Άρχισαν με το που τελείωσε η ψηφοφορία στη Βουλή για τις fast track συντάξεις να αποχαιρετά ο ένας τον άλλον. Οι βουλευτές της ΝΔ εύχονταν καλό Πάσχα ή Καλή Ανάσταση ωσάν να ήταν η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής. Υπάρχει βεβαίως και μία εμβόλιμη συνεδρίαση, τη Μεγάλη Δευτέρα για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά οι περισσότεροι αναχώρησαν για τις εκλογικές τους περιφέρειες. Ορισμένοι έβγαζαν και αναμνηστικές φωτογραφίες, όπως η Νίκη Κεραμέως με τη Φωτεινή Πιπιλή για να δείξουν ότι… ενδυματολογικά ταιριάζουν. Άλλες, όπως οι δύο Ράπτη (Έλενα Ράπτη και Ζωή Ράπτη) κουβέντιαζαν επί ώρες στο Εντευκτήριο Βουλευτών, περιμένοντας την ψηφοφορία . Ήταν μια προ- πασχαλινή συνεδρίαση της Βουλής. Τίποτα δεν πρόδιδε το άγχος των γαλάζιων βουλευτών πριν από το Πάσχα. Και εξηγούμαι…

Θα πήγαιναν στις εκλογικές τους περιφέρειες, θα έβρισκαν εκεί όπως έλεγαν κάποιους από τους ψηφοφόρους τους να τους ζητούν να τους πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, άλλους να τους ζητήσουν δανεικά. Ναι, αυτή την περίοδο πολλοί βουλευτές αναγκάζονται να δίνουν δανεικά (;) σε μερικούς (ευτυχώς όπως λένε) ψηφοφόρους τους. Από 50 ευρώ έως και 1.000 ευρώ χωρίς να γνωρίζουν πότε και εάν θα τους τα επιστρέψουν.

Δυο -τρεις άλλοι, όπως μου έλεγαν, ακριβώς για να αποφύγουν αυτό το φαινόμενο αναγκάζονται να κλείσουν τα γραφεία τους από την Κυριακή των Βαίων. Θα τα ξανανοίξουν την Δευτέρα του Θωμά «και έχει ο Θεός» όπως αναφέρουν. Είναι ίσως για πρώτη φορά από την εποχή των πέτρινων χρόνων των σκληρών μνημονίων που άρχισαν ανάμεσα στους βουλευτές οι ψίθυροι πως δεν τους φτάνουν οι βουλευτικές αποδοχές, έχουν αυξηθεί, λένε τα έξοδα και δειλά-δειλά έγιναν και οι πρώτες (αναγνωριστικές) συζητήσεις για αύξηση των αποδοχών τους. Αλλά ουδείς τολμά να ζητήσει κάτι τέτοιο.

Πάντως οι προτάσεις που κάνουν οι βουλευτές για την αντιμετώπιση της κρίσης της ακρίβειας πιάνουν τόπο. Όπως αυτή που έκανε ο Νικήτας Κακλαμάνης για τις fast track συντάξεις δηλαδή οι συντάξεις να βγαίνουν σε ένα τρίμηνο ως πολιτικό αντίβαρο στην ακρίβεια. Ή τώρα μια άλλη πρόταση να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ρεύματος, αφού το φυσικό αέριο είναι αυτό που αυξάνει την τιμή του ρεύματος.