Σε εξέλιξη βρίσκεται η τετραμερής ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας, που πραγματοποιείται στο περιθώριο της Συνόδου της Συμμαχίας στη Μαδρίτη.

Η τετραμερής συνάντηση Κορυφής, πραγματοποιείται με στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να αποσύρει το βέτο για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οικοδεσπότης στη συνάντηση όπως σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού είναι ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών. Σε αυτή παίρνουν μέρος εκτός από τον Στόλτενμπεργκ και τον Ερντογάν ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαουλί Νιινίστο και η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ χαρακτηρίζονται «ιστορικής σημασίας». Μοναδικό εμπόδιο οι αντιρρήσεις Ερντογάν που απαιτεί από Ελσίνκι και Στοκχόλμη για να υποχωρήσει να άρουν τον εμπάργκο όπλων στην Τουρκία αλλά και να πραγματοποιήσουν αλλαγές στη νομοθεσία τους για την τρομοκρατία.

Με την Άγκυρα να κατηγορεί Φινλανδία και Σουηδία ως χώρες που δίνουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες» του ΡΚΚ καθώς και οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, απαιτώντας μάλιστα την έκδοση τους στην Τουρκία.