Εν μέσω μίας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης, είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να δώσει λύσεις στα προβλήματα που συνεχώς διογκώνονται, καθώς απειλείται η συνοχή της αλλά και η ευρύτερη κοινωνική συνοχή. Ιδιαίτερα, όταν κράτη μέλη προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τις αρχές της αλληλεγγύης και τις κοινές αποφάσεις για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως το ενεργειακό.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, έχοντας λάβει μέτρα για την στήριξη των νοικοκυριών και έχοντας κάνει προτάσεις στους εταίρους της για από κοινού διευθέτηση του ενεργειακού προβλήματος. Προτεραιότητα σε αυτό το πλαίσιο έχουν οι πολίτες και γι’ αυτό είναι σωστό μέτρο οι επιδοτήσεις στα νοικοκυριά να είναι απόλυτη προτεραιότητα. Η MYTILINEOS στηρίζει την εθνική προσπάθεια για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, εισφέροντας μέσω του μηχανισμού μηνιαία και άλλων τελών και εκτάκτων φόρων, σημαντικά ποσά σε μηνιαία βάση.

Αναφορικά με την επάρκειας φυσικού αερίου για το 2023, εκτιμώ πως η χώρα μας έχει προνοήσει και δεν θα έχει προβλήματα, αν και οι τιμές δυστυχώς θα είναι υψηλές και θα χαρακτηρίζονται από αστάθεια. Και σε αυτό το θέμα η Ευρώπη έχει μεγάλες ευθύνες, καθώς για χρόνια θεωρούσε δεδομένη την ασφάλεια τροφοδοσίας και επένδυσε σε υπέρμετρα φιλόδοξους και ανέφικτους περιβαλλοντικούς στόχους, αφήνοντας στο περιθώριο επενδύσεις που θα στηρίζουν το μεσοδιάστημα μέχρι την πράσινη μετάβαση που όλοι προσδοκούμε.  Έτσι, το φυσικό αέριο αναπόφευκτα θα επανέλθει ως μεταβατικό καύσιμο. Δεν πρέπει να υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι και το πετρέλαιο και -δυστυχώς- ο άνθρακας θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια ακόμη. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

  • Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS