Τα επόμενα χρόνια η παρουσία των Κινέζων στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να ενταθεί. Ήδη, όμως, ετοιμάζονται να κάνουν απόβαση σημαντικά μοντέλα, που σημειώνουν εμπορική επιτυχία στην εγχώρια αγορά. Όπως το ηλεκτρικό μοντέλο  το Nio ET7. Πρόκειται ουσιαστικά για μια επιβλητική σε εμφάνιση ναυαρχίδα, που ξεπερνά σε μήκος τα πέντε μέτρα. Το Nio ET7 είναι το μεγαλύτερο μοντέλο της συγκεκριμένης φίρμας και «καυχιέται» ότι προσφέρει μεγάλη αυτονομία. Ατού του η μεγάλη σε χωρητικότητα μπαταρία, 70 kWh η οποία , μετά από μια πλήρη φόρτιση, μπορεί να αγγίξει σε αυτονομία τα 500 χλμ. Πιθανή και η έκδοση με μπαταρία χωρητικότητας 150 kWh, που θα εκτοξεύει την αυτονομία στα 1.000 χλμ.

Άλλη μια εταιρεία, από την Κίνα, η  Xpeng σχεδιάζει να εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου, με έναν εκπρόσωπο από την κατηγορία των SUV. Το νέο της μοντέλο είναι το G9, θα είναι ηλεκτρικό και θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2023.

Το μεγάλο SUV, που αγγίζει σε μήκος τα 4.9 μέτρα, θα φιλοξενεί με άνεση πέντε επιβάτες, ενώ, θα προσφέρει υψηλή τεχνολογία. Η μπαταρία του είναι ενεργειακής χωρητικότητας 98 kWh. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή της, θα φορτίζει μέσω ταχυφορτιστή – έως το 80% της χωρητικότητας – σε 15 λεπτά, ενώ, η αυτονομία του θα ξεπερνά τα 700χλμ.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η νέα τεχνολογία μπαταριών, που θα λανσάρουν στην αγορά – δίνοντας προτεραιότητα στην εγχώρια γκάμα των μοντέλων τους –  όπως συμβαίνει με την κινεζική CATL, η οποία παρουσίασε μια νέα γενιά μπαταριών, η οποία υπόσχεται να …εκτοξεύσει την αυτονομία των ηλεκτρικών μοντέλων στα 1.000 χλμ! Κοντός ψαλμός για την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, που επιθυμεί να «χαλάσει τον ύπνο» των Ευρωπαίων.

Και μικρά ηλεκτρικά

Καθόλου απαρατήρητη δεν θα περάσει η …επέλαση της BYD στην Ευρώπη, η οποία ήδη λανσάρει στην Γηραιά Ήπειρο τα επαγγελματικά της οχήματα. Τώρα, η μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία από την Άπω Ανατολή σχεδιάσει την ευρωπαϊκή της γκάμα, ώστε να μπορούν να λάβουν και την απαραίτητη έγκριση τύπου. Ένα από τα μοντέλα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2023, είναι το Seal.  Το BYD Seal έχει μήκος που  αγγίζει τα 4.8 μέτρα – ενώ, θα είναι και αυτό αμιγώς ηλεκτρικό. Χάρη στη νέα τεχνολογία μπαταριών που προσφέρει, το ηλεκτρικό μοντέλο της BYD αναμένεται να προσφέρει αυτονομία 550 – 700 χλμ. Αλλά και η ALPS θα κάνει την είσοδο της στην αγορά της Ευρώπης. Εκτός από τις μεγάλες προτάσεις, τις ναυαρχίδες και τα πολυτελή SUV η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία θα λανσάρει στην Ευρώπη ηλεκτρικά μοντέλα, που οι τιμές τους θα κυμαίνονται από 15 – 25 χιλιάδες ευρώ.