Διαδικασία fast track ενεργοποιείται και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα πρέπει να εκδίδονται εντός τριών μηνών μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης. Σήμερα σε 125.000 ανέρχονται οι συσσωρευμένες αιτήσεις, από τις οποίες οι 94.000 έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή η αναμονή έχει ξεπεράσει τους τρεις μήνες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΕΦΚΑ στόχος είναι η αποκλιμάκωση του στοκ κατά 30% μέχρι το τέλος του έτους και η συνολική εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Διαβάστε επίσης – Χατζηδάκης: Στην «τελική ευθεία» για τις συντάξεις τον Αύγουστο

Επισημαίνεται ότι στον κλάδο των επικουρικών συντάξεων η αναμονή σήμερα μπορεί να φτάσει τα τρία ή και περισσότερα χρόνια σε περιπτώσεις που ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει διανύσει διαδοχικώς ασφαλιστικό χρόνο σε περισσότερα από ένα Ταμεία, συνθήκη που αφορά τους μισούς έλληνες εργαζομένους.

Να σημειώσουμε ότι προϋπόθεση για να ξεκινήσει ο υπολογισμός της επικουρικής και του εφάπαξ είναι να έχει εκδοθεί η απόφαση για την κύρια σύνταξη.

Το «κλειδί» για την επίσπευση των διαδικασιών θα είναι αφενός η «απελευθέρωση» των υπαλλήλων που σήμερα ασχολούνται με την απονομή των κύριων συντάξεων και αφετέρου η ενεργοποίηση της fast track διαδικασίας.

Τον τελευταίο χρόνο ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων, περίπου 200, που εργάζονταν στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων του πρώην ΙΚΑ, είχαν συνταχθεί στο επίπονο έργο της έκδοσης των κύριων συντάξεων.

Μείωση εκκρεμοτήτων

Με την αποκλιμάκωση των εκκρεμοτήτων στις κύριες συντάξεις θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους δίνοντας πλέον προτεραιότητα στις απονομές των επικουρικών.

Σημειώνεται ότι με τη fast track διαδικασία αξιοποιούνται οι πληροφορίες που ήδη διαθέτει ο ΕΦΚΑ, κυρίως στα ηλεκτρονικά του αρχεία, καθώς και οι δηλώσεις ή τα στοιχεία που προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι, τα οποία τεκμαίρονται κατ’ αρχάς ως αληθινά (αρχή της εμπιστοσύνης προς τον διοικούμενο).

Η επαλήθευση των στοιχείων και των δηλώσεων θα γίνει μετά την έκδοση των συντάξεων για όλες τις συντάξεις fast track και τις συντάξεις εμπιστοσύνης.

Επίσης, η εμπλοκή των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων θα επεκταθεί και στις επικουρικές.

Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, η ψηφιοποίηση της αίτησης για επικουρική σύνταξη τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα που ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες συνέτεινε στη μείωση κατά τρεις μήνες του χρόνου έκδοσης των νέων επικουρικών.

Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται σήμερα όχι μόνο στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αλλά και στο ταμείο επικουρικής ασφάλισης των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), στο Ταμείο των νομικών, στο Ταμείο των μηχανικών, ακόμα και στο Δημόσιο. Η επικουρική σύνταξη ενός δημοσίου υπαλλήλου μπορεί να εκδοθεί τρία-τέσσερα χρόνια μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης. Το ίδιο διάστημα μπορεί να καθυστερήσει η επικουρική και στο Ταμείο νομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του επικουρικού ταμείου, η μέση επικουρική μεικτή σύνταξη ανέρχεται σε 290,84 ευρώ και το καθαρό ποσό σε 195,12 ευρώ. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 1.234.863 άτομα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ