Μέχρι και 350 ευρώ ετησίως μπορεί να εξοικονομήσει ένα νοικοκυριό προχωρώντας στον περιορισμό της χρήσης των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, του ζεστού νερού που θερμαίνεται από ρεύμα αλλά και στην αλλαγή του τρόπου μαγειρέματος και λειτουργίας του πλυντηρίου.

Εναν πλήρη οδηγό με χρήσιμες συμβουλές για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθημερινά από την 1η Δεκεμβρίου έως και τις 31 Μαρτίου του 2023 και συγκεκριμένα τις ώρες αιχμής από τις 18.00 έως τις 21.00, οπότε και η ζήτηση ρεύματος και αερίου ανεβαίνει στο υψηλότερο σημείο της ημέρας, έχουν αναρτήσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η θυγατρική της Φυσικό Αέριο Ελλάδας».

Θερμοστάτης. Χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη κατά 2°-3°, με ανώτατη θερμοκρασία τους 19°-20°, μπορούμε να επωφεληθούμε έως 15% σε εξοικονόμηση ενέργειας. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη κάτω από τους 17°όταν απουσιάζουμε. Η ρύθμιση ενδείκνυται να γίνεται τουλάχιστον μία ώρα πριν αποχωρήσουμε.

Ζεστό νερό. Συντομεύουμε τη χρήση του ζεστού νερού (π.χ. στην καθημερινή μας υγιεινή) και αντικαθιστούμε τη παροχή ζεστού νερού (π.χ. κεφαλή του ντους) με μικρότερη, ώστε να καταναλώνουμε λιγότερο ζεστό νερό.

Φωτισμός. Αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες LED για εξοικονόμηση έως και 90%. Επιπλέον, οι LED λάμπες έχουν τριπλάσια διάρκεια ζωής από τους κοινούς λαμπτήρες, η οποία μπορεί να φτάσει τα 15 έτη.

Σαλόνι. Μειώνουμε τη φωτεινότητα στην οθόνη της τηλεόρασης και του υπολογιστή από το 100% στο 70% για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, βγάζουμε από την πρίζα τηλεόραση, υπολογιστή, παιχνιδομηχανές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Ερευνες έχουν δείξει ότι το standby στις ηλεκτρονικές συσκευές ισοδυναμεί με έως και δύο λογαριασμούς ρεύματος τον χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για τους φορτιστές, οι οποίοι δεν πρέπει να μένουν στην πρίζα.

Υπνοδωμάτιο. Την ώρα του ύπνου μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 16°-17° για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και πιο ευχάριστο ύπνο.

Μπάνιο. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του θερμοσίφωνα έως τους 50 βαθμούς Κελσίου για ένα άτομο ή στους 60°-65° για μια οικογένεια. Συντηρούμε κάθε χρόνο τον θερμοσίφωνα. Η τακτική συντήρηση από εξειδικευμένο τεχνικό μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας έως 30%-40%. Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία 30° ή 40°.

Κουζίνα. Μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι ή χύτρα ταχύτητας και δεν προθερμαίνουμε τον φούρνο. Συχνά το ψυγείο μας ψύχει περισσότερο από ό,τι είναι απαραίτητο για την καλή συντήρηση των τροφίμων. Ρυθμίζουμε τη συντήρηση στους 4°-5° και την κατάψυξη στους -18°. Αν έχουμε κουζίνα φυσικού αερίου, αυξομειώνουμε τη φλόγα στην εστία για να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας μαγειρέματος.