Γκάζι για τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης έχει πατήσει η κυβέρνηση, αναμένοντας ζεστή ρευστότητα 3,56 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών που καταθέτουν αίτημα εκταμίευσης της δεύτερης πληρωμής και η πρώτη που καταθέτει αίτημα για την τρίτη πληρωμή (σκέλος δανείων). Το δεύτερο αίτημα πληρωμής υποβλήθηκε την Παρασκευή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τον αρμόδιο για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των 28 προβλεπόμενων οροσήμων. Η Ελλάδα εκπλήρωσε, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, τρία ορόσημα που σχετίζονται με το δανειακό σκέλος και συνεπώς, στα 1,72 δισ. ευρώ (πληρωμή επιδοτήσεων) προστίθενται ακόμη 1,84 δισ. ευρώ (πληρωμή δανείων).

Το συνολικό ύψος της πρώτης δόσης, που εκταμιεύτηκε στις 8 Απριλίου 2022, ανήλθε, επίσης, σε 3,56 δισ. ευρώ (1,72 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις και 1,84 δισ. ευρώ για δάνεια). Οσον αφορά την προχρηματοδότηση, που εκταμιεύθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, αντιστοιχεί στο 13% (3,96 δισ. ευρώ) των χρημάτων που αναλογούν στην Ελλάδα. Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί, προς το παρόν, 372 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ, που αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων. Από το σκέλος των δανείων έχουν υποβληθεί 150 επενδυτικά σχέδια. Σε επίπεδο απορρόφησης η εκταμίευση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 1,65 δισ. ευρώ.

«Ασπίδα στην ανάπτυξη»

Κατά την παρουσίαση της πορείας του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, επεσήμανε πως η αποτελεσματική υλοποίηση σε συνδυασμό με την επενδυτική δυναμική και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης συνιστούν το τρίπτυχο των λόγων που θα κρατήσουν την Ελλάδα μακριά από την ύφεση. Ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, δήλωσε ότι το σχέδιο δεν θωρακίζει απλώς την οικονομία, την αλλάζει, μεταμορφώνει τη χώρα μας, κάνοντάς την πιο δίκαιη, πιο ανθεκτική, πιο εξωστρεφή και παραγωγική. Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται άρρηκτα με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, ενώ ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας, τόνισε πως ένα ρεαλιστικά αισιόδοξο σχέδιο για την ανάκαμψη της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με ιδιαίτερα θετικά, ήδη, αποτελέσματα. Τέλος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υπογράμμισε πως αποτελεί ένα σχέδιο θεμελιώδους οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού.

Καλπάζει ο πληθωρισμός

Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στο 12,1% σε ετήσια βάση με τις τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα να σημειώνουν τεράστιο άλμα κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας αυξήθηκε σε νέα υψηλά τον Σεπτέμβριο, όταν τον Αύγουστο ήταν στο 11,2%. Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε επίσης ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, ο οποίος ανήλθε στο 10%, από 9,1% που ήταν τον Αύγουστο. Η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (11,8%, έναντι 10,6% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,6%, έναντι 5,1% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (4,3% από 3,8% τον Αύγουστο). Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, τον υψηλότερο ετήσιο πληθωρισμό αναμένεται να έχει η Εσθονία με 24,2% και τον χαμηλότερο η Γαλλία με 6,2%.