Στις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας που «συνεχίζουν να αυξάνονται εν μέσω διαφωνιών για τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς ο Πρόεδρος Ερντογάν ανανεώνει τις απειλές για χρήση στρατιωτικής βίας κατά της γείτονος της χώρας του» αναφέρεται άρθρο που δημοσιεύει η αγγλόφωνη τουρκική ιστοσελίδα Ahval.

Υπενθυμίζει ότι η Τουρκία κάλεσε τη Δευτέρα τον Έλληνα πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για την φερόμενη ανάπτυξη δεκάδων τεθωρακισμένων οχημάτων αμερικανικής κατασκευής σε ελληνικά νησιά, τα οποία η Άγκυρα λέει ότι πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

Και επισημαίνει πως ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε, εν τω μεταξύ, ότι η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της έναντι της Ελλάδας.

Διάβημα σε Ελλάδα και ΗΠΑ

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα:

«Τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν την Κυριακή αεροφωτογραφίες που, όπως είπαν, δείχνουν την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων από την Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου Σάμο και Λέσβο, κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ που έχουν ιστορικό διαφωνιών. Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι η ανάπτυξη παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

»Τούρκοι αξιωματούχοι κάλεσαν τον Έλληνα πρεσβευτή Χριστόδουλο Λάζαρη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Το οποίο ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία υπέβαλε επίσης διαμαρτυρία στην Ουάσιγκτον, χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες.

»Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εμπλέκεται σε προκλήσεις εναντίον της Τουρκίας.

Απειλές

»«Δεν θα παραλείψουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας έναντι της Ελλάδας χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, όταν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

»Ο Τούρκος πρόεδρος είχε εντείνει τη ρητορική του κατά της Ελλάδας και νωρίτερα αυτό το μήνα, απειλώντας να «κατέβει ξαφνικά μια νύχτα».

»Ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν αυτή τη φράση για να υπονοήσει επικείμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ εναντίον Κούρδων μαχητών που η Τουρκία θεωρεί υπαρξιακές απειλές. Πραγματοποίησε αυτή την απειλή αρκετές φορές.

»«Η κατοχή των νησιών δεν μας δεσμεύει», είπε ο Ερντογάν αυτόν τον μήνα. «Όταν έρθει η ώρα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Όπως λέμε, μπορεί να κατέβουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

»Και πρόσθεσε: «Κοιτάξτε την ιστορία, αν προχωρήσετε παραπέρα, το τίμημα θα είναι βαρύ».

»«Έχουμε μια πρόταση προς την Ελλάδα: Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος σε μια συντριπτική ήττα των ελληνικών δυνάμεων κατοχής στη δυτική πόλη από τον τουρκικό στρατό το 1922.

Ο Μητσοτάκης

»Σε συνέντευξή του στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ, τον περασμένο Ιούνιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία σε πολλά από τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλών θέρετρων της Ρόδου, της Κω και της Σάμου λίγο έξω από τη δυτική Τουρκία, ως «εντελώς παράλογη».

»«Υπάρχει υψηλή ρητορική ένταση, αλλά δεν έχουμε ακόμη, και ελπίζω να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ένταση στο πεδίο», είπε.

»Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν διαφωνίες δεκαετιών για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εδαφικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο Πέλαγος και των διαφορών για τον εναέριο χώρο εκεί. Τα επιχειρήματα τους έφεραν στο χείλος του πολέμου τρεις φορές τον τελευταίο μισό αιώνα.

Κατηγορίες

»Η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι χρησιμοποίησε ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα S-300 στην Κρήτη για να κλειδώσει τα τουρκικά αεροσκάφη τον Αύγουστο. Η Άγκυρα είπε επίσης ότι τα ελληνικά F-16 παρενόχλησαν τα τουρκικά τζετ βάζοντάς τα στα ραντάρ κατά τη διάρκεια αποστολής του ΝΑΤΟ πάνω από την ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία υποβάλλει καταγγελίες στο ΝΑΤΟ. Η Αθήνα έχει επίσης κατηγορήσει την Τουρκία για παραβίαση του εναέριου χώρου της.

»Οι εντάσεις πυροδοτήθηκαν το 2020 με αιχμή τα δικαιώματα διερευνητικής γεώτρησης σε περιοχές της Μεσογείου, όπου Ελλάδα και Κύπρος διεκδικούν αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, οδηγώντας σε ναυτική αντιπαράθεση.

»Η Αθήνα λέει ότι πρέπει να υπερασπιστεί τα νησιά, πολλά από τα οποία βρίσκονται κοντά στις ακτές της Τουρκίας, έναντι πιθανής επίθεσης από την Τουρκία.

Η Ελλάδα σέβεται τις διεθνείς συνθήκες

»Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο Associated Press ότι η Ελλάδα «σέβεται πλήρως» τις διεθνείς της υποχρεώσεις, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας πρέσβης είπε στους συνομιλητές του ότι «η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που απειλεί τη γείτονά της με πόλεμο ή συγκεντρώνει μεγάλη αποβατική δύναμη στην ακτογραμμή της. Η Τουρκία το κάνει».

»Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Τουρκία «συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος». Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια στα μέσα ενημέρωσης, έκανε τις παρατηρήσεις του σε καθεστώς ανωνυμίας.

»Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα αξιωματούχους ασφαλείας λένε ότι 23 από τα τεθωρακισμένα οχήματα στάλθηκαν στη Λέσβο και άλλα 18 στάλθηκαν στη Σάμο.

Σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό

»Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι η συμφωνία  μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό παραμένει σε ισχύ παρά την κλιμακούμενη διαμάχη μεταξύ των δύο γειτόνων για τη μεταχείριση των προσφύγων.

»Ο Νότης Μηταράκης, ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία του 2016 που της επιτρέπει να στέλνει πίσω τους περισσότερους μετανάστες που ταξιδεύουν παράνομα από την κοντινή Τουρκία.

»«Είναι σαφές ότι για όσους έρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, ότι η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα», είπε ο Μηταράκης. «Δυστυχώς, οι λαθρέμποροι εξακολουθούν να «πουλούν εισιτήρια» σε ανθρώπους από αυτές τις χώρες».

Το προσφυγικό στον ΟΗΕ

»Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ερντογάν κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα την Ελλάδα ότι διαπράττει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» πραγματοποιώντας απωθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο τους μετανάστες που ταξιδεύουν από την τουρκική ηπειρωτική χώρα σε κοντινά ελληνικά νησιά.

»Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ως «παράλογους», κατηγορώντας την Τουρκία ότι «εργαλειοποιεί» τη μετανάστευση για να ασκήσει πολιτική πίεση στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

»Οι αναλυτές λένε ότι η προκλητική στάση του απέναντι στην Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ερντογάν να εδραιώσει τη δημοτικότητά του στο εσωτερικό ενόψει των εκλογών του 2023, όπου αμφισβητείται από αντιπάλους που είναι πιθανό να δώσουν έμφαση στην αυταρχική του πολιτική και τις αδυναμίες των οικονομικών αποφάσεων του».