Η Μυρτώ Αλικάκη είναι από εκείνες τις ηθοποιούς που έχουν αφήσει γερό το αποτύπωμά τους στην ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης. Στην καριέρα της, έχει υποδυθεί περισσότερους από 30 ρόλους σε σειρές τις τελευταίες δεκαετίες κι όμως φέτος βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ έναν από τους πιο ιδιαίτερους: τη μοναχή Κασσιανή του «Μαύρου Ρόδου». Στη δραματική σειρά του Mega, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ελένης Καπλάνη, η πρωταγωνίστρια είναι μια αυστηρή, τυπική και αρκετά σκληρή μοναχή που χώνει τη μύτη της παντού. Αν και προαλειφόταν για ηγουμένη του μοναστηριού και έχαιρε της εύνοιας του μητροπολίτη, έχασε τη θέση και τώρα έχει βαλθεί να υπονομεύσει τη νέα προκαθήμενη του ηγουμενικού θρόνου. Οι υπέρμετρες φιλοδοξίες της και οι ραδιουργίες της, ωστόσο, σταδιακά βγαίνουν στην επιφάνεια όσο κι αν εκείνη προσπαθεί να μην κινεί υποψίες. Η Μυρτώ Αλικάκη μίλησε στα «Πρόσωπα» γι’ αυτόν τον ρόλο της, το «Μαύρο Ρόδο» και την τηλεόραση.

Η εμπειρία από το «Μαύρο Ρόδο» για σας πώς είναι;

Εξαιρετική για πολλούς λόγους. Είναι ένας πάρα πολύ ωραίος ρόλος. Μία πολύ όμορφη συνεργασία με ανθρώπους που γνωρίζω καλά και με άλλους που δουλεύω για πρώτη φορά. Βεβαίως, το γεγονός ότι η σειρά έχει αγαπηθεί από το τηλεοπτικό κοινό και πηγαίνει τόσο καλά απογειώνει όλα τα προηγούμενα.

Τον ρόλο σας πώς θα τον αντιμετωπίσετε;

Με πολλή αγάπη για να μπορέσω να τον υποδυθώ. Θεωρώ ότι η Κασσιανή είναι μια γυναίκα που δεν έχει καταφέρει να απαλλαγεί από όλα εκείνα που μας βασανίζουν όταν ζούμε στην κοσμική ζωή. Η γνώμη μου είναι ότι όποιος είναι αφιερωμένος στον Θεό παραμένει άνθρωπος και αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλά ανθρώπινα πράγματα εξακολουθούν να τον βασανίζουν. Από εκεί και πέρα, η αλήθεια είναι ότι η Κασσιανή έχει όντως αδικηθεί σε κάποιο βαθμό. Οπως έχουμε ήδη δει, ήταν εκείνη η οποία ανέλαβε την ηγουμενία και αυτό ανατράπηκε. Υπάρχει λόγος για τον οποίο συμπεριφέρεται έτσι, δηλαδή μπορώ να τη δικαιολογήσω. Προφανώς ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να επιβληθεί δεν είναι αποδεκτός. Για μένα, το ενδιαφέρον με την Κασσιανή είναι ακριβώς ότι κι αυτή είναι άνθρωπος. Και μου την κάνει συμπαθή, ακριβώς γι’ αυτό: γιατί μου αρέσουν οι άνθρωποι, οι αδυναμίες τους και η προσπάθειά τους να τις αντιμετωπίσουν.

Είναι μια μικρογραφία το μοναστήρι της κοινωνίας που γνωρίζουμε όλοι;

Κατά τη γνώμη μου, σίγουρα. Κάθε κλειστό κύκλωμα είναι μέρος της κοινωνίας και μάλιστα είναι και μια επιβαρυμένη εκδοχή της κοινωνίας. Ακριβώς επειδή το κύκλωμα αυτό είναι πάρα πολύ κλειστό, θεωρώ ότι διογκώνονται όλα. Δημιουργείται ένας ιδρυματισμός. Οι άνθρωποι τρώγονται με τα ρούχα τους, γιατί δεν έχουν με τι άλλο να ασχοληθούν. Εγώ δεν θα μπορούσα να βρίσκομαι σε ένα μοναστήρι ή σε αντίστοιχο χώρο, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο.

Ηταν πρόκληση για σας το να ασχοληθείτε με έναν τόσο διαφορετικό ρόλο, αυτόν της μοναχής;

Φυσικά. Χάρηκα πάρα πολύ όταν μου πρότειναν αυτόν τον ρόλο. Είναι γνωστό ότι μου αρέσει πάρα πολύ να μεταμορφώνομαι και να δοκιμάζομαι σε διαφορετικά πράγματα. Είναι μια τεράστια ευκαιρία για μένα αυτός ο ρόλος. Η αλήθεια είναι σε γενικές γραμμές στην τηλεόραση παίζουμε πράγματα που είναι αρκετά κοντά σε εμάς. Το θεωρώ πολύ μεγάλη ευκαιρία.

Μπορείτε να μας πείτε κάτι για την εξέλιξη της σειράς;

Δεν μπορώ να σας αποκαλύψω πολλά. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η Κασσιανή συνεχίζει τις προσπάθειές της, ακάθεκτη. Δεν πτοείται για κανέναν λόγο. Χρησιμοποιεί κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να πετύχει τον στόχο της. Καλώς ή κακώς είναι ο άνθρωπος που θα πατήσει επί πτωμάτων για να καταφέρει αυτό που θέλει.

Πέρα από το «Μαύρο Ρόδο» θα σας δούμε και κάπου αλλού αυτήν την περίοδο;

Πρωταγωνιστώ στην παράσταση «Τέλειοι ξένοι» την οποία έχουν σκηνοθετήσει ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και ο Πέτρος Λαγούτης. Η παράστασή μας ανέβηκε πριν από περίπου έναν μήνα. Πάει πολύ καλά και είμαι χαρούμενη. Θα έλεγα ότι είναι μια χρονιά που έχει φέρει όμορφα πράγματα.

Επειτα από τόσα χρόνια που έχετε εμπειρία στην τηλεόραση, ποια σχέση θα λέγατε ότι έχετε αναπτύξει μαζί της;

Εχω επαγγελματική σχέση με την τηλεόραση και όχι προσωπική. Με την έννοια ότι είμαι ένας άνθρωπος που δεν βλέπει τηλεόραση, θα μπορούσα να μην έχω καν στο σπίτι μου. Ποτέ μου δεν ήμουν της τηλεόρασης, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολύ ωραία πράγματα για να δεις. Λόγω επαγγέλματος, επειδή τα βράδια λείπω, δεν είμαι άνθρωπος που θα κάτσω να δω μια σειρά. Θα το κάνω κάποια άλλη στιγμή. Ευτυχώς υπάρχει και το Διαδίκτυο, οπότε πραγματικά δεν χρειάζεται να έχεις τηλεόραση για να δεις αυτό που θες. Μπορείς να το δεις στο Web, την ώρα που το θες, υπό τις συνθήκες που θες, χωρίς να σε διακόπτουν οι διαφημίσεις. Από κει και πέρα έχω μια μακρόχρονη και ευτυχή επαγγελματική σχέση με την τηλεόραση. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Με έχει αναδείξει, μου έχει επιτρέψει να ζω ανά περιόδους με μια μεγαλύτερη άνεση. Και πέραν όλων αυτών, μπορώ να πω ότι υπάρχουν πολλές δουλειές που έχω κάνει στην τηλεόραση, τις οποίες τις γουστάρω στ’ αλήθεια. Χαίρομαι πάρα πολύ που τις έχω κάνει και σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Οπως; Δώστε μας κάποια παραδείγματα.

Το «Μαύρο Ρόδο» είναι σίγουρα μία από αυτές. Εχω μεγάλη αγάπη στα «Υπέροχα πλάσματα», σίγουρα στην «Αναστασία», στην «Αίθουσα του θρόνου», στα «Αγρια παιδιά» και στην «Ανατομία ενός εγκλήματος».

Μιας και αναφέρατε την «Αναστασία», θεωρείτε ότι έχετε ταυτιστεί με τον ρόλο της γυναίκας εκείνης που είχε σχέση με τον γιο και τον πατέρα μέχρι και σήμερα;

Οχι, δεν νομίζω πλέον ότι κανείς με ταυτίζει με αυτό. Εκείνη την περίοδο σίγουρα ήταν έντονο το φαινόμενο. Λογικό,διότι δεν με ήξερε κανείς πριν από αυτή τη σειρά. Οταν ένα πρόσωπο είναι καινούργιο, μπορείς να το ταυτίσεις πολύ πιο εύκολα με τον ρόλο που παίζει. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή έχει μείνει απλά ένας υπέροχος απόηχος, μιας ξεχωριστής επιτυχίας.