Οι Ερυθρόλευκοι επέστρεψαν με εμφατικό τρόπο στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ από τον πρώτο κιόλας χρόνο της επιστροφής τους στα ελληνικά πεπραγμένα. Έκλεισαν τους τελικούς με το εντυπωσιακό 3-0 και μάλιστα με το ίδιο σκορ στον τελευταίο τελικό (93-74) που είχαν πετύχει και το 2015, επίσης κλείνοντας μια σειρά τελικών με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ (και τότε με 93-74) !

Πάνω από 12.000 φίλοι του Ολυμπιακού ήταν καλεσμένοι στο πάρτι των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα που ολοκλήρωσαν μια αξέχαστη σεζόν στην οποία κατέκτησαν το ντάμπλ (κάτι που είχαν να πετύχουν από το 1997 όταν τότε είχαν φτάσει στο απόλυτο με την κατάκτηση του τρίπλ κράουν, Ευρωλίγκας, πρωταθλήματος και κυπέλλου).

Και στον 3ο τελικό έδειξαν την ξεκάθαρα ανωτερότητα τους στο παρκέ και αποθεώθηκαν απ τον κόσμο τους που μάλιστα φώναζε ρυθμικά προς το φινάλε το «Μέχρι τέλους» το σύνθημα των προέδρων, των αδελφών Αγγελόπουλων που πήραν τη δύσκολη απόφαση να αποσύρουν την ομάδα (μη κατεβαίνοντας να αγωνιστούν σε ντέρμπι με τον Παναθηναικό εφόσον δεν θα τα διαιτήτευαν ξένοι διαιτητές) από το πρωτάθλημα στα πλέι οφ του 2019.

Πλέον είναι πίσω πιο δυνατοί έχοντας φτιάξει μια εξαιρετική ομάδα μαζί με τον κόουτς Μπαρτζώκα.

Ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν ο ηγέτης στον τελευταίο τελικό κάνοντας πράγματα και θαύματα όπως εξαιρετικοί ήταν και ο Σλούκας με τον Παπανικολάου και ο Φάλ με τον ΜακΚίσικ στην άμυνα με τον Ολυμπιακό να φτάνει άνετα στη νίκη και στο 3-0.

Οι άμυνες πήγαν περίπατο στο πρώτο δεκάλεπτο  (28-26) απλά η διαφορά ήταν ότι οι γηπεδούχοι είχαν βρει σκορ από επτά παίκτες τους, ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν δύο παίκτες (Νέντοβιτς 12, Παπαγιάννης 10) να έχουν πετύχει τους 22 από τους 26 πόντους της ομάδας τους !

Παράλληλα ο Σέρβος γκαρντ είχε  απενεργοποιήσει τον καλύτερο αμυντικό του Ολυμπιακού τον Τόμας Γουόπακ  (ο οποίος είχε αναλάβει το μαρκάρισμά του) ο οποίος είχε πάει στον πάγκο με δύο γρήγορα φάουλ.

Μάλιστα ο Νέντοβιτς φτάνοντας τους  16 πόντους έδωσε το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό με 32-29 (13’)  και ήταν αυτός που έδινε το σύνθημα και στους συμπαίκτες του για να πιστέψουν ότι μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα ο Παναθηναϊκός και να ξαναμπεί στη διεκδίκηση του τίτλου. Εξαιρετικός σε αυτό το διάστημα και ο Παπαγιάννης που κέρδιζε τις μάχες κάτω από τα καλάθια και έχοντας διψήφιο αριθμό πόντων.

Όμως από την στιγμή που ο Σέρβος έπρεπε να πάρει ανάσες και την ίδια ώρα οι Πράσινοι αδυνατούσαν (από το πρώτο λεπτό) να παίξουν άμυνα, όταν μπήκε ο Μέικον και τα «έσπασε» οι γηπεδούχοι πάτησαν γκάζι και εκεί κράτησαν για έξι λεπτά τον Παναθηναικό μόλις στους τρεις πόντους και με σερί 23-3 μετέτρεψαν το 32-35 του 14ου λεπτού σε 55-38 στο 19’ δείχνοντας ποιος είναι το αφεντικό.

Σε αυτό το κομμάτι ο Σάσα Βεζένκοβ έκανε σχεδόν τα πάντα (14π. στο ημίχρονο με 4/4 δίποντα, 1/1 τριποντο, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ) με εξαιρετικό και τον Κώστα Σλούκα (8π.). Την ίδια ώρα η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν και πάλι στο φόρτε της με τον Σακίλ ΜακΚίσικ και τον Γιαννούλη Λαρετζάκη να έχουν σε αυτό το κομμάτι πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Ο Σάσα Βεζενκοβ συνέχισε το βιολί του και είχε ήδη 20 πόντους στο 25’   με 4/5 διποντα και 3/3 τρίποντα και κανείς από τον Παναθηναικό δεν μπορούσε να τον σταματήσει με τη διαφορά να ανεβαίνει στους 19 πόντους (63-44 στο 24’) και το σερί να φτάνει στο 31-9. Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός δεν είχε πλέον το εύκολο καλάθι καθώς από τη μία ο Νέντοβιτς είχε αρχίσει να κουράζεται ενώ ο Παπαγιάννης είχε μείνει άποντος σε αυτό το κομμάτι του αγώνα έστω και να βοηθούσε στα ριμπάουντ αλλά και στην άμυνα.

Όμως στα τελευταία λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου, οι Ερυθρόλευκοι ήταν επιπόλαιοι επιθετικά με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός με σημείο αναφοράς και πάλι τον Νέντοβιτς να κατεβάσει τη διαφορά στους 10 πόντους με ένα 9-0 σερί (63-53 το 30’) που κυρίως δημιουργήθηκε από την αμυντική του λειτουργία.

Ο Ολυμπιακός είχε χάσει το ρυθμό του και εκεί οι Πράσινοι βρήκαν την ευκαιρία να ξαναμπούν στη διεκδίκηση της νίκης. Ο Κώστας Σλούκας με δύο συνεχόμενα τρίποντα έσπασε την επιθετική ανομβρία της ομάδας του και με ένα κάρφωμα του ΜακΚίσικ η διαφορά πήγε και πάλι στους 15 πόντους (71-56 στο 32’) με τον κόουτς Βόβορα να καλεί εσπευσμένα τάιμ άουτ για να κόψει τον ρυθμό του αντιπάλου του.

Ήταν σειρά για το 7-0 του Ολυμπιακού (73-56 στο 32’) πριν το σπάσει με ένα εκπληκτικό κάρφωμα – από ασίστ του Παπαπέτρου – του Παπαγιάννη. Ο οποίος βέβαια είχε αρχίσει και πάλι να σκοράρει, αλλά από την άλλη πλευρά στα μετόπισθεν δεν μπορούσε να σταματήσει τον Φάλ.

Έτσι η διαφορά εκτοξεύτηκε και πάλι και μάλιστα στη μεγαλύτερη τιμή της στους 23 πόντους (87-64 στο 37′) με ΜακΚίσικ και Παπανικολάου.

Ο Βεζένκοφ στα δυόμιση λεπτά έκανε φάουλ για να σταματήσει το χρόνο και να μπει στο γήπεδο ο Γιώργος Πρίντεζης που γνώρισε την αποθέωση στον τελευταίο αγώνα της σπουδαίας καριέρας του. Ιδανικό φινάλε για ένα σπάνιο παίκτη που γνώρισε την αναγνώριση σε όλα τα γήπεδα από φίλους και αντιπάλους. Ήταν φανερά συγκινημένος στο φινάλε, δεχόμενος και τα συγχαρητήρια από τους παίκτες του Παναθηναϊκού.

Τα δεκάλεπτα: 28-26, 55-40, 63-53, 93-74

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 8 (1/4 δίποντα, 2/3 τρίποντα), Ντόρσεϊ 6 (1/4 δίποντα, 1/5 τρίποντα), Φαλ 6 (3/4 δίποντα, 8 ριμπάουντ), Βεζένκοβ 25 (5/8 δίποντα, 4/5 τρίποντα, 3/4 βολές, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Παπανικολάου 10 (2), Λούντζης, Λαρεντζάκης 8 (2), Σλούκας 14 (1/5 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Μάρτιν 2, Πρίντεζης, Ζαν-Σαρλ 4, ΜακΚίσικ 10 (4/6 δίποντα)

Παναθηναϊκός (Βόβορας): Παπαγιάννης 15 (7/8 δίποντα, 10 ριμπάουντ), Παπαπέτρου 6 (2/9 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 2/2 βολές, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Γουάιτ 2 (0/6 σουτ, 2/2 βολές), Νέντοβιτς 23 (5/9 δίποντα, 3/9 τρίποντα, 4/5 βολές), Σαντ-Ρος 3 (1 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Σίβα 9 (1 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 7 ασίστ), Μέικον, Μποχωρίδης 10 (1), Κασελάκης 3 (1), Έβανς 3 (1)