Ένα ασύλληπτο «ράλι» τιμών έχουν κάνει τον τελευταίο χρόνο τα γαλακτοκομικά, με την αύξηση να έχει αγγίξει το 24,2%, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις και για περαιτέρω άνοδο.

Εν τω μεταξύ, σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι παραγωγοί της χώρας από τις συνεχόμενες αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος, προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστεί το αυξημένο κόστος παραγωγής χωρίς να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, τότε όχι μόνο θα αυξηθεί και άλλο η τιμή του, αλλά θα υπάρξει πλέον και σοβαρή έλλειψη στην αγορά.

«Το γάλα δεν θα είναι το θέμα ότι απλά θα ακριβύνει, δεν θα υπάρχει», δηλώνει ο Παναγιώτης Λαλιώτης, ιδιοκτήτης φάρμας.

Η αύξηση στις πρώτες ύλες ελλοχεύει τον κίνδυνο, όπως λένε, να κλείσουν άμεσα φάρμες και εργοστάσια, που διατηρούν από γενιά σε γενιά.

«Είναι και τα πετρέλαια, είναι τα έξοδα παραγωγής, αν συνεχίσει έτσι και δεν βοηθηθούμε από το κράτος, δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε», λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγελαδοτροφών Πάτρας, Γιώργος Παπαλεξόπουλος.

Μία αγελάδα χρειάζεται 30 κιλά τροφή τη μέρα, που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης της φάρμας πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ταΐζει καθημερινά 100 αγελάδες.

«Το κόστος της τροφής έχει ξεπεράσει το 100% και εκτός αυτού έχουμε και το κόστος της ενέργειας που έχει τετραπλασιαστεί», αναφέρει ο κ. Λαλιώτης.

Μειωμένη παραγωγή

Με την παραγωγή γάλακτος να είναι μειωμένη, οι τυροκόμοι παράγουν μικρότερες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων.

Επιπλέον, οι ακριβές ζωοτροφές οδηγούν στην έλλειψη γάλακτος και, κατά συνέπεια, σε εκτίναξη των τιμών στη λιανική αγορά.

Οι ανατιμήσεις είναι αναπόφευκτο να περάσουν στον καταναλωτή, ο οποίος πέρυσι έβρισκε το φρέσκο γάλα 1,31 ευρώ και σήμερα το αγοράζει 1,84 ευρώ.

Το υψηλής παστερίωσης γάλα, τον περασμένο Οκτώβρη, κόστιζε 1,38 ευρώ και τώρα το αγοράζουμε στα 1,87 ευρώ το λίτρο.

Το σοκολατούχο, το βρίσκαμε στα ψυγεία με 1,90 ευρώ και φέτος έχει φτάσει στα 3,60 ευρώ, με την αύξηση να αγγίζει το 90%.

Τέλος, το γάλα εβαπορέ κόστιζε 2,23 ευρώ ανά κιλό, και σήμερα το βρίσκουμε 3,15 ευρώ.

Έτισ, οι καταναλωτές σκέφτονται διπλά πια την ποσότητα που θα αγοράσουν για το ψυγείο τους.

«Θα μείνουν πάρα πολύ λίγοι παραγωγοί, λίγες μονάδες. Με πολύ κόσμο που μιλάω σκέφτονται να τα παρατήσουν», αποκαλύπτει οδηγός βυτίου γάλακτος.

Καταναλωτές και επιχειρηματίες παρατηρούν μεγάλη αύξηση στο γάλα και στη ζάχαρη, τόσο πολύ που φοβούνται πως αν δεν υπάρξει σταθεροποίηση, θα χρεώνονται έξτρα το γάλα και στους καφέδες!

Με την ξέφρενη πορεία του γάλακτος και της ζάχαρης, οι καταναλωτές ανησυχούν για περαιτέρω αυξήσεις σε αυτά τα σημαντικά και βασικά αγαθά.