Ένα σοκαριστικό βίντεο είδε χτες το φως της δημοσιότητας στο οποίο φαίνονται Ουκρανοί στρατιώτες να εκτελούν εν ψυχρώ Ρώσο τραυματισμένο στρατιώτη.

Το βίντεο που δημοσίευσε ο Guardian επιβεβαίωσαν BBC και New York Times.

Το περιστατικό φέρεται να έχει συμβεί σε περιοχή δυτικά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, την Dmytrivka.

Στο βίντεο φαίνεται ένας Ρώσος στρατιώτης ο οποίος είναι βαρύτατα τραυματισμένος και δυσκολεύεται να ανασάνει.

Η εν ψυχρώ εκτέλεση

«Είναι ζωντανός» ακούγεται να λέει μια φωνή.

«Κινηματογράφησέ τον. Προσπαθεί να ανασάνει» προσθέτει η ίδια φωνή.

Τότε ένας άνδρας που βρίσκεται δεξιά στο πλάνο σηκώνει το όπλο του και πυροβολεί δύο φορές κατά του βαρύτατα τραυματισμένου Ρώσου στρατιώτη τον οποίο τελικά πυροβολεί και τρίτη φορά.

Ο ήχος τελειώνει με έναν άνδρα να λέει, σε υβριστική διάλεκτο: «Μην έρχεστε στη γη μας».

Οι στρατιώτες στο βίντεο φέρουν τα ουκρανικά χρώματα, μπλε και κίτρινο στα χέρια τους, ενώ οι άνδρες στο πάτωμα φορούν λευκά περιβραχιόνια, το χρώμα των ρωσικών στρατευμάτων. Λίγα μέτρα μακριά από τα πτώματα βρίσκεται ένα στρατιωτικό όχημα του πεζικού τύπου BMD-2, το οποίο χρησιμοποιείται από τις ρωσικές αερομεταφερόμενες μονάδες.

Αυθεντικό το βίντεο λέει το BBC

Οι ερευνητές του BBC προσπάθησαν να ταιριάξουν βιομετρικά το πρόσωπο ενός από τους άνδρες στο βίντεο, ο οποίος φαίνεται να έχει μια χαρακτηριστική γενειάδα. Βρήκαν ένα που ταιριάζει με Γεωργιανό, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του. Ο τηλεοπτικός σταθμός πιστεύει ότι η λέξη «Gruziny» – που σημαίνει Γεωργιανοί στα ρωσικά – επίσης να ακούγεται.

Οι σκηνές στο βίντεο ταιριάζουν με την εικόνα στο Google Street View του κεντρικού δρόμου έξω από το Dmytrivka, περίπου επτά μίλια νοτιοδυτικά της Βούτσα προς το Ιρπίν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε την Πέμπτη (7/4) ότι ενημερώθηκε για το βίντεο και διαβεβαίωσε ότι «θα διερευνηθεί».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι δεν έχει δει το βίντεο, αλλά δήλωσε: «Θα πω ότι κάθε αναφορά για πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να παρακολουθείται ή να εξετάζεται, και φυσικά, οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το έγκλημα πολέμου είναι πάντα απαράδεκτο».

Το έγκλημα πολέμου ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου που διαπράττεται κατά αμάχων ή εχθρικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης.

Σημειώνεται πως το βίντεο δημοσιοποιήθηκε λίγες μέρες αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε τον Ρωσικό στρατό ότι διέπραξε τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωση που έγινε μετά την ανακάλυψη ομαδικών τάφων αμάχων στην Μπούτσα, την πόλη βόρεια του Κιέβου.