Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του για τα 100 χρόνια από τη «νίκη του τουρκικού στρατού επί του ελληνικού» όπως ονομάζουν οι Τούρκοι την επέτειο του 1922, δεν απέφυγε τις εθνικιστικές και μισαλλόδοξες κορώνες κατά της Ελλάδας.

«Η 30η Αυγούστου υπήρξε η πιο σαφής απόδειξη του τι μπορεί να επιτύχει και να εγκαταλείψει το τουρκικό έθνος όταν αναγκάζεται να επιλέξει μεταξύ αιχμαλωσίας και ελευθερίας», ανέφερε ο Ερντογάν σε δήλωσή του.

Ο Ερντογάν είπε ότι με τη Μεγάλη Νίκη καταγράφηκε για άλλη μια φορά ότι τα εδάφη στα οποία οι άνθρωποι ζουν σήμερα ελεύθερα είναι η «αιώνια πατρίδα».

«Το 2023, όταν θα γιορτάσουμε την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας, ελπίζουμε ότι θα είναι ένα νέο ορόσημο στο οποίο θα προαναγγείλουμε την οικοδόμηση μιας μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας», πρόσθεσε.

Ποταποί όπως και τώρα

Αναφερόμενος στις μάχες της εποχής, ο Ερντογάν είπε ότι οι Έλληνες ήταν «το πιόνι άλλων εχθρικών δυνάμεων της εποχής, αλλά με την πίστη και την αποφασιστικότητά τους οι Τούρκοι κατάφεραν να τους ρίξουν στη θάλασσα».

«Ο εχθρός, που άρχισε να εισβάλει στην πατρίδα από παντού, μετά την αντίσταση στα Άδανα, το Αντέπ, το Μαράς, όταν είδε τις δυσκολίες, άφησε την υπεργολαβία των ύπουλων σκοπών του στους Έλληνες. Ο εχθρός μπορεί να είχε περισσότερα πολυβόλα, κανόνια, φορτηγά, αυτοκίνητα και αεροπλάνα από εμάς, αλλά η γεμάτη πίστη καρδιά των στρατιωτών μας κάλυπτε όλες αυτές τις ελλείψεις. Στην πραγματικότητα, ενώ ο ελληνικός στρατός υποχωρούσε, το 65% από τους 200 χιλιάδες στρατιώτες του υπέστη πανωλεθρία στη γραμμή Αφιόν-Κιουτάχεια», δήλωσε στη συνέχεια.

«Βλέπουμε ότι το κάψιμο και η καταστροφή όλων των πόλεων μας από τον εχθρό, καθώς υποχωρούσε, το βλέπουμε σαν απόδειξη του ποταπού χαρακτήρα τους. Όπως είναι και σήμερα», είπε εμφαντικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Έχουμε ξεπεράσει κάθε εμπόδιο. Αποτρέπουμε κάθε επίθεση. Χαλάμε κάθε παιχνίδι. Γνωρίζουμε ότι όποιος κάνει υπομονή, νικά», συμπλήρωσε ενώ προέτρεψε τους πολίτες του να δώσουν τη μεγάλη μάχη αυτού του αιώνα το 2023.

«Είμαστε έτοιμοι για την επίθεση του 2023;», ρώτησε έπειτα ο Τούρκος πρόεδρος το συγκεντρωμένο πλήθος για να πάρει θετική απάντηση.