Ελπίδες για τους πάσχοντες από τη νόσο Αλτσχάιμερ φέρνει ένα πρωτοποριακό φάρμακο το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στη Βρετανία εντός του 2023.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, η επιτυχία του lecanemab χαιρετίστηκε ως «ιστορική στιγμή» αφού οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι μπορεί να σταματήσει τη νοητική έκπτωση στους πάσχοντες που βρίσκονταν στα αρχικά στάδια της νόσου.

Όπως έγινε γνωστό, το συγκεκριμένο φάρμακο  χορηγείται ενδοφλέβια και σχεδιάστηκε με γνώμονα να επιτίθεται εναντίον των αμυλοειδών, των παραμορφωμένων πρωτεϊνών, που αυξάνονται στον εγκέφαλο κατά την εμφάνιση της νόσου.

Εντός του 2023

Ειδικοί δήλωσαν  ότι το φάρμακο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στη Βρετανία από το 2023. Ο καθηγητής Τζον Χαρντι, ένας κορυφαίος ερευνητής άνοιας και μοριακός βιολόγος στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι αυτό εξαρτάται από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

«Αλλά υποθέτω ότι οι πρώτοι ασθενείς θα λάβουν το φάρμακο προς το τέλος του επόμενου έτους», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ωστόσο, οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει ότι μόλις ένας στους 20 ασθενείς θα επωφεληθεί από τη θεραπεία, επειδή η υπηρεσία άνοιας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της χώρας είναι υποστελεχωμένη. Ο καθηγητής δήλωσε επίσης ότι οι μεσήλικες Βρετανοί θα πρέπει να υποβάλλονται συστηματικά σε εξετάσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ώστε να εντοπίζονται εκείνοι που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη θεραπεία.

Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι επιβράδυνε την εξέλιξη των συμπτωμάτων κατά 27% σε διάστημα 18 μηνών και την συσσώρευση των επιπέδων αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Το φάρμακο, που αναπτύχθηκε από την ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Eisai και την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Biogen, δημιουργήθηκε για τη θεραπεία της ήπιας γνωστικής εξασθένησης σε ασθενείς με υψηλά επίπεδα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από