Λίγες ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και έχει ήδη διαμορφωθεί το πλαίσιο της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, σε ό,τι αφορά τα μέτρα κατά του κοροναϊού.

Επιστροφή στα θρανία χωρίς καλυμμένα πρόσωπα από τις μάσκες; Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται πως δίνουν το πράσινο φως, για να φανούν επιτέλους τα χαμόγελα των παιδιών στα σχολεία.

Η αποκλιμάκωση της πανδημίας τον Αύγουστο δίνει ελπίδες για άνοιγμα των σχολείων στο «μοντέλο των ΗΠΑ», με επιπλέον μέτρα μόνο εκεί όπου παρουσιάζεται πρόβλημα.

Το πιθανότερο σενάριο και για τη χώρα μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς την υποχρεωτικότητα της μάσκας, αλλά με ένα self test κάθε εβδομάδα.

Μάσκα όπου υπάρχουν αυξημένα κρούσματα

Περισσότερα τεστ και διευρυμένη χρήση μάσκας θα επιβάλλεται τοπικά στα σχολεία που θα βρεθούν σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα, ενώ καραντίνα 5 ημερών και μετά έξοδος με μάσκα εξετάζεται να είναι το μέτρο για όποιο παιδί βρεθεί θετικό στον κοροναϊό.

Η πρώτη συνεδρίαση των ειδικών για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο η υπουργός Παιδείας έχει εκφράσει την πρόθεση η έναρξη της σχολικής χρονιάς να γίνει με όσο το δυνατόν ηπιότερα μέτρα.

«Θα δούμε την επόμενη Τρίτη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα για τη χώρα μας. όπου μέχρι τώρα, η αλήθεια είναι ότι όλος ο Αύγουστος είχε μία ύφεση αυτής της επιδημικής έκρηξης που ζήσαμε όλο το καλοκαίρι με την Όμικρον και επομένως, μέχρι στιγμής, είμαστε σε καλύτερη εικόνα απ’ ό,τι ένα μήνα πριν», υπογράμμισε η παθολόγος και καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Η αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας θα γίνεται κάθε εβδομάδα και τα μέτρα περιορισμού του κοροναϊού στα σχολεία θα συμβαδίζουν με αυτά που θα ισχύουν ευρύτερα για τους πολίτες.