στα αγωνίσματα αντοχής, ο Γιώργος Ζώρζος. Κάποτε θα κέρδιζε, λοιπόν, αυτή την κούρσα.

Το όνειρο του 29χρονου δρομέα του Γυμναστικού Συλλόγου Ιλισός έγινε πραγματικότητα τη σωστή στιγμή. Στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Ανήμερα τα γενέθλια του προπονητή του και ενώ σε λίγους μήνες πέρα από τον τίτλο του πανελληνιονίκη θα αποκτήσει και αυτόν του πατέρα!

Θα ξεκινήσω από την πιο δυνατή στιγμή του αγώνα, εκεί όπου προσπερνάς τον καλύτερο έλληνα μαραθωνοδρόμο των τελευταίων ετών, τον Κώστα Γκελαούζο. Τι σκέφτηκες;

Να πω αρχικά ότι μέχρι το 35ο χιλιόμετρο ήμουν τέταρτος. Εκεί πέρασα τον Παναγιώτη Καραΐσκο και στο 38ο χιλιόμετρο τον Κώστα Σταμούλη. Σκέφτηκα «πάω για δεύτερος. Εντάξει είμαστε, καλύτερα από τις προηγούμενες φορές που είχα έρθει τρίτος». Στην Αλεξάνδρας μού έλεγαν ότι πλησιάζω τον Γκελαούζο, αλλά νόμιζα ότι κάνουν πλάκα. Τον είδα στο Μέγαρο Μουσικής και στο Πολεμικό Μουσείο τον προσπέρασα. Ξέρω πώς τρέχει, πότε είναι ξεκούραστος και πότε όχι. Φαινόταν καταπονημένος. Τον πέρασα, έκανε αντεπίθεση, αλλά επέμεινα.

Σε είδαμε στη στροφή της Ηρώδου Αττικού να πιάνεις το κεφάλι σου. Δεν το πίστευες, ε;

Ισχύει. Εκεί στη στροφή είδα έναν συνάδελφο με το μωρό του, με τον οποίο είχαμε συζητήσει πριν από τον αγώνα για το τι θα έκανα. Με αυτή την κίνηση του είπα ότι δεν το πιστεύω!

Σε είδαμε επίσης να περιμένεις τον Κώστα Γκελαούζο στον τερματισμό. Είναι μια εικόνα που έχουμε ξαναδεί στον Μαραθώνιο. Ευγένεια και σεβασμός μεταξύ των αθλητών, παρότι το αγώνισμα είναι πολύ σκληρό. Πώς γίνεται;

Με τον Κώστα και τα άλλα παιδιά είμαστε αντίπαλοι μόνο στον αγώνα. Θεωρούσα σωστό να τον περιμένω και να χειροκροτήσω την προσπάθειά του, όπως και των άλλων παιδιών, του Σταμούλη, του Καραΐσκου, του Παναγιώτη Μπουρίκα.

Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο όνειρό σου στον αθλητισμό;

Να βρεθώ σε μια μεγάλη διοργάνωση. Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο, Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα όρια είναι σχεδόν απλησίαστα, αλλά ποτέ μη λες ποτέ.

Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη μεγάλη επιτυχία;

Σίγουρα πολλά χιλιόμετρα και προπονήσεις σε ανηφόρα. Με τον προπονητή μου κάνουμε αρκετές ανηφόρες. Εχουμε μια διαδρομή στον Υμηττό, την ξέρεις, που είναι μια μικρή προσομοίωση του Μαραθωνίου της Αθήνας. Επαιξε σημαντικό ρόλο. Επίσης την περίοδο προετοιμασίας ακολουθώ συγκεκριμένη διατροφή, δεν τρώω καθόλου έξω.

Αρα η σύζυγος θα είναι καλή μαγείρισσα;

Προσέχει τα πάντα, τις ποσότητες, όλα.

Πες μου δυο λόγια για τον προπονητή σου, τον Γιώργο Ζώρζο, που τον είδαμε να κάνει σαν μικρό παιδί από τη χαρά του και που του έκανες το καλύτερο δώρο ανήμερα τα γενέθλιά του.

Στον τερματισμό, φώναζε, με πήρε αγκαλιά, είχε συγκινηθεί γιατί ήταν ο πατέρας του μαραθωνοδρόμος και ο ίδιος. Του ήρθαν αναμνήσεις. Ο πατέρας του είχε τρέλα με τον Μαραθώνιο. Το να πω ότι για μένα ο προπονητής μου είναι σαν δεύτερος πατέρας είναι λίγο για τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Είμαστε μαζί 10 από τα 14 χρόνια που κάνω στίβο. Προσπαθεί το καλύτερο για όλα τα παιδιά στην ομάδα και εμείς προσπαθούμε να το ανταποδώσουμε.

Ζεις στο Λαγονήσι, κάνεις διπλές προπονήσεις, δουλεύεις, είσαι φρεσκοπαντρεμένος και σύντομα θα γίνεις πατέρας! Τελικά όλα χωρούν μέσα στο εικοσιτετράωρο;

Ναι, αν έχεις σωστό προγραμματισμό. Πρωινή προπόνηση στις 07.00, δουλειά από τις 09.00 μέχρι τις 17.00, λίγη ξεκούραση και μετά πάλι προπόνηση.

Στον όποιο ελεύθερο χρόνο σου τι κάνεις;

Στο Λαγονήσι βόλτα με τη σύζυγο και φίλους, καφές, περπάτημα. Πολύ περπάτημα τώρα που είναι έγκυος.

Το μεγαλύτερο μετάλλιο της ζωής σου θα είναι ο γιος που έρχεται. Προπονείσαι για τη μεγάλη ημέρα;

Ναι! Το καλό με εμάς είναι ότι φίλοι μας όπως η Γιώτα Βλαχάκη και άλλοι έχουν κάνει πρόσφατα παιδιά και μας συμβουλεύουν. Προετοιμαζόμαστε. Τέλη Φεβρουαρίου θα έρθει ο γιος μας!

Γιατί επέλεξες τις μεγάλες αποστάσεις, τον Μαραθώνιο;

Ως γνωστόν, ο Ζώρζος σε κάνει να αγαπήσεις τα χιλιόμετρα. Δεν θα μπορούσα να το γλιτώσω. Ο Μαραθώνιος ήταν το αγώνισμα που είχα δει το 2004 στην Αθήνα. Μου έκανε κλικ και ήθελα να το κάνω κι εγώ.

Πώς ξεπερνάς τις δύσκολες στιγμές, όταν στην προπόνηση μπορεί να μη βγει αυτό που θέλεις μια μέρα;

Αν έχεις βάλει στόχο, το ξεπερνάς εύκολα. Οσο μπορώ επιμένω.

Πάμε λίγο πίσω σε εκείνη την ημέρα που ξεκίνησες το τρέξιμο. Σε ποια ηλικία ήταν και ποιο ήταν το ερέθισμα;

Μικρός ξεκίνησα κολύμπι, στο Γυμνάσιο μπάσκετ και στην Α’ Λυκείου ήθελα να αλλάξω άθλημα. Η καθηγήτριά μου στην Εκθεση με προέτρεψε να δοκιμάσω το τρέξιμο καθώς ήξερε τον Ζώρζο.

Μέχρι πότε θα τρέχεις;

Οσο αντέχει το σώμα μου. Σε αυτό το επίπεδο μακάρι να είμαι καλά μια δεκαετία.

Γιατί τρέχεις;

Γιατί το τρέξιμο σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα, σε βγάζει από τη ρουτίνα και είναι ωραίος τρόπος άσκησης. Για παράδειγμα, εδώ στο Λαγονήσι έχουμε και πολύ όμορφα τοπία για τρέξιμο.

Εχεις κάποιους μαραθωνοδρόμους ως πρότυπό σου;

Από Ελληνες ο Χριστόφορος Μερούσης και ο Γιώργος Καραβίδας. Και οι δύο, θρύλοι του αγωνίσματος. Μου άρεσε ο τρόπος που έτρεχαν και ο Καραβίδας είναι πολύ κοντά στο στυλ που τρέχω κι εγώ. Από ξένους, εγώ μεγάλωσα με Κενενίσα Μπεκέλε, Χαϊλέ Γκεμπρεσιλασιέ, Χισάμ ελ Γκερούζ, Μο Φάρα και Στέφανο Μπαλντίνι.

Είναι όμως ο Ελιουντ Κιπτσόγκε ο κορυφαίος όλων των εποχών;

Ναι, αυτός είναι. Το έχει αποδείξει πολλές φορές. Μόνο ο Κενενίσα Μπεκέλε πλησίασε, αλλά αυτά που έχει κάνει ο Ελιουντ Κιπτσόγκε δεν υπάρχουν.

Αλλο χόμπι έχεις;

Μου αρέσει πολύ το τένις και παίζω κάπου κάπου.

Ποια συμβουλή θα έδινες στους χιλιάδες πλέον αθλούμενους δρομείς που τρέχουν στον Μαραθώνιο;

Να χαίρονται το τρέξιμο και μετά τους αγώνες, να βάζουν έναν στόχο, όποιος και να είναι αυτός, και να μην κάνουν υπερβολές. Ολα με μέτρο.

Θα κάνουμε μια χαλαρή σου προπόνηση και μαζί;

Οποτε θέλεις!