Το δίκτυο ηλεκτροδότησης του ΑΔΜΗΕ προκάλεσε την πύρινη καταστροφή στην Πάρνηθα τον περασμένο Αύγουστο που αποτέφρωσε περίπου 100.000 στρέμματα πευκοδάσους και περί τις 130 κατοικίες, ενώ με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις της προκάλεσε την πολυδιάσπαση των πυροσβεστικών δυνάμεων που οδήγησε στον όλεθρο της Βόρειας Εύβοιας και της Πελοποννήσου τις ίδιες ημέρες.

Όπως αποκαλύπτουν με σημερινό δημοσίευμα «ΤΑ ΝΕΑ», η μοιραία πυρκαγιά προκλήθηκε από τον πυλώνα ΧΑ 44 του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 520 μέτρων από το εστιατόριο «Λεωνίδας» στη Βαρυμπόμπη, και οφείλεται στη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων λόγω μη καθαρισμού των μονωτήρων.

Αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο 42σέλιδο πόρισμα – που συνοδεύεται από πλήρες φωτογραφικό υλικό – της Πυροσβεστικής για την εκδήλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς το μεσημέρι της 3ης Αυγούστου του 2021 στη Βαρυμπόμπη και στο Τατόι και το οποίο αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, που έχει ενταχθεί στη δικογραφία της υπόθεσης, για τον προσδιορισμό των αιτιών της πλέον καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική χρησιμοποιήθηκαν drones, οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας αλλά και μαρτυρίες πιλότων πυροσβεστικών ελικοπτέρων κ.ο.κ.

Φωτιές από βλάβες

Η φωτιά του Αυγούστου του 2021 δεν ήταν η πρώτη που οφείλεται σε βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Είχαν προηγηθεί αυτές στην Πάρνηθα το 2007, στο Καλοχώρι Αττικής το 2010, στη Μάνη το 2015, στον Κάλαμο το 2017, οπότε και αποτεφρώθηκαν περίπου 50.000 στρέμματα δάσους, στην Κινέτα το 2018 και άλλες. Μάλιστα, το ποσοστό των πυρκαγιών που ξεκινούν από το ηλεκτρικό δίκτυο, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, είναι της τάξης του 2%-3%. Ωστόσο, εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα ίσως είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, αφού για το 40% των δασικών πυρκαγιών δεν προσδιορίζεται το αίτιο.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ.