Ξεκίνησε σήμερα, 1η Οκτωβρίου, η νέα σύνοδος της τουρκικής βουλής, μετά από διακοπή τριών μηνών, με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αναφέρεται, ως συνήθως, και στην Ελλάδα, εκτοξεύοντας τις συνήθεις απειλές.

«Ο οπλισμός της Ελλάδας είναι ασυμβίβαστος με τη λογική, την κατανόηση και τη συμμαχία. Ξέρουμε ποιος προσπαθεί να ‘αμολήσει’ την Ελλάδα πάνω μας. Με κάθε ευκαιρία λέμε ότι έχουμε επίγνωση του παιχνιδιού που παίζεται», δήλωσε ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας αυτό που υποστηρίζει διαρκώς το τελευταίο διάστημα, ότι κάποιοι «άλλοι» μας χρησιμοποιούν και μας εξοπλίζουν εις βάρος της δικής του χώρας.

Και συνέχισε με παραινέσεις και… «συμβουλές»: «Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να ακολουθήσει μια πολιτική προβοκάτσιας και δεν θα το κάνει. Συμβουλεύουμε την Ελλάδα να απέχει από συμπεριφορές που θα οδηγήσουν τον λαό της στην καταστροφή», όπως είπε – πάντοτε σκεπτόμενος το καλό του ελληνικού λαού…

Καλώς… «εισέβαλα» στο Ιράκ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ακόμη ότι «ο κόσμος παρασύρεται σε μια μεγάλη δίνη» και ότι η χώρα του εκείνη που «πλήττεται περισσότερο από όλες τις εξελίξεις», σημειώνοντας πως «η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί τα γεγονότα στην περιοχή της».

Μάλιστα, για να κάνει σαφές τι εννοεί, υπεραμύνθηκε της τουρκικής επίθεσης σε βάθος 140 χιλιομέτρων στο εσωτερικό του Ιράκ, για να βομβαρδίσει Κούρδους του PKK και του YPG.

Ταυτόχρονα, συνέχισε το «παζάρι», που έχει ξεκινήσει με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, με αφορμή την αίτηση ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Και παρότι η Σουηδία ανακοίνωσε πως αίρει το εμπάργκο και ξεμπλοκάρει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε, απευθυνόμενος στο τουρκικό κοινοβούλιο, ότι η χώρα του δεν θα επικυρώσει το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, «εφόσον δεν τηρούνται οι υποσχέσεις» που έχουν δώσει.

Και ως προς αυτές τις υποσχέσεις, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ο Ερντογάν εννοεί την έκδοση Κούρδων από τις δύο χώρες, τους οποίους ο ίδιος θεωρεί «τρομοκράτες»…