Νέα ένταση στο πολιτικό σκηνικό φέρνει η κατάθεση του επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστου Ράμμου, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που συνεδρίασε σήμερα για το σοβαρό ζήτημα των υποκλοπών.

Ο κ. Ράμμος έδωσε τις περισσότερες πληροφορίες μέχρι στιγμής για το αρχείο παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, αποκαλύπτοντας ότι καταστράφηκε με εντολή από τον Π. Κοντολέων την ημέρα που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την παρακολούθηση, ενώ άφησε αιχμές και για μη διάθεση συνεργασίας από την ΕΥΠ και την εισαγγελέα κ. Βλάχου.

Ο κ. Δεμίρης από την άλλη επικαλέστηκε το απόρρητο, ενώ επεσήμανε ότι όλα έγιναν νομότυπα. Η τοποθέτησή του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ένταση μετά την κατάθεση του κ. Ράμμου, με τον εισηγητή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλο να έχει λεκτική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, και τον γαλάζιο πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννη Κεφαλογιάννη να προσπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη.

Οι εργασίες της Επιτροπής θα συνεχιστούν αύριο, Τετάρτη, το πρωί οπότε και θα ολοκληρωθεί η κατάθεση του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών κ. Χρήστου Ράμμου.

Με εντολή Κοντολέοντος η καταστροφή του αρχείου

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ φέρεται να υποστήριξε ότι η καταστροφή του «αρχείου Ανδρουλάκη» έγινε με εντολή του παραιτηθέντος διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος, την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβη σε καταγγελία.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ο κ. Ράμμος ανάγνωσε πρακτικό της ΕΥΠ για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του. Ακόμα πρόσθεσε ότι η αρχική απάντηση του επικεφαλής της ΕΥΠ, Δεμίρη, στο αίτημα της Ανεξάρτητης Αρχής για πρόσβαση στον φάκελο Ανδρουλάκη, ήταν ότι δεν ξέρει εάν υπάρχει. Το μόνο για το οποίο είχε γνώση ήταν ένα έγγραφο του Παναγιώτη Κοντολέοντος και της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου προς τον πάροχο για πιστοποίηση αριθμού.

Υπεκφυγές

Συμπλήρωσε ακόμα ότι σε νέο έλεγχο μετά από δύο – τρεις ημέρες, τους δόθηκε από την ΕΥΠ έγγραφη δήλωση Δεμίρη ότι η διαδικασία της άρσης του απορρήτου κινήθηκε νόμιμα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Ράμμο, ο επικεφαλής της ΕΥΠ επικαλέστηκε απόρρητο και καθήκον εχεμύθειας για να μην δώσει άλλες απαντήσεις. Για τη συγκεκριμένη στάση ο κ. Ράμμος φέρεται να είπε ότι η ΕΥΠ δεν μπορεί να επικαλείται το απόρρητο στην Αρχή που έχει από το Σύνταγμα την αρμοδιότητα να την ελέγχει.

«Γενικά υπήρχε άρνηση συνεργασίας από την Βλάχου και την ΕΥΠ με «υπεκφυγές» για να ξεγλιστρήσουν». Πουθενά δεν υπήρχε αιτιολογία για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, μόνον στο μυαλό της Εισαγγελέως. Δεν επιτρέπεται σε ένα Κράτος Δικαίου η αδιαφάνεια», φέρεται να είπε ακόμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ράμμος χαρακτήρισε μάλιστα την υπόθεση παρακολούθησης Ανδρουλάκη ως «την μεγαλύτερη επέμβαση σε ιδιωτικό βίο», και υπογράμμισε ότι δεν θα σταματήσει και θα δώσει συνέχεια στο ζήτημα.’

Δεμίρης: Νόμιμη η επισύνδεση

Νωρίτερα, ο κ. Δεμίρης ανέφερε ότι η επισύνδεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έγινε με απόλυτη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών. «Η διαδικασία για την επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη τηρήθηκε απόλυτα και σε όλα τα επίπεδα. Ξεκίνησε από εκεί που έπρεπε να ξεκινήσει, έφτασε εκεί που έπρεπε να φτάσει και εγκρίθηκε όπως έπρεπε να εγκριθεί» φέρεται να δήλωσε ο κ. Δεμίρης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Σχετικά με το θέμα της καταστροφής του αρχείου, ο κ. Δεμιρης φέρεται να ανέφερε ότι στην ΕΥΠ λειτουργεί αυτοματοποιημένος μηχανισμός καταστροφής των ψηφιακών αρχείων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο ίδιος ζήτησε να σταματήσει η καταστροφή των αρχείων.

Ο επικεφαλής της ΕΥΠ φέρεται να δήλωσε επίσης στην Εξεταστική ότι η υπηρεσία δεν χρησιμοποιεί Predator, λέγοντας ότι υπάρχει τριπλό ελεγκτικό φίλτρο για τις ενέργειες της υπηρεσίας (εισαγγελέας, ΑΔΑΕ, Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας).

Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής αν θα μπορούσε να άρει το απόρρητο ο πρωθυπουργός, ο κ. Δεμίρης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ανέφερε ότι αν και βάσει νόμου θα μπορούσε να γίνει, ο ίδιος δεν είναι σίγουρος ότι η άρση του απορρήτου από τον πρωθυπουργό θα ήταν χρήσιμη, και δη σε μια υπηρεσία που από τη φύση της χρειάζεται μυστικότητα για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Οργή από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Γκρεμίζεται το αφήγημα Μητσοτάκη

«Ο κ. Δεμίρης, ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ, πιστός στη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να συγκαλύψει την υπόθεση των παρακολουθήσεων και στη σημερινή του εξέταση συνέχισε να αντιτάσσει στην Εξεταστική Επιτροπή το απόρρητο και σε ότι αφορά την επιβεβαίωση της μαρτυρίας του αλλά και σε ότι αφορά την αποστολή των σχετικών εγγράφων που έχει αιτηθεί η Επιτροπή από την ΕΥΠ» δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Συγκεκριμένα, είπε ότι δεν πρόκειται να αποστείλει κανένα από τα έγγραφά που του έχει ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή. Υπέπεσε σε πολλαπλές αντιφάσεις και, στην πραγματικότητα, αυτοεξευτελίστηκε με μοναδικό στόχο και σκοπό να συγκαλυφθεί η υπόθεση και να προστατευτεί ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει απόλυτη πολιτική ευθύνη για όλα τα αποτρόπαια που συμβαίνουν στο πολιτικό σύστημα σήμερα» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Για « απόλυτη δικαίωση του κ. Ανδρουλάκη» έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιαγκούλη σχολιάζοντας την κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη στην Εξεταστική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η κυρία Λιαγκούλη δήλωσε: «Η απόλυτη δικαίωση του κ. Ανδρουλάκη, σήμερα, καθώς ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης γκρέμισε το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη. Μας είπε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο με το οποίο να μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να πάει στην ΕΥΠ για να ενημερωθεί, αλλά πρόκειται για μια «καινοτομία». Δηλαδή, στην ουσία μια πατέντα του κ. Μητσοτάκη. Περεταίρω, δε, για τον ουσιαστικό λόγο της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, είπε ότι δεν γνωρίζει εάν θα μπορούσε και εάν του επιτρέπετε να τον αναφέρει. Η απόλυτη κοροϊδία».

ΚΚΕ: Θέατρο παραλόγου! Το «δεν ξέρω, δεν μπορώ»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, Νίκος Καραθανασόπουλος, σε δήλωσή του μετά το τέλος των σημερινών εργασιών της Επιτροπής, ανέφερε: «Θέατρο Παραλόγου! Το «δεν ξέρω, δεν μπορώ» έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά πανδημίας.»

» Aπό τη μια η επίκληση του απορρήτου από τον σημερινό διοικητή της ΕΥΠ και από την άλλη η δεδηλωμένη άγνοια του σημερινού προέδρου της ΑΔΑΕ για τα ζητήματα των ελέγχων για την υπόθεση του ΚΚΕ, που περιγράφονται στα πορίσματα της, καθιστούν τον έλεγχο αυτής της σοβαρής υπόθεσης των παρακολουθήσεων ουσιαστικά αδύνατο.»

» Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ για μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, με μοιρασμένους ρόλους σε αυτή τη διαδικασία. Τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να κληθούν ως μάρτυρες ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΑΕ, οι τεχνικοί της ΑΔΑΕ και οι πάροχοι που κατ’ επανάληψη ζητάει το ΚΚΕ.»

«Διαφορετικά καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη τη διαφαινόμενη προσπάθεια για πρόωρη ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, η οποία και θα αποτελέσει «το κερασάκι στην τούρτα» στην προσπάθεια συγκάλυψης» κατέληξε ο κ. Καραθανασόπουλος.