Ενα πλεονέκτημα πάντα των κυβερνήσεων είναι το κεκτημένο των ημερών τους και η επιβολή της ατζέντας στο πολιτικό σκηνικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλο το τελευταίο διάστημα αναδεικνύει την περίφημη «θετική ατζέντα» και το δίλημμα «σταθερότητα ή χάος». Αυτό εγγενώς δημιουργεί πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση και πολύ περισσότερο όταν η ίδια δεν έχει προλάβει να εκταμιεύσει πολιτικά το ρεύμα της δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση.

Στρατηγική σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι να «αναποδογυρίσει» το αφήγημα Μητσοτάκη και να τον εμφανίσει ως πόλο αστάθειας. Αυτό επαναλήφθηκε και χθες στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τον δεύτερο βαθμό στο ΕΣΥ. «Καμιά ασφάλεια δεν υπάρχει όταν οι πολίτες αισθάνονται μόνοι και απροστάτευτοι από το κράτος σε μια δοκιμασία της υγείας τους», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε αυτό το πλαίσιο για το σύνολο των πολιτικών της κυβέρνησης θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τα αυτοτελή χαρακτηριστικά του κάθε προσώπου και κάπως έτσι κινούνται ήδη και οι ενεργοί ή μη βαρόνοι του κόμματος, είτε συμπλέοντας πάνω σε μια δομική αντιπολίτευση που έχει δρομολογήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είτε συνδυάζοντάς την με τη δική τους πολιτική υπόσταση και επιβίωση. Στον δρόμο για τις εκλογές και με την ατζέντα των ημερών ανά χείρας καθένας εξ αυτών δεν κοιτάει απλώς προς τις κάλπες, αλλά και στην επόμενη ημέρα του πολιτικού τους χώρου.

Ο «τσάρος» με το σακίδιο

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απουσίαζε για ένα διάστημα λόγω της μακράς περιπέτειας με θέμα υγείας στενού συγγενικού του προσώπου. Αυτό διαμόρφωσε σε μέρος των ΜΜΕ την εικόνα αποστασιοποίησης από την πολιτική αρένα. Δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ο Τσακαλώτος – υποψήφιος και δημοφιλής στον βόρειο τομέα της Αθήνας – πέραν του φλεγματικού τρόπου που παρεμβαίνει στα κοινωνικά δίκτυα γυρίζει τη χώρα για ομιλίες, είναι συντονιστής της οικονομικής πολιτικής του κόμματος και όπως πρόσφατα αποκάλυψε στο fb γράφει τη δική του εκδοχή σε βιβλίο για το πρώτο εξάμηνο του 2015 – έχει προηγηθεί με επιτυχία το «Στο Κόκκινο Σακίδιο», τόμος με κείμενά του.

Συχνά δε αποδομεί την οικονομική έκφραση της κυβέρνησης ενώ παραμένει άτυπα ο επικεφαλής της Ομπρέλας, της πιο ριζοσπαστικής τάσης του κόμματος. Στα (και συχνά εσωτερικά) βέλη για το «μαξιλάρι» των 35 δισ. που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε, απάντησε εκ νέου πρόσφατα λέγοντας πως είναι οικονομική τομή για τον τόπο και «καθαρός διάδρομος» για την επόμενη κυβέρνηση.

Η σκιώδης

Σχεδόν δεδομένο πως θα είναι υποψήφια στον δυτικό τομέα της Αθήνας – εδώ που όλα δείχνουν πως δεν θα κατέβει ο Δραγασάκης – η Εφη Αχτσιόγλου διάγει έναν ιδιότυπο πολιτικό αγώνα κρατώντας το σκληρό χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και διαμορφώνοντας ένα πιο πανελλαδικό προφίλ όπως με την επικείμενη εκδήλωση με πρωτοβουλία του παραρτήματος Αθήνας της Ενωσης Γυναικών.

Η πρόεδρός του, Ζέφη Δημαδάμα, προσκάλεσε την Ολγα Κεφαλογιάννη και την Αχτσιόγλου να συζητήσουν πάνω στην έμφυλη βία και με αφορμή το τελευταίο βιβλίο της δημοσιογράφου Αγγελικής Σπανού. Συχνά ως δίδυμο με τον Χαρίτση η Αχτσιόγλου «χτυπάει» τον Χρήστο Σταϊκούρα στα επιμέρους πεδία, έχει στενή συνεργασία με τον Τσίπρα και σήμερα δεν εγγράφεται στα εσωτερικά ρεύματα του κόμματος.

Ο επίμονος αριστερός

Σε πρόσφατη μέτρηση δεξιού πολιτευτή στην Α’ Αθήνας (από αυτές που τρέχουν αυτές τις ημέρες πάμπολλοι), ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίληςείναι ψηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της δύσκολης περιφέρειας. Αγκάθι για τον Τσίπρα ή και «συνείδηση» για όσους εντός Κουμουνδούρου έχουν ταυτοτικές ανησυχίες για τα ανοίγματα του κόμματος, ο Φίλης πάντα οριοθετεί την πολιτική του σύγκρουση με την κυβέρνηση, αλλά και με τους συντρόφους του.

Συχνά έχει θέσει τις δικές του ενστάσεις για το φλερτ με το Κέντρο, σημειώνοντας πως οι χρήσιμες δεξαμενές είναι η νεολαία και οι άνεργοι ή επισφαλείς εργαζόμενοι, αλλά και μια αριστερή στρατηγική. Μαζί με τους Βούτση – Σκουρλέτη πάντα αποτελούν μια άτυπη τρόικα των «παλιών» και με αγωνία για τα χαρακτηριστικά του κόμματος.

Σαν τεχνοκράτης

Αδέσμευτος από τις εσωτερικές τάσεις του κόμματος, με το βαρύ επίσης χαρτοφυλάκιο της Ανάπτυξης, ο Αλέξης Χαρίτσης αποφεύγει τον τοξικό λόγο, προσέχει το προφίλ του, αλλά και δεν χαρίζεται στην κυβέρνηση όπως πρόσφατα που είπε ότι «η κυβέρνηση σπαταλά υπερβολικούς πόρους σε συμβούλους και τεχνική βοήθεια, στερώντας τους από την πραγματική οικονομία», σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Ενέργειας στην «καταγγελία» του ότι το υπουργείο προκήρυξε διαγωνισμό για πρόσληψη συμβούλου έναντι 17 εκατ. ευρώ. Με σχεδόν τεχνοκρατικό προφίλ έχει καθημερινή συνεργασία με τους επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα για την παραγωγή της «γραμμής».

Με πράσινο know how

Τρέχει για τα ζητήματα της ασφάλειας, τρέχει και για την Αυτοδιοίκηση. Ο Χρήστος Σπίρτζης είναι πολυάσχολος αυτή την περίοδο, αλλά δεν ξεχνάει ποτέ την Ανατολική Αττική όπου εξάλλου είναι εκλεγμένος (προχθές μίλησε στο Λαύριο).

Στην τελευταία βέβαια συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος, έχει ένα τζαρτζάρισμα με τον Πάνο Σκουρλέτη για τη «δοσολογία» των μελών του Δικτύου των 130 στελεχών που θα τρέξουν από τον ΣΥΡΙΖΑ τη μάχη σε δήμους και περιφέρειες. Φόβος εξάλλου των Ομπρελιστών είναι πως το κόμμα έχει εκχωρηθεί στον Σπίρτζη αν και εκείνοι αναγνωρίζουν τη διείσδυση και τον οργανωτισμό του. Θετικός προφανώς σε συγκλίσεις είναι εκ των βασικών προεδρικών.