Συνεχίζεται το πινγκ- πονγκ  μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream. Αν και ακόμα δεν έχουν δοθεί στοιχεία για το τι προκάλεσε τις βλάβες, έχει επικρατήσει η υπόθεση της δολιοφθοράς. Μετά τις χθεσινές τοποθετήσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, οι οποίες έκαναν λόγο – ευθέως ή εμμέσως – για σαμποτάζ στους αγωγούς (χωρίς να κατονομάσουν τη Μόσχα ως υπεύθυνη), το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με σημερινή ανακοίνωσή του, θέτει στο κάδρο τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, το ΥΠΕΞ της χώρας ανέφερε ότι «οι διαρροές εντοπίστηκαν σε ζώνη η οποία ελέγχεται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες». Η δήλωση της Μόσχας έρχεται στον απόηχο και δημοσιεύματος του CNN, σύμφωνα με το οποίο πλοία του ρωσικού ναυτικού εντοπίστηκαν κοντά στο σημείο των διαρροών.

Τα ρωσικά πλοία

Ειδικότερα, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας κατέγραψαν τη Δευτέρα και την Τρίτη κινήσεις από πλοία υποστήριξης του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού κοντά στους αγωγούς Nord Stream, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών και μια άλλη πηγή με γνώση του θέματος. Κοντά στην περιοχή είχαν επίσης εντοπιστεί ρωσικά υποβρύχια την περασμένη εβδομάδα.

Το CNN σημειώνει πως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι εμπλέκονται ως ύποπτοι στο σαμποτάζ καθώς δεν είναι σαφές εάν τα πλοία είχαν κάποια σχέση με τις εκρήξεις, ενώ η Δανία έχει κρατήσει αποστάσεις σημειώνοντας πως τα ρωσικά πλοία εμφανίζονται συχνά στο σημείο για ασκήσεις και δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα εξετάσουν οι ερευνητές που αναζητούν τα αίτια των εκρήξεων που προκάλεσαν τις διαρροές, οι οποίες αποδίδονται σε εσκεμμένη ενέργεια και δολιοφθορά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από