Η στελέχωση της πολιτικού γραφείου της Κίνας με νέα πρόσωπα πιστά στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος ανανέωσε τη θητεία του για τρίτη φορά το Σαββατοκύριακο, έφερε αναταραχές στις εγχώριες αγορές οδηγώντας πολλούς ξένους επενδυτές στην απόφαση να ρευστοποιήσουν θέσεις τους εκεί. Ταυτόχρονα με τις αναταράξεις στις αγορές μετοχών το εθνικό νόμισμα, το γουάν, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου από το 2007 λόγω φόβων για την πορεία της οικονομίας της χώρας.

Ανάμεσα σε όσους απογοητεύτηκαν από τις εξελίξεις φαίνεται ότι ήταν μέτοχοι τεχνολογικών εταιρειών της Κίνας, καθώς επεδίωκαν να λάβουν πιο σαφείς ενδείξεις για το πού οδεύει ο κλάδος – στον οποίο το τελευταίο διάστημα έχει επιβληθεί αυστηρή εποπτεία από το Πεκίνο.

«Η πορεία της Κίνας προς μονοπρόσωπη διακυβέρνηση έχει καταστήσει πιο σημαντικό από ποτέ για τους επενδυτές να ευθυγραμμίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με τις προτεραιότητες του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Κάποιοι αποφασίζουν ότι δεν αξίζει τον κόπο», σχολίαζε το Bloomberg για τις εξελίξεις.

Οι κινεζικές μετοχές στο Χονγκ Κονγκ σημείωσαν τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη πτώση από το 2008 και το γουάν υποχώρησε μετά την επιβεβαίωση ότι οι πολιτικές του Σι για ισχυρότερο κρατικό έλεγχο στην οικονομία και τις αγορές θα συνεχίσουν για χρόνια ακόμη, όπως τώρα εκτιμάται από παράγοντες των διεθνών αγορών.

Η βουτιά του γουάν

Το γουάν, που έχει ήδη δεχθεί πλήγμα φέτος από τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από τις ΗΠΑ, υποχώρησε εκ νέου χθες στο 7,3084 έναντι του δολαρίου. Η τελευταία πτώση για το κινεζικό νόμισμα το φέρνει φέτος σε επίπεδα 15% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου. Η βουτιά επίσης έρχεται έπειτα από παγκόσμιο ξεπούλημα για κινεζικές μετοχές με τον δείκτη Hang Seng China Enterprises να υποχωρεί άνω

του 7% τη Δευτέρα. Ο Nasdaq Golden Dragons των μεγάλων μετοχών τεχνολογίας που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε περισσότερο από 14% την ίδια ημέρα.

Το διευρυνόμενο ξεπούλημα για τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία ακολουθεί την ολοκλήρωση του συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο, όπου ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφερε στις τάξεις των κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων πιστά σε εκείνον στελέχη τα οποία επικεντρώνονται περισσότερο ιδεολογικά στην εθνική ασφάλεια και στην επιβολή αυστηρών πολιτικών καταπολέμησης της πανδημίας παρά σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και χρηματοοικονομικό άνοιγμα, σχολίαζαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Η έξοδος ξένων επενδυτών από μετοχές εταιρειών με έδρα την Κίνα φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις συμμετοχές τέτοιων επενδυτών σε κινεζικές εταιρείες. Οι πρόσφατες πιέσεις στις τιμές αυτές δείχνουν ότι οι κινεζικές εταιρείες με αυξημένη συμμετοχή ξένων επενδυτών στο μετοχικό τους κεφάλαιο δείχνουν να είναι πιο ευάλωτες μετά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση του Σι είχε βάλει φρένο στη χωρίς όρια ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της Κίνας, προς όφελος του λεγόμενου από το Πεκίνο προγράμματος «κοινής ευημερίας» που κατευθύνεται από το κράτος. Στα μέσα Μαρτίου το Πεκίνο είχε φανεί να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των επενδυτών μετά την τότε βουτιά του χρηματιστηρίου, που ήταν μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία. Εκείνη την εποχή η ανώτατη επιτροπή χρηματοοικονομικής πολιτικής της Κίνας είχε ανακοινώσει σαρωτική σειρά δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένης και προσπάθειας να καταστήσει την πολιτική πιο «διαφανή και προβλέψιμη», όπως είχε ειπωθεί. Αλλά λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα το Πολιτικό Γραφείο της χώρας με επικεφαλής τον Σι είχε παράσχει λίγα τέτοια στοιχεία. Από τότε πολλά δυτικά κεφάλαια έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεσή τους στην Κίνα και τώρα αυτή η τάση δείχνει ότι μπορεί να επιταχυνθεί ξανά.