Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Sam Bankman – Fried, της FTX εμφανιζόταν ως «σωτήρας» των crypto, με το περιοδικό Fortune να του αφιερώνει το εξώφυλλό του: «Ο επόμενος Γουόρεν Μπάφετ;» ήταν το ερώτημα που έθεσε το περιοδικό, αναφερόμενος στον 30χρονο δισεκατομμυριούχο, ο οποίος επενδύει «στα crypto τη στιγμή της κρίσης».

Η αλήθεια είναι ότι εμφανίστηκε ως σωτήρας στο κραχ της αγοράς το καλοκαίρι, όταν παρενέβη για να διασώσει μεγάλα ονόματα του κλάδου που κατέρρευσαν. Έως και πρότινος, πολλοί τον παρομοίαζαν με τον J.P. Morgan, τον αμερικανό τραπεζίτη που κυριάρχησε στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στη Wall Street σε όλη τη Χρυσή Εποχή .

Η εξέλιξη της ιστορίας τον διέψευσε: η εταιρεία του FTX κατέθεσε αίτηση για πτώχευση, κι ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «τα θαλάσσωσε», προκαλώντας νέους κλυδωνισμούς στον κλάδο των crypto.

Ο «νέος σωτήρας»

Ωστόσο, η αγορά φαίνεται ότι έχει έναν νέο σωτήρα

Μόλις μερικές μέρες μετά την αίτηση πτώχευσης της FTX, εμφανίζεται ένας νέος παίκτης που προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Η Binance, το κορυφαίο χρηματιστήριο στον κόσμο για bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα, που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο κρυπτονομισμάτων Changpeng Zhao, μόλις ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ταμείου που θα λειτουργεί ως τράπεζα για εταιρείες crypto που αντιμετωπίζουν κρίση ρευστότητας.

«Για να μειώσει περαιτέρω τις αρνητικές επιπτώσεις του FTX, η Binance δημιουργεί ένα ταμείο ανάκαμψης του κλάδου, για να βοηθήσει έργα που κατά τα άλλα είναι ισχυρά, αλλά σε κρίση ρευστότητας», ανακοίνωσε ο Zhao στο Twitter.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα έρθουν σύντομα. Στο μεταξύ, επικοινωνήστε με την Binance Labs εάν πιστεύετε ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις.

Το Binance Labs είναι ο οικονομικός βραχίονας της Binance.

Και σε μία ακόμα ανάρτηση στο Twitter προσθέτει: «Επίσης καλωσορίζουμε άλλους παίκτες του κλάδου με μετρητά που θέλουν να συνεπενδύσουν. Τα Crypto δεν φεύγουν. Είμαστε ακόμα εδώ. Ας ξαναχτίσουμε».

Ανακούφιση

Ο δισεκατομμυριούχος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το ταμείο. Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index , Zhao έχει εκτιμώμενη περιουσία 18,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ανακοίνωση του Zhao έγινε δεκτή με ανακούφιση από την αγορά κρυπτονομισμάτων, η οποία έχει σταθεροποιηθεί κάπως, με τα μεγαλύτερα crypto να καταγράφουν σήμερα σημαντικά κέρδη.

«Οι επιπτώσεις αυτού του ταμείου ανάκαμψης δεν θα γίνουν αισθητές βραχυπρόθεσμα, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στη γενική ανάκαμψη του κλάδου μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Vlad Gorbunov, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας crypto Choise.com.

«Με άλλους βασικούς παίκτες όπως ο Justin Sun του Tron να έχουν ήδη υποσχεθεί υποστήριξη για την πρωτοβουλία, η βιομηχανία μπορεί να συσπειρωθεί για να σώσει άλλα μεγαλύτερα έργα που βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης. Αυτό θα έχει ανείπωτη επίδραση στη διατήρηση της εμπιστοσύνης στον κλάδο».

Deja Vu

Η εμφάνιση του Binance και του Zhao, που ονομάστηκαν “CZ” στην crypto-σφαίρα, είναι κάτι σαν deja vu. Το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης που προκλήθηκε από την ξαφνική κατάρρευση των αδελφών κρυπτονομισμάτων Luna και UST ή TerraUSD, η FTX και ο ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλός της Sam Bankman-Fried είχαν γίνει τότε οι λευκοί ιππότες της βιομηχανίας.

Είχαν διασώσει πολλούς δανειστές κρυπτονομισμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των Robinhood, BlockFi, Celsius Network, Voyager Digital. Ο Bankman-Fried, ο οποίος έχει το παρατσούκλι “SBF” στον χώρο, συνδέεται με περισσότερες από 20 εταιρείες κρυπτονομισμάτων στις οποίες έχει επενδύσει. Αλλά τώρα ανακαλύπτουμε ότι η FTX και ο Bankman-Fried είχαν πιθανώς χρησιμοποιήσει τα χρήματα των πελατών τους.

Ωστόσο, η διαφορά με την Binance και τον Zhao είναι ότι ανοίγουν το ταμείο διάσωσής τους σε άλλους επενδυτές, ενώ η FTX και ο Bankman-Fried το έκαναν μόνοι τους.

Πηγή: ΟΤ