Ξέρετε τι είναι η διατροφική ετικέτα και τι περιλαμβάνει; Ως διατροφική ετικέτα ορίζεται οποιαδήποτε σήμανση ή περιγραφή, η οποία αναγράφεται πάνω στη συσκευασία ενός τροφίμου.

Προς την κατεύθυνση αυτή η διατροφική ετικέτα περιλαμβάνει πληροφορίες χρήσιμες για τον καταναλωτή, καθώς τον βοηθούν όχι μόνο να κάνει την πιο κατάλληλη επιλογή για εκείνον αλλά ταυτόχρονα και την πιο υγιεινή ανάμεσα σε πληθώρα προϊόντων που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Όμως, πώς πρέπει να διαβάζουμε σωστά μια διατροφική ετικέτα και τι είναι σημαντικό να προσέχουμε;

– Συστατικά τροφίμων: Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να διαβάζουμε και να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε μια διατροφική ετικέτα είναι τα συστατικά του τροφίμου.

Πιο συγκεκριμένα, τα συστατικά του τροφίμου αναγράφονται κατά φθίνουσα σειρά περιεκτικότητας ως προς το βάρος, όπως αυτά καταγράφηκαν κατά τη στιγμή της αξιοποίησής τους στη διαδικασία παρασκευής του τροφίμου.

Για παράδειγμα, το συστατικό που αναγράφεται πρώτο βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στο τρόφιμο, ενώ αυτό που αναγράφεται τελευταίο βρίσκεται σε

μικρότερη ποσότητα, αντίστοιχα.

Τα στοιχεία που πρέπει να προσέχουμε στη διατροφική ετικέτα ενός τροφίμου, και συγκεκριμένα στον κατάλογο των συστατικών του, εξαρτάται φυσικά και από το είδος του κάθε τροφίμου.

Τα τρόφιμα που χρειάζονται περισσότερο προσοχή ως προς τα επιμέρους συστατικά είναι κυρίως τα επεξεργασμένα και τυποποιημένα προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα δημητριακά πρωινού, οι μπάρες δημητριακών, το ψωμί, οι τορτίγιες, τα μπισκότα.

Διάβαζε τις ετικέτες προσεκτικά

Όταν κάποια ετικέτα τροφίμου γράφει: «Χωρίς χοληστερίνη» αυτό σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει χοληστερίνη, αλλά θα πρέπει να ξέρεις ότι μπορεί να περιέχει κορεσμένο (ζωικό) λίπος, κάτι το οποίο επίσης ανεβάζει την χοληστερίνη στο αίμα.

Η εξωτερική συσκευασία των τροφίμων είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να κάνει το εσωτερικό της πιο ελκυστικό, χωρίς να αποκαλύπτει πάντα την αλήθεια για αυτό.

Το να βρίσκεις λοιπόν το λίπος, τη χοληστερόλη ή το αλάτι που και περιέχεται στα τρόφιμα, σημαίνει ότι θα πρέπει να διαβάζεις τις ετικέτες τους. Μάλιστα, θα χρειαστείς λίγο χρόνο ώστε να εξοικειωθείς με τις αναφερόμενες ποσότητες στις ετικέτες αυτές. Μπορεί αρχικά να μοιάζει δύσκολο ή βαρετό, αλλά τελικά μπορεί να αποδειχτεί ενδιαφέρον και διασκεδαστικό.

Αλλεργιογόνες ουσίες

Στη λίστα των συστατικών, επίσης, περιλαμβάνονται υποχρεωτικά και τα συστατικά εκείνα τα οποία προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις είναι κυρίως οι εξής παρακάτω:

-Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, όπως για παράδειγμα το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι, η βρώμη ή υβριδικές ποικιλίες τους, καθώς και τα προϊόντα με βάση τα δημητριακά

αυτά,

-Γάλα και προϊόντα με βάση το γάλα (συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης),

-Αυγά και προϊόντα με βάση τα αυγά,

– Ψάρια και προϊόντα με βάση τα ψάρια,

-Μαλάκια και προϊόντα με βάση τα μαλάκια,

– Σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια,

– Ξηροί καρποί με κέλυφος, όπως για παράδειγμα τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια, τα κάσιους, καρύδια Βραζιλίας, φυστίκια κ.α,

– Σπόροι όπως το σουσάμι και προϊόντα με βάση το σουσάμι.

Χρόνος ζωής προϊόντος

Στην ετικέτα των προϊόντων είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή η τελική ημερομηνία ανάλωσης. Στα προϊόντα που προμηθευόμαστε από τα ράφια του σούπερ-μάρκετ, δηλαδή τα προϊόντα που βρίσκονται εκτός ψυγείου όπως τα όσπρια, τα μακαρόνια κ.α., αναγράφεται συνήθως η φράση «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» κάποια

ημερομηνία.

Στην περίπτωση αυτή, η αναγραφόμενη ημερομηνία αφορά την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του τροφίμου και υποδηλώνει την ημερομηνία μέχρι την οποία το προϊόν διατηρεί τις

χαρακτηριστικές του ιδιότητες όπως η γεύση, το χρώμα, η οσμή ή τα θρεπτικά του συστατικά (π.χ. βιταμίνες), με την προϋπόθεση ότι βρίσκεται στις κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης