Ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι πολίτες άνω των 65 και οι έγκυες, συνιστάται να λάβουν και πέμπτη δόση εμβολίου Covid-19, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι αρχές της Σουηδίας, τονίζοντας ότι «η χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για αύξηση της μετάδοσης το φθινόπωρο και τον χειμώνα».

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, προειδοποίησε η υπουργός Κοινωνικών Υποθυέσεων Λένα Χάλενγκρεν. «Το εμβόλιο είναι το ισχυρότερο όπλο μας για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και του θανάτου» δήλωσε σύμφωνα με το Associated Press.

Από το περασμένο φθινόπωρο, η Σουδία συστήνει και δεύτερη αναμνηστική δόση (συνολικά την τέταρτη ένεση) σε όλους τους πολίτες άνω των 65 και σε άτομα υψηλού κινδύνου άνω των 18. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι έγκυες και τα άτομα με ανοσολογική ανεπάρκεια, καρδιοπάθεια ή πνευμονοπάθεια.

«Γενικά, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου εκτιμάται πως είναι μικρός για τους ενήλικες κάτω της ηλικίας των 65 ετών οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με τρεις δόσεις. Ο κίνδυνος ωστόσο αυξάνεται με την ηλικία και ποικίλει εντός αυτής της ομάδας» δήλωσε η δρ Κάριν Τέγκμαρκ Βίσελ, επικεφαλής της Σουηδικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας.

Από τις αρχές της πανδημίας, η Σουηδία πήρε αποστάσεις από τα περιοριστικά μέτρα που εφάρμοσε η υπόλοιπη Ευρώπη και ουδέποτε επέβαλε lockdown, δίνοντας έμφαση στην ατομική ευθύνη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από