Στην περιθωριοποίηση της Τουρκίας στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ως σύμπτωμα της βαθμιαίας απομάκρυνσής από τη Δύση αναφέρεται άρθρο στην DW του ερευνητή στο ΕΛΙΑΜΕΠ Ρόναλντ Μαϊνάρντους, ο οποίος ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η εντεινόμενη επιθετική ρητορική Ερντογάν κατά της Ελλάδας να αποτελεί μέρος των προκαταρκτικών σταδίων ενός πιθανού πολέμου.

Προκαταρκτικά στάδια

«Η τρέχουσα κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απέχει πολύ από την κατάσταση στην Ουκρανία. Ωστόσο, είναι αξιοπρόσεκτο ότι η ρητορική του Τούρκου προέδρου γίνεται όλο και πιο επιθετική, με τον Ερντογάν να απειλεί πλέον ανοιχτά με στρατιωτική επίθεση. Στο σενάριο της σταδιακής κλιμάκωσης, βρισκόμαστε στα προκαταρκτικά στάδια ενός πιθανού πολέμου.

»Το ανησυχητικό είναι ότι η δηλητηριώδης ρητορεία της πολιτικής ηγεσίας γίνεται αποδεκτή από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού – και έχει αρνητικό αντίκτυπο. Οι φωνές που ζητούν μετριοπάθεια και ειρήνη, δύσκολα ακούγονται. Στην Τουρκία, η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: η αντιπολίτευση προσπαθεί εν μέρει να κερδίσει ψήφους με ακόμη πιο επιθετική ρητορική» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαϊνάρντους.

Διαφορετικές αφηγήσεις

Περιγράφοντας μάλιστα το κλίμα στα ΜΜΕ επισημαίνει ότι όποιος όποιος διαβάζει τις εφημερίδες στην Ελλάδα και την Τουρκία αυτές τις μέρες θα βρει πολύ διαφορετικές αφηγήσεις.

«Στα καθοδηγούμενα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η Ελλάδα είναι ο επιτιθέμενος. Στην Ελλάδα, είναι ακριβώς το αντίστροφο: για τους περισσότερους Έλληνες, ο Ερντογάν – και μόνο αυτός – τροφοδοτεί την ένταση».

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η Ελλάδα στο μέτωπο της διεθνούς διπλωματίας έχει βγει νικήτρια μέχρι στιγμής, στον ανταγωνισμό των δύο χωρών να διεθνοποιούν τα διμερή ζητήματα σε ότι αφορά τις σχέσεις τους με ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

Αιγαίο το πρώτο θύμα της ρήξης Τουρκίας – Δύσης

«Η ΕΕ, και πιο πρόσφατα και οι ΗΠΑ, κάλεσαν τον Ερντογάν στην τάξη. Ακόμη και στα σχόλια των μεγάλων διεθνών εφημερίδων, μάταια αναζητά κανείς δημοσιεύματα που να υποστηρίζουν τις τουρκικές θέσεις. Αυτή η περιθωριοποίηση της Άγκυρας στα δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι σύμπτωμα μίας βαθμιαίας απομάκρυνσης της Τουρκίας από τη Δύση. Γινόμαστε μάρτυρες ενός γεωστρατηγικού αναπροσανατολισμού της Τουρκίας, η οποία εδώ και καιρό, θεωρεί τον εαυτό της αναδυόμενη περιφερειακή δύναμη.

Σε αυτή την εκδοχή, με την οποία συμφωνεί μία  μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας κυριαρχούν έναντι όλων των άλλων παραμέτρων. Σε αυτή την κατάσταση, λιγοστεύουν οι δυνατότητες της ΕΕ και ιδίως του ΝΑΤΟ να πείσουν την Τουρκία να μετριάσει την πολιτική της. Η ειρήνη στο Αιγαίο – και αυτό είναι το χειρότερο σενάριο – θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο θύμα της ρήξης της Τουρκίας με την Δύση. Με τη ρητορική του, ο πρόεδρος Ερντογάν προετοιμάζει ήδη τον πληθυσμό για αυτό το ενδεχόμενο» εκτιμά ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους.

«Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα»

Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «τα νταηλίκια με την Ελλάδα γιοκ».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, μίλησε για την την τουρκική προκλητικότητα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων,  ότι η ελληνική απάντηση στις απειλές της Άγκυρας είναι «η επιφυλακή μας, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η ακμαία οικονομία μας, οι διεθνείς συμμαχίες μας, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και κυρίως η ενότητά μας».

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Στις απειλές της άλλης πλευράς του Αιγαίου, απαντά μόνο μία ελληνική λέξη: «Όχι», κύριε Ερντογάν.

Μάλιστα, με μία σαφή προσωπική αιχμή για τον τούρκο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Για να το πω στη δική του γλώσσα: Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα!».

«Αέρα στα πανιά του»

Για τις τουρκικές προκλήσεις και το ενδεχόμενο πρόκλησης «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο από την Τουρκία, μίλησαν στο «Mega Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος και ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Γιάννης Μπαλτζώης.

«Η Άγκυρα έχει επιλέξει συνειδητά μια στρατηγική που θέλει να συντηρήσει την ένταση. Από τη μία πλευρά απειλεί την Ελλάδα και από την άλλη θυματοποιείται» δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, Σωτήρης Σέρμπος.

Ο καθηγητής συνέχισε εκτιμώντας πως ο Τούρκος πρόεδρος, στη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ θα θίξει όλα τα θέματα που αφορούν τη χώρα μας, θεωρώντας πως έχει «αέρα στα πανιά του».

Αποφασιστικότητα

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Γιάννης Μπαλτζώης ερωτώμενος για τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, «τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα» είπε:

«Πάντα οι ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων κινούνται βάσει των πολιτικών οδηγιών, είναι σα να αισθάνθηκαν λίγο πιο ελεύθεροι από τους περιορισμούς που τους είχαν επιβληθεί».

Ανέφερε πως η δήλωση του πρωθυπουργού ήταν εξαιρετικά σωστή, ωστόσο για να λειτουργήσει, θα πρέπει να «λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον ισχυρής αποφασιστικότητας».

«Δηλαδή να αποδείξουμε στο πεδίο ότι εμείς δεν αποδεχόμαστε πλέον νταηλίκια. Να μην επιτρέπουμε να κάνει αυτά τα οποία κάνει μέχρι τώρα» και συνέχισε σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει πρακτικά πώς μπορεί να συμβεί αυτό, ωστόσο υπάρχουν τρόποι να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας.

Ο κ. Σέρμπος είπε για την επίμαχη δήλωση του πρωθυπουργού: «Όφειλε μια απάντηση και έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές πίσω από τα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας».